Government Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Government Bridge
Overspant Mississippi River
Rijstroken 1x2
Totale lengte 490 meter
Hoofdoverspanning 111 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 1896
Verkeersintensiteit 17.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Government Bridge, ook wel bekend als de Arsenal Bridge is een dubbeldeks draaibrug en vakwerkbrug in de Verenigde Staten, gelegen op de grens van de staten Iowa en Illinois. De brug overspant de noordelijke (hoofdtak) van de Mississippi River in Davenport.

Kenmerken

De brug is een dubbeldeks stalen vakwerkbrug met 8 overspanningen. De vaste overspanningen zijn 79 meter lang, de hoofdoverspanning is een draaibrug aan de zijde van Illinois over de sluizen en is 111 meter lang. De draaibrug kan 360 graden draaien, bij een volledige openingscyclus draait de brug dus andersom. De brug is in totaal 490 meter lang en is daarmee één van de kortste bruggen over de Mississippi River. De brug is 8 meter breed, met een spoorlijn met twee sporen op het bovenste dek en twee rijstroken van een lokale weg op het onderste dek. Het is ongebruikelijk dat bij een dubbeldeks brug de spoorlijn bovenop loopt. De brug verbindt de stad Davenport in Iowa met Arsenal Island in Illinois, en indirect met Rock Island, Illinois. De brug is tolvrij.

Geschiedenis

Vanwege Arsenal Island was de Mississippi River bij Davenport smaller dan op andere locaties, en dus geschikt voor een brug, ter plekke werd de eerste spoorbrug over de Mississippi River gebouwd in de jaren '50 van de 19e eeuw. Deze brug stond iets stroomopwaarts van de huidige brug. De brug opende op 22 april 1856 voor het spoorverkeer. Deze brug hield het maar 10 jaar uit, in 1866 werd een tweede brug over de bestaande brugpijlers gebouwd die zwaardere treinen aankon. Deze brug hield het nog korter uit en werd in 1872 vervangen door een ijzeren dubbeldeks brug op nieuwe brugpijlers.

De huidige brug was de vierde brug over de Mississippi bij Davenport en opende in 1896 voor het verkeer, daarbij de brugpijlers van de brug uit 1872 gebruikend. De brug werd ontworpen door de bekende Pools-Amerikaanse ingenieur Ralph Modjeski. De brug is in 1983 en 1997 gerenoveeerd. De brug heeft de status "functionally obsolete", wat betekent dat hij niet meer aan de huidige ontwerpeisen voldoet, alhoewel de conditie nog wel voldoende is.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden zo'n 17.000 voertuigen over de brug.

Zie ook

Referenties