State Route 99 in Texas

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Grand Parkway)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toll Texas 99.svg
SH 99 TX map.svg
SH 99
Begin Houston
Einde Houston
Lengte 119 mi
Lengte 192 km
Route

Afslagsymbool.svg I-69.svgUS 59.svg Southwest Freeway

Afslagsymbool.svg Riverpark Drive

Afslagsymbool.svg New Territory Boulevard

Afslagsymbool.svg Sandhill Drive

Afslagsymbool.svg US 90.svg

Afslagsymbool.svg Airport Boulevard

Afslagsymbool.svg Harlem Road

Afslagsymbool.svg Mason Road

Afslagsymbool.svg Belfort Street

Afslagsymbool.svg Bellaire Boulevard

Knooppuntsymbool.svg Westpark Tollway

Afslagsymbool.svg Fry Road

Afslagsymbool.svg Westheimer Parkway

Afslagsymbool.svg Cinco Ranch Boulevard

Afslagsymbool.svg Bay Hill Boulevard

Afslagsymbool.svg Kingsland Boulevard

Knooppuntsymbool.svg I-10.svg Katy Freeway

Afslagsymbool.svg Franz Road

Afslagsymbool.svg Morton Road

Afslagsymbool.svg Clay Road

Afslagsymbool.svg FM 529

Afslagsymbool.svg West Road

Afslagsymbool.svg Tuckerton Road

Afslagsymbool.svg Bridgeland Creek Parkway

Afslagsymbool.svg Bridgeland Lake Parkway

Afslagsymbool.svg Louetta Road

Afslagsymbool.svg Mound Road

Knooppuntsymbool.svg US 290.svg Northwest Freeway

Afslagsymbool.svg Cumberland Ridge Drive

Afslagsymbool.svg Mueschke Road

Afslagsymbool.svg Cypress Rosehill Road

Afslagsymbool.svg Telge Road

Afslagsymbool.svg Old Boudreaux Road

Knooppuntsymbool.svg Texas 249.svg Tomball Parkway

Afslagsymbool.svg Boudreaux Road

Afslagsymbool.svg Gleannloch Forest Drive

Afslagsymbool.svg Champions Forest Drive

Afslagsymbool.svg FM 2920

Knooppuntsymbool.svg Boudreaux Road

Afslagsymbool.svg Gosling Road

Afslagsymbool.svg Springwoods Village Parkway

Knooppuntsymbool.svg I-45.svg North Freeway

Knooppuntsymbool.svg Hardy Toll Road

Afslagsymbool.svg Rayford Road

Afslagsymbool.svg Birnham Woods Drive

Afslagsymbool.svg Riverwalk Drive

Afslagsymbool.svg FM 1314

Afslagsymbool.svg Valley Ranch Boulevard

Knooppuntsymbool.svg I-69.svgUS 59.svg Eastex Freeway

Afslagsymbool.svg Loop 494

Afslagsymbool.svg FM 1485

Afslagsymbool.svg Plum Grove Road

Afslagsymbool.svg frontage road

Afslagsymbool.svg Community Drive

Afslagsymbool.svg frontage road

Afslagsymbool.svg US 90.svg

Afslagsymbool.svg FM 1413

Knooppuntsymbool.svg I-10.svg East Freeway

Afslagsymbool.svg Beach City

Afslagsymbool.svg Fisher Road

Afslagsymbool.svg FM 1405

Afslagsymbool.svg Business SH 146

Dit artikel gaat over de Grand Parkway in Houston, niet te verwarren met de Grand Central Parkway in New York City.

De State Route 99, beter bekend als de State Highway 99 of SH 99, is een state route in de Amerikaanse staat Texas. De weg staat ook bekend als Grand Parkway en vormt een gedeeltelijk voltooide ringweg om de stad Houston. Momenteel is er 192 kilometer gereed, maar de geplande route is 274 kilometer lang, wat het tot de langste ringweg van de Verenigde Staten zou maken. Momenteel is de ringweg voltooid aan de west- noord- en oostkant van Houston.

Routebeschrijving

De SH 99 nabij de Hardy Toll Road ten noorden van Houston.

SH 99 begint momenteel in Greatwood op een aansluiting met de Southwest Freeway (I-69), alhoewel er geen echt knooppunt is, het zuidelijkste deel heeft alleen de frontage roads. Het deel langs Sugar Land en Mission Bend is op een krap profiel met 2x2 rijstroken aangelegd, hier zijn gedeeltelijk geen vluchtstroken en ook niet overal frontage roads. In Cinco Ranch is daarna een aansluiting op de Westpark Tollway, waarbij er slechts één flyover is voor afslaand verkeer. De snelweg is hierna ruimer opgezet met 2x2 rijstroken, een brede middenberm en frontage roads door de dichtbebouwde suburbs rond Katy. Nabij Katy volgt een volledig stack met de Katy Freeway (I-10).

Noordelijk van Katy is SH 99 een moderne snelweg met 2x2 rijstroken, maar slechts beperkt met frontage roads. Dit deel loopt gedeeltelijk nog door onbebouwd gebied. De suburbs van Houston zijn hier nog niet overal over SH 99 gegroeid. Ten noordwesten van Cypress volgt dan een volledig stack met de Northwest Freeway (US 290). Na een paar kilometer buigt SH 99 dan naar het oosten af en voert door de noordelijke suburbs van Houston. Dit is het enige deel waar de suburbs zich nog ver ten noorden van SH 99 uitstrekken, de snelweg loopt hier door bebouwd gebied. Er is een aansluiting op de SH 249 via frontage roads. De snelweg loopt vlak langs de enorme campus van ExxonMobil, waarna een onvolledig stack met de North Freeway (I-45) volgt. Kort hierna is een knooppunt met de Hardy Toll Road. De snelweg passeert hier door de voorstad Spring. SH 99 voert dan nog verder noordwaarts en bereikt zijn noordelijkste deel ten oosten van The Woodlands in bebost gebied. Dit deel ligt hemelsbreed 43 kilometer ten noorden van het centrum. Tussen Porter en Caney kruist de SH 99 een stack met de Eastex Freeway (I-69).

De snelweg voert dan rond de oostkant van Houston. Dit gebied is dicht bebost en minder dicht bevolkt. Ongeveer 30 kilometer van de route is nog een super two met slechts één rijbaan. SH 99 voert eerst door bebost gebied met nieuwe exurbs, daarna door agrarisch land dat nog niet gesuburbaniseerd is. Er volgt een aansluiting op de US 90, waarna de route zuidelijker bij Mont Belvieu door meer industrieel gebied komt. Hierna volgt een aansluiting op de East Freeway (I-10). SH 99 voert dan met een boog rond de stad Baytown. Dit deel van de SH 99 is ook niet volledig ongelijkvloers, er zijn enkele kruispunten zonder verkeerslichten. SH 99 mondt vlak voor de Fred Hartman Bridge op de SH 146 uit.

Geschiedenis

Oorspronkelijke routes

Texas 99.svg

De SH 99 werd in 1926 geïntroduceerd als een oost-westroute tussen Fort Stockton en San Angelo in West Texas. In 1933 werd dit verder zuidwestwaarts verlengd tot Alpine, maar werd in 1936 omgenummerd tot de SH 10, waarmee de SH 99 kwam te vervallen.

In 1960 werd het nummer SH 99 opnieuw toegekend, aan een noord-zuidroute in North Texas, vanaf Denton tot de grens met de staat Oklahoma. Dit nummer sloot aan op de SH 99 in Oklahoma. In 1968 werd dit traject echter een onderdeel van de US 377.

Grand Parkway

Voorgeschiedenis

Al in 1961 ontstonden plannen voor een 'intercounty loop' rond Houston. Destijds was Houston nog maar beperkt buiten I-610 gegroeid, en de latere Beltway 8 was ook nog niet zo concreet, laat staan een derde ringweg die 30 tot 40 kilometer buiten wat toen Houston was zou lopen. De intercounty loop was destijds dan ook nog niet gepland als een autosnelweg, maar een reguliere arterial die een kilometer of 10 buiten de Beltway 8 zou gaan lopen, en dus dichter bij de stad dan waar de uiteindelijke SH 99 is aangelegd. De plannen voorzagen grotendeels de uitbouw van de SH 6 en FM 1960, die langs de west- en noordkant van Houston lopen. Ook tegenwoordig is nog te zien dat deze een vrij logische ringweg door de regio Houston vormt.

Later in de jaren '60 werden serieuze voorstellen gedaan om de ringweg als freeway aan te leggen, het 'Major Thoroughfare and Freeway Plan' van 1966 toonde een derde ringweg die 30 tot 40 kilometer buiten het centrum zou lopen, met een geplande lengte van 130 mijl (208 kilometer). De geplande ringweg had echter geen naam, Houston had al 'The Loop' en 'The Outer Belt', dus wat zou de naam worden van een ringweg daar weer buiten? Er werden weinig serieuze voorstellen gedaan, zoals de 'way out loop' of 'extreme outer belt'. Weinigen konden destijds voorzien dat Houston uiteindelijk nog buiten zo'n verre ringweg zou kunnen groeien. Later in 1966 werd de naam 'Grand Parkway' vastgesteld, er werd voorzien dat de snelweg een serie natuurparken zou vormen rond Houston. Uiteindelijk is de snelweg niet met een dermate parkachtig karakter aangelegd, maar heeft wel zijn naam behouden.

De jaren '70 veranderden de zaak echter. Er was meer weerstand tegen de bouw van nieuwe snelwegen in veel regio's in de Verenigde Staten, zelfs in Texas. Midden jaren '70 begon TxDOT een groot tekort aan geld te krijgen om de vele nieuwe freeways te bouwen die nodig waren om de explosieve bevolkingsgroei van Texas te accommoderen. Er werd zelfs aanbevolen om Beltway 8 niet meer aan te leggen, laat staan een derde ringweg, en in 1976 werd de Grand Parkway geschrapt uit de wegenplannen.

Niet heel lang daarna werd echter duidelijk dat Houston in de toekomst een derde ringweg nodig zou hebben, met name in het extreem snelgroeiende westen van Houston. In 1984 werd de Grand Parkway weer opgenomen in het wegenplan. Ook werd dat jaar de Grand Parkway Association opgericht, die de ringweg zou gaan ontwikkelen. Het plan voor de Grand Parkway was toen opgeschaald naar een ringweg van circa 270 kilometer lengte. Gepoogd werd om de right-of-way te verkijgen door middel van donaties. Dit plan was redelijk succesvol en bespaarde veel geld, maar het bleek niet mogelijk om het gehele tracé middels donaties te verkrijgen. De aanleg van het eerste deel begon in 1991, dit was een 30 kilometer lang deel ten zuidwesten van Houston tussen de Southwest Freeway (I-69) en Katy Freeway (I-10), die echter grotendeels alleen in de vorm van frontage roads is aangelegd. Dit deel opende op 30 augustus 1994, maar slechts 5 kilometer hiervan had daadwerkelijk freeway-kenmerken.

Aanleg van de Grand Parkway

Toen in 1994 de frontage roads langs de zuidwestkant van Houston gereedkwamen is het nummer SH 99 aan de Grand Parkway toegekend. De Grand Parkway had destijds maar drie ongelijkvloerse aansluitingen tussen de Westpark Tollway en de Katy Freeway, de rest was gelijkvloers. Een druk kruispunt was tussen de SH 99 en FM 1093, waar later het knooppunt met de Westpark Tollway is aangelegd. Op 10 augustus 2005 opende de Westpark Tollway en is tegelijkertijd de flyover van noord naar oost opengesteld.

De bouw van de Grand Parkway kreeg in 2003 een steun in de rug toen de uitvoering als tolweg werd goedgekeurd door de Texas Transportation Commission. Hierdoor was men niet afhankelijk van de budgettekorten bij TxDOT. De Harris County Toll Road Authority zou de delen in Harris County gaan aanleggen, echter uiteindelijk is het grotendeels een tolweg in het beheer van TxDOT geworden. Hiermee kwam de aanleg van met name het westelijk en noordelijk deel rond Houston een stuk dichterbij. Tevens kreeg de aanleg van het oostelijk deel bij Baytown een impuls, de financiering via tolheffing versnelde de aanleg van dit gedeelte. Op 25 maart 2008 opende segment I-2 aan de oostkant van Houston na 5 jaar van aanleg, tussen I-10 bij Mont Belvieu en Baytown. Dit was echter geen volwaardige freeway, op tenminste vijf locaties zijn geen hoofdrijbanen over de kruispunten aangelegd, en bovendien is geen knooppunt met I-10 gebouwd. Daarnaast is het westelijk deel enkelbaans.

Westring

Tussen 2004 en 2005 zijn twee extra kruispunten ongelijkvloers gemaakt aan de westkant van Houston door de aanleg van de hoofdrijbanen tussen de Westpark Tollway en de Katy Freeway (I-10). In het kader van de reconstructie van de Katy Freeway is toen ook de aansluiting tussen SH 99 en I-10 aangepast, maar de uitwisseling ging toen nog volledig via de frontage roads, alleen I-10 was ongelijkvloers. Tussen 2010 en 2012 is het eerste deel van het knooppunt met I-10 bij Katy in het westen van Houston ongelijkvloers gemaakt, met flyovers van oost naar zuid en vice versa. In 2014 was het hele knooppunt een stack met 8 direct connectors (flyovers). Zuidelijker is in 2012 begonnen met de aanleg van de hoofdrijbanen ter hoogte van de gelijkvloerse kruispunten tussen de Southwest Freeway (I-69) en de Westpark Tollway inclusief de hoofdrijbanen van de SH 99 ter hoogte van de Westpark Tollway, die ook nog ontbraken. Op 11 april 2014 waren de nieuwe aansluitingen van segment D in het westen van Houston gereed. Het kostte $ 147 miljoen om de ongelijkvloerse kruisingen aan te leggen.[1]

In 2011 is segment E versneld in aanleg gegaan tussen de Katy Freeway (I-10) en de Northwest Freeway (US 290), omdat een aanpassing van de US 290 na 2014 in de planning stond moest SH 99 hier voor die tijd voltooid zijn, gezien de grote verkeersdruk op de US 290. Samen met SH 99 en de vernieuwde en verbrede I-10 is het een betere optie voor lange-afstandsforenzen dan de overbelaste US 290. Segment E tussen de I-10 en US 290 ten westen van Houston opende op 21 december 2013 voor het verkeer.[2]

Noordring

De bouw van de noordring had nogal wat voeten in de aarde. Er was sprake van weerstand door omwonenden van de geplande snelweg, die de uitvoering enkele jaren vertraagde. De noordring was urgent nodig omdat in dit gebied Houston het verst buiten de ringweg was gegroeid. In juli 2013 startte de aanleg van de noordring rond Houston, vanaf de US 290 (Northwest Freeway) nabij Cypress tot de I-69 (Eastex Freeway) bij New Caney. Na ruim 2,5 jaar bouwtijd opende de snelweg op 5 februari 2016 voor het verkeer vanaf de US 290 bij Cypress tot I-45 bij Spring over 39 kilometer.[3] Dit deel is met 2x2 rijstroken en niet-continue frontage roads aangelegd, maar had bij openstelling geen direct knooppunt met de Tomball Parkway (SH 249), verkeer moet via de frontage roads. Op 29 maart 2016 opende segment G tussen I-45 en I-69 ten noorden van Houston over 20 kilometer voor het verkeer.[4]

Oostring

Vervolgens is het oostelijk deel van de ringweg gerealiseerd, vanaf I-69 in New Caney tot I-10 bij Mont Belvieu. Dit stond bekend als segment H en segment I-1, is in totaal 60 kilometer lang en is daarmee het langste deeltraject van de Grand Parkway dat in één keer is aangelegd. Op 8 april 2014 is hiervoor de environmental impact statement (EIS) vastgesteld. Op 24 juni 2014 is voor dit deel de record of decision afgegeven. De oostring van de Grand Parkway is aangelegd als een tolweg. In de eerste fase is de SH 99 voor ongeveer de helft als ongelijkvloerse super two aangelegd. In eerste instantie zijn alleen 2x2 rijstroken aangelegd nabij het knooppunt met I-69 in New Caney, een wat langer stuk in het noorden van Liberty County, ter hoogte van de aansluiting op de US 90, en de bypass van Mont Belvieu.[5]

De State Highway 99 verloopt hier door vier counties, Montgomery, Harris, Liberty en Chambers County. Met name in Liberty County verliep de route tijdens de bouw nog door onontwikkeld gebied. Het deel door Montgomery County en Harris County voert door dichtbebost gebied, het deel door Liberty County en Chambers County voert door meer open gebied. De tolweg had in eerste instantie grotendeels nog geen frontage roads. Veel aansluitingen zijn aangelegd op plaatsen waar nog geen wegen lopen, maar waar nieuwe wegen gepland zijn. Het knooppunt met I-69/US 59 bij New Caney is aangelegd als een volledig stack met 8 direct connectors. De aansluiting op de US 90 is een halfklaverblad, een voor Houston ongebruikelijk type aansluiting. Het knooppunt met I-10 bij Mont Belvieu is ook aangelegd als een volledig stack met 8 direct connectors.[6]

Op 30 maart 2017 is het design-buildcontract gegund voor segment I.[7] De start van de bouw was echter vertraagd.[8] De werkzaamheden begonnen uiteindelijk pas in september 2018.[9][10][11] De gehele oostring, van I-69 tot I-10, is op 19 mei 2022 opengesteld voor het verkeer.[12][13]

Openstellingsgeschiedenis

SH 99 ter hoogte van I-10 bij Katy, ten westen van Houston.
Van Naar Lengte Datum
Knooppuntsymbool.svg Westpark Tollway Afslagsymbool.svg Cinco Ranch Boulevard 5 km 30-08-1994
Afslagsymbool.svg Cinco Ranch Boulevard Knooppuntsymbool.svg Katy Freeway I-10.svg 4 km 00-00-2005
Knooppuntsymbool.svg East Freeway I-10.svg Afslagsymbool.svg Baytown 18 km 25-03-2008
Knooppuntsymbool.svg Katy Freeway I-10.svg Knooppuntsymbool.svg Northwest Freeway US 290.svg 24 km 21-12-2013
Knooppuntsymbool.svg Southwest Freeway I-69.svg Knooppuntsymbool.svg Westpark Tollway 20 km 11-04-2014
Knooppuntsymbool.svg Northwest Freeway US 290.svg Knooppuntsymbool.svg North Freeway I-45.svg 39 km 05-02-2016
Knooppuntsymbool.svg North Freeway I-45.svg Knooppuntsymbool.svg Eastex Freeway I-69.svg 22 km 29-03-2016
Knooppuntsymbool.svg Eastex Freeway I-69.svg Knooppuntsymbool.svg East Freeway I-10.svg 60 km 19-05-2022

Toekomst

Gezien de enorme groei van de agglomeratie Houston met meer dan 100.000 inwoners per jaar is de verdere afwerking van de ringweg noodzakelijk. Om de aanleg te versnellen worden de meeste nieuwe de wegen een tolweg. De meest urgente delen aan de west- en noordkant van Houston zijn tussen 2013 en 2016 opengesteld. In 2022 opende ook de oostring, waarmee bijna de gehele mega ringweg rond Houston voltooid was.

Segmenten

segment traject openstelling lengte tolweg
A Texas 146.svg - I-45.svg (south) ? ? ?
B I-45.svg (south) - Texas 288.svg ? 46 km ja
C Texas 288.svg - I-69.svgUS 59.svg (south) ? 42 km ja
D I-69.svgUS 59.svg (south) - I-10.svg (west) 1994/2014 28 km ja
E I-10.svg (west) - US 290.svg 2013 24 km ja
F US 290.svg - I-45.svg (north) 2016 39 km ja
G I-45.svg (north) - I-69.svgI-69.svgUS 59.svg (north) 2016 22 km ja
H I-69.svgUS 59.svg (north) - I-10.svg (east) 2022 60 km ja
I I-10.svg (east) - Texas 146.svg 2008 20 km ja

Zuidring

De zuidring is nog minder concreet. In 2016 startten werkzaamheden aan een kort stukje frontage road van SH 99 door Greatwood, ten zuiden van I-69. In januari 2017 is de record of decision voor segment B aan de zuidoostkant van Houston vastgesteld. Dit omvat 46 kilometer tolweg met 2x2 rijstroken en partiële frontage roads tussen SH 288 en I-45. Dit deel omvat ook deels de bestaande SH 35 rond Alvin. Als onderdeel van het project worden 3 stackknooppunten met in totaal 14 flyovers aangelegd. De kosten van de snelweg worden geschat op $ 922 miljoen, plus $ 305 miljoen voor de bouw van in totaal 14 flyovers op drie knooppunten.[14]

Westring

Het in 2005 ongelijkvloers gemaakte deel van de westelijke ringweg tussen de Westpark Tollway en I-10 bij Cinco Ranch / Katy is door de explosieve bevolkingsgroei in dit gebied inmiddels overbelast geraakt, met 60.000 tot 70.000 voertuigen per dag op 2x2 rijstroken. Er zijn plannen om dit 10 kilometer lange deel naar 2x3 rijstroken te verbreden.[15][16] De bouw moet medio 2023 starten.[17][18]

Noordring

Vanwege het sterk toegenomen verkeer is het gepland om een deel van de noordring naar 2x3 rijstroken te verbreden in de omgeving van Spring, tussen SH 249 en I-45.[19] In 2023 is de planuitwerking uitgevoerd voor dit project.[20]

Wegbeheer

De tolweg wordt aangelegd en beheerd door de Grand Parkway Transportation Corporation,[21] een overheidsbedrijf. De Grand Parkway Transportation Corporation is op 3 april 2013 opgericht en valt bestuurlijk onder TxDOT.

Verkeersintensiteiten

Verkeersintensiteiten ten noorden van de aansluiting.

Locatie 2007 2012 2016[22]
US 59 22.000 22.000 31.000
Westpark Tollway 40.000 47.000 73.000
Cinco Ranch 60.000 69.000 129.000
I-10 35.000
FM 529 37.000
US 290 34.000
FM 2920 43.000
Hardy Toll Road 24.000

Tol

De west- en noordring is een tolweg tussen beide delen van I-69. De tolheffing is volledig elektronisch met electronic toll collection. Tussen I-69 en I-10 wordt alleen tol geheven op de ongelijkvloerse kruisingen, de frontage roads zijn tolvrij, maar niet doorlopend te berijden. In september 2016 waren er gemiddeld 340.000 transacties per dag, met een tolinkomsten van $ 10,7 miljoen per maand. Het aantal transacties per maand is in 2016 vervijfvoudigd nadat de segmenten F1-2 en G zijn opengesteld.[23][24]

Rijstrookconfiguratie

Van Naar Rijstroken Opmerking
I-69 Community Drive 2x2 west- en noordzijde
Community Drive I-10 1x2 super two aan de oostzijde
I-10 Baytown 2x2 oostzijde

Externe links

Referenties

 1. Construction wraps on Segment D of the Grand Parkway | impactnews.com
 2. TxDOT Opens New Grand Parkway Toll Road on Houston’s West Side, Offers Free Travel Through January | txdot.gov
 3. New section of Grand Parkway opens early | abc13.com
 4. Grand Parkway from I-45 to U.S. 59 opens Tuesday | houstonchronicle.com
 5. SH 99 Grand Parkway Project: Segments H, I-1 and I-2 | txdot.gov
 6. US 59(N) to I-10(E) - Segments H & I-1 | grandpky.com
 7. Texas officials advance next sections of Grand Parkway | chron.com
 8. Granite Awarded $855 Million Joint Venture Design-Build Highway Project in Texas | graniteconstruction.com
 9. Construction on Grand Parkway’s next two segments begins this fall | chron.com
 10. Grand Parkway construction has begun | chron.com
 11. Texas Transportation Commission Awards Design-Build Contract for SH 99 (Grand Parkway) Segments H, I-1, I-2 in Houston and Beaumont Districts | txdot.gov
 12. TxDOT: Grand Parkway segments from New Caney to Baytown set to open May 19 | communityimpact.com
 13. Grand Parkway to get a lot grander, with new 53 miles in rural areas | houstonchronicle.com
 14. Notice of Availability - SH 99 Grand Parkway Segment B | txdot.gov
 15. Public Meeting - SH 99 from FM 1093 to I-10 | txdot.gov
 16. Grand Parkway projects in Katy area to break ground in 2020 | communityimpact.com
 17. Agencies work to alleviate Grand Parkway traffic | communityimpact.com
 18. SH 99 from FM 1093 to I-10 | txdot.gov
 19. Increasing traffic drives Grand Parkway widening in Spring area | communityimpact.com
 20. SH 99 from SH 249 to Kuykendahl Road and Kuykendahl Road to Holzwarth Road | txdot.gov
 21. www.grandparkwaysystem.org
 22. 2016 Houston District Traffic Maps | TxDOT
 23. Grand Parkway monthly use and toll revenue soar | houstonchronicle.com
 24. Monthly Traffic and Operating Reports www.grandparkwaysystem.org
Freeways in Houston

Interstate 10 Katy FreewayEast FreewayInterstate 45 Gulf FreewayNorth FreewayI-69.svgSouthwest FreewayEastex FreewayInterstate 610 The Loop

US 90 Crosby FreewayUS 290 Northwest Freeway

SR-99SR-146SR-225SR-249SR-288Texas Spur 5.svgSR-330Texas Spur 527.svgTexas NASA Road 1.svgFM 1764

Fort Bend ParkwayHardy Toll RoadSam Houston TollwayWestpark Tollway

State Highways in Texas

345678910111214151617181920212223242526272930313334353637394041424344454647484950515354555657596061626364656667687071727375777879808182838586878990919293949596979899100101102103105107108110111112114115118119121123124125127128130131132135136137138140141142144146147148149150151152153154155156158159160161163164165166167168170171172173174175176178179180182183184185186188190191193194195198199201202203204205206207208211213214217218220222223224225234236237238239240242243249251254255256258261273274275276279283285286288289290294300302304305308309310315316317320321322323326327329332334336337338339342345347349350351352354356357358359360361364365495550OSR

In vet state highways die geheel of gedeeltelijk een freeway zijn.