Grasbetontegel

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Grasbeton)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nieuwe grasbetontegels langs de N35 in Nijverdal.
Grasbetontegels als bermverharding langs de N331 bij Zwartsluis.
Grasbetontegels.

Een grasbetontegel of nokkentoptegel is een betonnen element voor bermverharding die eruit ziet als gras. Grasbetontegels zorgen voor een verbeterde veiligheid, doordat de berm eruit ziet als gras, maar de draagkracht van verharding heeft. Voertuigen die uit koers raken zakken daardoor niet meteen weg in de berm. Met grasbetontegels worden eenzijdige en frontale ongevallen verminderd, doordat de zogenaamde 'ruk aan het stuur' minder snel nodig is.

Grasbetontegels worden toegepast op gebiedsontsluitingswegen en erftoegangswegen, met name buiten de bebouwde kom. Sommige provincies passen alleen rammelstroken toe, andere provincies alleen grasbetontegels en soms een combinatie van beiden. In veel gevallen is de verharding dermate smal dat voertuigen elkaar alleen kunnen passeren door op grasbetontegels te rijden, in dat geval is de grasbetontegel een directe verlenging van de asfaltverharding.

Grasbetontegels zijn meestal 10 tot 15 centimeter dik en bestaan uit elementen van 40 x 40 centimeter. De totale breedte van de grasbetontegels varieert per locatie, variërend van 1 rij tot meerdere rijen naast elkaar. Voor een enkele rij grasbetontegels wordt vaak een breedte van 60 centimeter aangehouden, bestaande uit één rij tegels. Grasbetontegels kunnen zowel geribbeld als vlak zijn. Geribbelde grasbetontegels bieden een verbeterde grip, maar vormen een bron van geluidsoverlast.

Naast bermverharding kunnen grasbetontegels op parkeerplaatsen worden toegepast. Dan is meestal geen afwatering en drainage noodzakelijk. Dit is vooral interessant voor parkeerterreinen die relatief weinig gebruikt worden, zoals bij evenementenlocaties.

Grasbetontegels worden ook toegepast als snelheidsremmende maatregel, door bewust een te smalle wegverharding toe te passen. Hierbij wordt verkeer gedwongen om bij een tegenligger over de grasbetontegels te rijden, wat comfortverlagend werkt.

De grasbetontegel lijkt een Nederlandse vinding te zijn, ze komen voor zover bekend niet of nauwelijks in het buitenland voor.