Grand Trunk Road

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Grand Trunk Road, vaak afgekort als de G.T. Road, is een historische wegverbinding in Zuid-Azië. De weg verloopt over een afstand van circa 2.800 kilometer tussen Kolkata en Kabul, door India, Pakistan en Afghanistan. Historisch verliep de route ook door wat nu Bangladesh is, tot Teknaf, nabij de grens met Myanmar.

Geschiedenis

Al in de oudheid bestond er een handelsroute tussen Zuid-Azië, Perzië en Griekenland. Door keizer Chandragupta Maurya (350-295 B.C.) werd de eerste historische wegverbinding aangelegd door het Maurya-rijk, van het hedendaagse Peshawar tot de toenmalige havenplaats Tamralipta aan de Golf van Bengalen. Deze weg was 2.600 kilometer lang. De weg werd ook wel 'Uttarapatha' genoemd, wat North Road of Noordelijke Weg betekent.

Later werd onder keizer Jahangir van het Mogolrijk (1605-1627) een verbeterde weg gebouwd tussen Lahore en Agra, met bruggen over alle rivieren. Ook werden bomen langs de weg geplant om schaduw te voorzien. In de jaren 1830 werd door de Britse Oost-Indische Compagnie een verharde weg van Kabul naar Calcutta (Kolkata) aangelegd.

Hedendaagse Grand Trunk Road

De Grand Trunk Road bestaat vaak nog als wegnaam in Pakistan en India.

De route volgt de volgende wegen;

In Afghanistan:

  • Kabul - Khyber Pass

In Pakistan:

  • N-5 vanaf de Khyber Pass via Peshawar, Rawalpindi en Gujranwala naar Lahore
  • Grand Trunk Road van Lahore tot de grens met India

In India:

Referenties