Granite Pass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 14.svg
US 14 Granite Pass Wyoming.jpg
US 14
Hoogte (ft) 9,033 ft
Hoogte (m) 2.753 m
Gebergte Bighorn Mountains
Verkeersintensiteit 530 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Granite Pass is een bergpas in de Amerikaanse staat Wyoming. Over de 2.753 meter hoge bergpas loopt de US 14 in Wyoming.

Kenmerken

De Granite Pass is een noordoost-zuidwest georiënteerde bergpas, waarover de US 14 in Wyoming van Sheridan naar Greybull loopt. Het is een belangrijke doorgaande weg, maar vanwege de zeer lage bevolkingsdichtheid wordt de weg niet intensief bereden. De dichtstbijzijnde plaatsen Sheridan en Greybull liggen 150 kilometer uit elkaar. De route over de hellingen van de Bighorn Mountains is eigenlijk spectaculairder dan de pashoogte zelf. Aan de westkant gaat de weg behoorlijk steil omhoog. Aan de oostkant is ook een gedeelte met een aantal haarspeldbochten. De bergen rondom de pashoogte zijn tot circa 3.100 meter hoog, de 4.013 meter hoge Cloud Peak ligt een behoorlijk stuk zuidelijker.

De zuidelijker gelegen Powder River Pass is wat minder steil (maar hoger), maar de Granite Pass ligt gunstiger voor doorgaand oost-westverkeer omdat het aansluit op de route naar Yellowstone Park via de US 14. Granite Pass wordt in de winter open gehouden.

Geschiedenis

Er is weinig bekend over de geschiedenis van de Granite Pass. De Bighorn Mountains is een cluster van bergen die zowel noordelijk als zuidelijk via lager gelegen gebieden omzeild kan worden, daarom is de Granite Pass later van belang geworden.

Verkeersintensiteiten

Ondanks het doorgaande belang wordt de Granite Pass niet intensief bereden. Dagelijks rijden 530 voertuigen over de bergpas.

Referenties