Gowanus Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
I-278.svg
Gowanus Expressway map.png
I-278
Begin Verrazano Narrows Bridge
Einde Brooklyn-Battery Tunnel
Lengte 6 mi
Lengte 9 km
Route

Verrazzano Narrows Bridge

Knooppuntsymbool.svg17 Belt Parkway → JFK Airport

Afslagsymbool.svg17 92nd Street

Afslagsymbool.svg18 Fort Hamilton Parkway

Afslagsymbool.svg19 86th Street

Afslagsymbool.svg20 65th Street

Afslagsymbool.svg21 3rd Avenue

Knooppuntsymbool.svg22 Belt Parkway

Afslagsymbool.svg23 38th Street

Afslagsymbool.svg24 Prospect Expressway

Knooppuntsymbool.svg26 I-478.svg → Manhattan

Brooklyn-Queens Expressway

De Gowanus Expressway is een onderdeel van de Interstate 278 in New York. De snelweg loopt door Brooklyn op het eiland Long Island. De weg begint aan het einde van de Verrazzano Narrows Bridge en loopt tot aan de Brooklyn-Battery Tunnel. De snelweg is 9 kilometer lang.

Routebeschrijving

Aan het einde van de Verrazzano Narrows Bridge die Staten Island met Brooklyn verbindt, begint de Gowanus Expressway. Men kruist dan de Belt Parkway, maar door het hoogteverschil vanaf de brug is er geen direct knooppunt mee, maar moet men vanuit zuidelijke richting met linkse uitvoegers terug naar de Belt Parkway. De snelweg telt dan 2x3 rijstroken en ligt verdiept. Men kruist diverse wegen in de wijken Fort Hamilton, Dyker Heights en Bay Ridge. Een paar kilometer verderop eindigt de Shore Parkway, onderdeel van de Belt Parkway direct op de Gowanus Expressway. De Gowanus Expressway loopt dan verhoogd met 2x3 rijstroken door Brooklyn. Onder de snelweg loopt 3rd Avenue. Door het hoogteverschil is er maar één incomplete afslag. In de wijk Park Slope begint de Prospect Expressway, en korte snelweg Brooklyn in. De weg telt dan 2x4 versmalde rijstroken en loopt nog steeds verhoogd, rakelings langs gebouwen. De Gowanus Expressway eindigt dan op de Brooklyn-Queens Expressway, die verder gaat richting het noorden, terwijl de Brooklyn-Battery Tunnel (I-478) rechtdoor gaat naar het zuidelijke puntje van Manhattan.

Geschiedenis

Eerste aanleg

In 1939 begon de aanleg van de Gowanus Parkway onder het toezicht van Robert Moses, verhoogd op de pilaren van een oude spoorlijn boven 3rd Avenue. Omdat de Gowanus bovenop een bestaande constructie werd gebouwd, had Moses weinig moeite nodig om de plannen goedgekeurd te krijgen. De Gowanus Parkway was echter breder met vier rijstroken dan de oude spoorlijn, en langs 3rd Avenue moesten de nodige woningen en bedrijven afgebroken worden om de snelweg en aansluitingen mogelijk te maken. Het verhoogde deel boven 3rd Avenue was op 1 oktober 1941 voltooid. Toen de snelweg werd geopend was het onderdeel van de Belt Parkway rondom Brooklyn en Queens. In die tijd bestond ook een ophaalbrug over het Gowanus Canal, een smal kanaal in Red Hook. In 1950 keurde de New York City Board of Estimate een hoog, zesstrooks viaduct over het kanaal goed die de ophaalbrug moest vervangen. In 1955 droegen de Triborough Bridge and Tunnel Authority en de Federal Bureau of Public Roads aan om de vierstrooks Gowanus Parkway te verbreden naar zes rijstroken en de snelweg open te stellen voor vrachtverkeer, voor een toekomstige Interstate Highway. Tevens moest de Parkway een Expressway worden, met aansluiting op de Verrazzano Narrows Bridge naar Staten Island.

Verlenging

Voor de verbreding moesten nog eens 200 gebouwden langs 3rd Avenue gesloopt worden, en tevens werden een aantal aansluitingen weggehaald om de verbreding van 4 naar 6 rijstroken mogelijk te maken. Iets verder naar het zuiden werd de verlenging naar de Belt Parkway bij de Verrazano Narrows Bridge geopend. De originele plannen voor dit deel voorzagen in 4x3 rijstroken met een aansluiting met de nooit gebouwde Cross-Brooklyn Expressway. Er waren echter grote protesten tegen van inwoners in Bay Ridge, waar de snelweg doorheen moest lopen, en de plannen werden gereduceerd van 12 naar 6 rijstroken. Plusminus 800 gebouwen moesten gesloopt worden en 7.000 inwoners moesten verhuizen voor de bouw van dit deel van de Gowanus Expressway en de taluds van de Verrazzano Narrows Bridge.

De verbreding van de Gowanus Expressway en de bouw van het deel door Bay Ridge was in 1964 voltooid en kostte 100 miljoen dollar. Ondanks de aanpassing was de Gowanus nog duidelijk van voor het Interstate Highway tijdperk en voldeed niet aan de Interstate Highway ontwerpeisen. Er is gebrek aan vluchtstroken, krappe op- en afritten, slecht doorzicht en scherpe bochten.

Latere ontwikkelingen

De conditie van het verhoogde deel van de Gowanus Expressway verslechterde snel, de intensiteiten waren hoger dan berekend en het aandeel vrachtverkeer richting Long Island was hoog. In de jaren 90 reden dagelijks 175.000 voertuigen over de Gowanus Expressway wat het New York State Department of Transportation ertoe zette om HOVstroken toe te passen op de Gowanus. De HOV-lane loopt tussen de Belt Parkway en de Brooklyn-Battery Tunnel en is tot dusver een succes, met name door het gebruik van bussen kon de Gowanus Expressway meer personen vervoeren. De gemiddelde bezetting van de HOV-lanes was 9.1 personen, wat er op neerkomt dat bussen er veel gebruik van maken.

Renovatie

Tussen 2005 en 2016 is het brugdek van het verhoogde deel op viaducten vervangen over een lengte van 10 kilometer. De werkzaamheden zijn in vijf fases uitgevoerd en waren op 18 februari 2016 gereed.[1][2] Men noemt dit een 'tijdelijke maatregel' die de levensduur van de snelweg met 15 tot 20 jaar kon verlengen tot een definitie oplossing zoals een tunnel gereed is.[3] De renovatie kostte $ 246 miljoen. Bij de renovatie is de HOV lane uit de jaren '90 omgevormd tot volwaardige wisselstrook met jersey barriers.

Toekomst

De conditie van de huidige verhoogde snelweg is slecht, en behoeft continue reparaties. Tussen 2005 en 2016 is het brugdek vervangen. Het Department of Transportation van de staat New York wil de Gowanus Expressway vernieuwen of zelfs geheel vervangen. Er is ook een tunnelalternatief, om de stedelijkheid te verbeteren en de leefbaarheid van de buurten waar de snelweg nu dwars door heen loopt te vergroten. Het tunnelalternatief omvat 6 kilometer nieuwe tunnel, iets ten westen van de huidige Gowanus Expressway. Aansluitingen en het knooppunt met de Prospect Expressway zal ondergronds plaatsvinden. Het aantal rijstroken zal waarschijnlijk niet uitgebreid worden, dus files zullen er niet mee opgelost worden. Dit is vooral een probleem omdat de aansluitende Verrazano Narrows Bridge veel meer verkeer kan verwerken met 2x6 rijstroken dan een tunnel met 2x3 rijstroken. Bovendien is de Gowanus Expressway een cruciale link tussen andere snelwegen in het gebied.

Verkeersintensiteiten

De Verrazano Narrows Bridge verwerkt 195.000 voertuigen per etmaal. De Gowanus Expressway zelf is wat minder druk, met 104.000 in Fort Hamilton tot 134.000 voor de Prospect Expressway. Het stukje tussen de Prospect Expressway en de I-478 telt 170.000 voertuigen per etmaal. De Gowanus Expressway kent daarmee behoorlijk wat filevorming gedurende de dag.

Exit Locatie 2008
16 Belt Parkway 190.000
17 92nd Street 190.000
18 Fort Hamilton Parkway 100.000
20 65th Street 110.000
21 3rd Avenue 125.000
24 Prospect Expressway 133.000
26 Brooklyn-Battery Tunnel 168.000

Referenties

Autosnelwegen in de metropool New York City

Interstate 78Interstate 80Interstate 87Interstate 95 (NJ) (NJ) • Interstate 95 (NY) (NY) • Interstate 95 (CT) (CT) • Interstate 195Interstate 278Interstate 280Interstate 287 (NJ) (NJ) • Interstate 287 (NY) (NY) • Interstate 295Interstate 478Interstate 495Interstate 678Interstate 684Interstate 695Interstate 895


Belt ParkwayBronx River ParkwayFranklin D. Roosevelt DriveGrand Central ParkwayHenry Hudson ParkwayHutchinson River ParkwayJackie Robinson ParkwayKorean War Veterans ParkwayMosholu ParkwayNassau Expressway

Briarcliff-Peekskill ParkwayCross County ParkwayMerritt ParkwayPalisades Interstate ParkwaySaw Mill River ParkwaySprain Brook ParkwayTaconic State Parkway

Babylon-Northport ExpresswayHeckscher State ParkwayLoop ParkwayMeadowbrook State ParkwayNorthern State ParkwayRobert Moses CausewaySagtikos State ParkwaySeaford-Oyster Bay ParkwaySouthern State ParkwaySunken Meadow State ParkwaySunrise HighwayWantagh State Parkway


Bayonne BridgeBronx-Whitestone BridgeBrooklyn BridgeBrooklyn-Battery TunnelGeorge Washington BridgeGoethals BridgeHenry Hudson BridgeHolland TunnelLincoln TunnelManhattan BridgeOuterbridge CrossingRobert F. Kennedy BridgeQueensboro BridgeQueens-Midtown TunnelThrogs Neck BridgeVerrazano-Narrows BridgeWilliamsburg Bridge