Great Istanbul Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Büyük İstanbul Tüneli
Blank.png
Blank.png
Kruist Bosporus
Lengte 6.500 meter
Openstelling 2020
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Great Istanbul Tunnel (Turks: Büyük İstanbul Tüneli) is een geplande onderzeetunnel in Turkije, gelegen in Istanbul. De 6,5 kilometer lange tunnel moet onder de Bosporus door gaan.

Kenmerken

De Great Istanbul Tunnel is een driedekstunnel, bestaande uit één buis met drie dekken. De tunnelbuis heeft een diameter van 16,8 meter. Het bovenste en onderste dek is voor een wegverbinding, terwijl daartussen een metrolijn loopt. De wegverbinding krijgt twee rijstroken per richting. De tunnel wordt circa 6.500 meter lang en komt op circa 110 meter beneden zeeniveau te liggen. De tunnel is onderdeel van een nieuwe, grotendeels ondertunnelde corridor die de Bosporus kruist, gelegen tussen de Bosphorus Bridge (O-1) en Fatih Sultan Mehmet Bridge (O-2). De tunnelcorridor loopt vanaf het knooppunt Hasdal in Europees Turkije tot het knooppunt Çamlık in Aziatisch Turkije.[1]

Toekomst

De tunnel moet met name de Fatih Sultan Mehmet Bridge van lokaal verkeer ontlasten. Het project is in februari 2015 aangekondigd en was een verkiezingsbelofte van premier Davutoğlu. Op 23 december 2015 begon de aanbesteding van het technische ontwerp.[2][3] De aanleg zal circa 5 jaar duren.

Referenties