John S. Thompsonbrug

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Graafse brug)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
John S. Thompsonbrug
Overspant Maas
Rijstroken 1x2
Totale lengte 520 meter
Hoofdoverspanning 60,74 meter
Hoogte brugdek 11 meter
Openstelling 05-10-1929
Verkeersintensiteit 14.300 mvt/etmaal
Locatie kaart

De John S. Thompsonbrug of Graafse brug is een vakwerkbrug in Nederland gelegen in de provinciale weg N324 bij Grave. De brug overspant de Maas met een totale lengte van 520 meter.

Kenmerken

De brug is een vakwerkbrug bestaande uit 9 overspanningen. De grootste overspanning heeft een lengte van 60,74 meter, de kleinste overspanning een lengte van 49,7 meter. De brug overspant de Maas en heeft een lengte van 520 meter. De brug is 11 meter breed en heeft 1x2 rijstroken. Daarnaast is er aan de noordzijde een fietspad, welke buiten de vakwerkconstructie ligt. Onder de brug ligt een sluis- en stuwcomplex in de Maas. De brug en sluis en stuw zijn in beheer van Rijkswaterstaat.

Naamgeving

De brug draagt sinds 2004 de naam van John S. Thompson. John S. Thompson heeft als luitenant de brug tijdens Operatie Market Garden in de Tweede Wereldoorlog veroverd op de Duitsers. Voorheen stond de brug enkel bekend als Graafse brug.

Geschiedenis

De bouw van de brug startte in 1927 en werd op 5 oktober 1929 opengesteld voor het verkeer.[1][2] De brug maakte deel uit van de rijksweg tussen Nijmegen en 's-Hertogenbosch. De brug heeft de Tweede Wereldoorlog ongeschonden doorstaan, dankzij de verovering door de geallieerden tijdens Operatie Market Garden. Na de oorlog was de brug nog lange tijd een van de weinige vaste oeververbindingen in de regio over de Maas. Pas op 12 juni 1975 opende de noordwestelijker gelegen Maasbrug Ravenstein, waarmee de brug zijn functie voor het doorgaande verkeer verloor. Sindsdien wordt de brug voornamelijk gebruikt door het regionale verkeer.

Op 29 juli 2020 is een gewichtsbeperking van 10 ton ingevoerd op de brug vanwege de slechte conditie.[3] Dit betekende dat de 1.000 voertuigen per dag die zwaarder zijn dan 10 ton moesten omrijden via de Maasbrug Ravenstein. In oktober 2021 waren de werkzaamheden om de brug te versterken voltooid en kon de gewichtsbeperking vervallen. [4]

In de periode 2020 tot en met 2022 is groot onderhoud uitgevoerd aan de brug. Buiten het versterken van de brug, is de brug volledig geschilderd en is het brugdek vervangen. Bij het schilderen van de brug is gebruik gemaakt van een zogenoemde 'slim-fit-coat', een constructie die om de brug heen is gezet om het schilderen te vergemakkelijken en geluidsoverlast en hinder door stof te voorkomen. De renovatie van de brug werd in december 2022 afgerond.[5]

Verkeersintensiteiten

In 2009 maakten dagelijks 14.300 voertuigen gebruik van de John S. Thompsonbrug.[6]

Referenties

Bruggen over de rivier de Maas

John F. KennedybrugJohn S. ThompsonbrugKeizersveerbrugKoninginnebrug WellMaasbrug BoxmeerMaasbrug EmpelMaasbrug GennepMaasbrug HedelMaasbrug HeumenHeusdensebrugMaasbrug RavensteinLouis RaemaekersbrugMaasbrug VenloMaasbrug WessemNoorderbrug (Maastricht)Noorderbrug (Venlo)Pater Sangersbrug (Maaseik)ScharbergbrugSint ServaasbrugWilhelminabrug (Maastricht)Zuiderbrug (Venlo)