Great Northern Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Australian Route 1.svg
Great Northern Highway map.png
AR 1
Begin Perth
Einde Wyndham
Lengte 3.204 km
Route

Centrum.svg Perth

Junction.svg Brand Highway

Centrum.svg Mount Magnet

Centrum.svg Meekatharra

Junction.svg Goldfields Highway

Centrum.svg Newman

Junction.svg North West Coastal Highway

Centrum.svg Port Hedland

Centrum.svg Broome

Centrum.svg Derby

Centrum.svg Fitzroy Crossing

Centrum.svg Halls Creek

Junction.svg Victoria Highway

Centrum.svg Wyndham

De Great Northern Highway is een highway in Western Australia, Australië. De weg vormt een lange en eenzame noord-zuidroute vanaf Perth naar Wyndham in The Kimberley, in het uiterste noorden van de staat. Het is de langste highway van Australië, en is in totaal 3.204 kilometer lang. Het deel vanaf Port Hedland tot het Northern Territory is onderdeel van de National Highway 1

Routebeschrijving

Great Northern Highway.png

De weg begint in het noorden van Perth, waar men de Great Eastern Highway en de Roe Highway kruist. De weg is vrijwel direct enkelbaans en loopt noordwaarts het platteland op. De regio is hier glooiend, met weinig stedelijke ontwikkeling, maar wel veel boerderijen. Bij het gehucht Muchea, even buiten Perth, eindigt de Brand Highway uit Geraldton. Men kan deze route volgen om een kustroute naar het noorden van Western Australia te nemen. Via de North West Coastal Highway komt men uiteindelijk weer op de Great Northern Highway terecht. De weg voert dan door een wat heuvelachtiger gebied, en passeert door het uitgestrekte agrarisch gebied in het zuidwesten van Western Australia, een gebied bekend als de "Wheatbelt". Er liggen hier nog regelmatig dorpjes op de route. Noordelijker wordt het gebied echter droger, en neemt de landbouw geleidelijk af. Na Wubin, zo'n 270 kilometer ten noorden van Perth, gaat men definitief de outback in. De overgang is vrij abrupt en de weg voert door typisch outbacklandschap met rode aarde en lage bosschages. De afstanden tussen de plaatsen worden direct heel groot. Tussen Wubin en Mount Magnet ligt 300 kilometer weg met slechts één gehucht op de route, Paynes Find. In dit gebied liggen enkele grote zoutmeren, zoals het Mongers Lake en Lake Moore. Paynes Find is niet veel meer dan een roadhouse met een tankstation, vliegveldje en een paar huizen. Naar het noorden toe wordt het gebied steeds droger en men kruist vrijwel geen verharde zijwegen meer. Men bereikt uiteindelijk Mount Magnet, een dorp met 400 inwoners. Rondom Mount Magnet vindt mijnbouw plaats.

Na Mount Magnet is het eerstvolgende dorp Meekatharra, 200 kilometer noordelijker. De weg voert dwars door het droge zoutmeer Lake Austin. Men komt door het gehucht Cue en de Great Northern Highway loopt daarna weer door het Lake Annean. Meekatharra is met 800 inwoners ook niet erg groot, maar wel de belangrijkste plaats binnen 250 kilometer. Hier begint de onverharde Goldfields Highway naar Wiluna. Het volgende dorp is Newman, 420 kilometer noordelijker. Op dit traject is er bij de Kumarina Roadhouse een tankstation, verder bevindt zich niks op de route. Het landschap is kaal en desolaat, met slechts beperkte hoogteverschillen. Kumarina Roadhouse is niet meer dan een tankstation, winkel en een paar huizen. Hierna doorkruist men het oostelijk deel van het Collier Range National Park. Dit gebied is bijzonder eenzaam en verlaten. Dichter bij Newman wordt het gebied wat heuvelachtiger, men doorkruist het Lofty Range. Naar het oosten ligt de Little Sandy Desert. Vlak voor Newman kruist men de Steenbokskeerkring, oftewel de Tropic of Capricorn. Tevens slaat hier de Marble Bar Road af, een onverharde weg naar Marble Bar.

De Great Northern Highway buigt hier naar het westen af en passeert Newman, met 4.200 inwoners de grootste plaats sinds Perth. Bij Newman ligt de grootste open mijn ter wereld. De weg loopt hier circa 150 kilometer naar het westen, door het woeste Ophthalmia Range. De eerstvolgende plaats is Port Hedland aan de Indische Oceaan, 450 kilometer noordelijker. De weg leidt door toeristisch interessant gebied, met het Karijni National Park. Er bevindt zich slechts één roadhouse tussen Newman en Port Hedland. Naar het noorden toe passeert men grote stukken eenzaam gebied, tussen de Munjina Roadhouse en Port Hedland kruist men over 250 kilometer helemaal geen zijwegen, ook geen onverharde. Vlak voor Port Heland eindigt de North West Coastal Highway uit Karratha op de Great Northern Highway. Men bereikt dan Port Hedland, een stad met 14.000 inwoners.

De Great Northern Highway loopt hier parallel aan de noordkust naar het oosten. De kuststreek is hier bijzonder afgelegen. Landinwaarts lopen slechts enkele tracks, en er liggen geen plaatsen van belang op de route, na Port Hedland is de eerste plaats Broome, meer dan 600 kilometer verderop. Wel zijn er enkele roadhouses waar men kan tanken en etenswaren kan verkrijgen. Dit is één van de meest afgelegen delen van Australië, bestaande uit woestijn. Voor Broome wordt het landschap geleidelijk groener, een teken dat men in de meer subtropische delen van Australië komt. Broome telt 14.400 inwoners en is via een zijweg te bereiken, daar de Great Northern Highway hier oostwaarts loopt. Vlakbij Derby kruist men de Fitzroy River. De weg loopt niet direct langs Derby, deze plaats is te bereiken via een 40 kilometer lange zijweg. Hierna volgt 220 kilometer afgelegen weg tot aan Fitzroy Crossing. Kenmerkend langs deze wegen zijn de zogenaamde "baobab trees", zeer brede bomen. Het landschap is erg droog, maar wel begroeid. De weg schampt de regio The Kimberley. The Kimberley omvat het noorden van Western Australia. Fitzroy Crossing is niet veel meer dan een gehucht aan de Fitzroy River.

Na Fitzroy Crossing is de volgende plaats Halls Creek, 290 kilometer naar het oosten. Wel komt men door enkele zeer kleine dorpjes, maar brandstof is hier niet te verkrijgen. Dit gebied is heuvelachtig en de Great Northern Highway loopt parallel aan enkele lage bergruggen, zoals de Mueller Ranges. Dit is een wat woestijnachtiger deel dan in de regio Broome en Derby, met kale landschappen. Halls Creek is ook niet veel meer dan een klein dorp met 5 straten. De Great Northern Highway buigt hier naar het noorden af en loopt vlak langs het Purnululu National Park. Behalve de roadhouse Warnum liggen er tot Wyndham geen plaatsen meer op de route, alhoewel Wyndham vanaf dit punt nog 380 kilometer is. De weg voert door spectaculair landschap van met name het O'Donnell Range, In onbewoond gebied eindigt de Victoria Highway, de enige doorgaande route naar het Northern Territory. De grens met het Northern Territory ligt op dit punt slechts zo'n 80 kilometer oostelijker. Het laatste deel van de route heeft geen doorgaand belang, en loopt over 55 kilometer naar het plaatsje Wyndham, dat 800 inwoners telt en de oudste plaats in The Kimberley is. De plaats is gelegen aan de Cambridge Gulf, maar ligt nog vrij ver van open zee.

Geschiedenis

Voor de jaren 60 was het grootste deel van de route in slechte toestand, en bestond uit een serie zandwegen, met name buiten de zogenaamde Wheatbelt Region in het zuidwesten. Vanaf eind jaren 50 werd het vanuit de federale overheid gestimuleerd om de regio Kimberley te ontginnen, waardoor transport noodzakelijk was naar Perth. In de jaren 60 werd de weg tussen Broome en Derby verhard. Na de vondst van bodemschatten in de regio werden de wegen in de jaren 70 verder verhard. Het deel tussen Meekatharra en Newman werd in 1978 opengesteld, evenals de weg tussen Halls Creek en Wyndham. In 1981 werd de kustroute tussen Port Hedland en Broome opengesteld als verharde weg. In de jaren 80 werden verdere delen van de Great Northern Highway verhard, zo opende in 1986 het deel tussen Fitzroy Crossing en Halls Creek. In 1989 werd het laatste deel tussen Newman en Port Hedland opengesteld als verharde weg.

Op 17 juni 2014 opende een 8 kilometer lang nieuw tracé bij Port Hedland, inclusief een ongelijkvloerse aansluiting.[1]

Het zuidelijkste deel van de route tussen Perth en Wubin was niet geschikt voor road trains. Dit is een ruim 250 kilometer lang traject, road trains moesten in het dorp Wubin opgedeeld worden in kleinere combinaties voor het laatste deel van de rit tot Perth. Tussen 2000 en 2009 is al 76 kilometer van de weg gemoderniseerd.[2] Het grootste project is een 66 kilometer lange verlegging van de weg in de regio rond Bindoon.[3] De road trains kunnen dan tot aan Muchea rijden, aan de rand van de agglomeratie Perth.

Toerisme

Alhoewel de Great Northern Highway van belang is voor transport, is het zuidelijk deel minder interessant voor het toerisme. Het deel tussen Perth en Port Hedland voert door grote eenzame gebieden, die weliswaar toeristen ontvangen, maar de meeste toeristen kiezen voor de Brand Highway en de North West Coastal Highway, die toegang geeft naar de toeristengebieden langs de Indische Oceaan. Het noordelijk deel is wel van belang voor het toerisme, daar deze het 80 mile beach en The Kimberley ontsluit.

Gevaren

Overstromingen zijn een probleem, met name in The Kimberley, waar moessonregens voorkomen en het niet ongebruikelijk is dat de weg soms onder meters water staat. Een ander probleem is overstekend wild, met name in de nacht is reizen door deze zeer afgelegen gebieden gevaarlijk. Verkeer wat 's nachts rijdt kan het beste een bullbar voor de auto monteren met schijnwerpers. Verkeer dat men kan verblinden is er toch niet.

Een ander probleem is de grote afstand tussen roadhouses waar brandstof te verkrijgen is. Deze liggen doorgaans op meer dan 150 kilometer van elkaar, op sommige punten meer dan 300 kilometer. Extra brandstof en water inslaan is van belang. De grote afstanden zijn tevens een probleem voor bestuurders die op de lange rechte wegen in slaap kunnen vallen.

Wyndham ligt dichter bij Adelaide via de Stuart Highway dan bij Perth. Ook grote delen van Queensland liggen dichterbij dan Perth. Zelfs de Filippijnen liggen dichter bij Wyndham dan Perth.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 15.000 tot 20.000 voertuigen dicht bij Perth, dalend naar 7.000 voertuigen aan de rand van de agglomeratie. In de Wheatbelt ten noorden van Perth rijden nog zo'n 2.000 voertuigen per dag. Dit daalt naar slechts zo'n 500 voertuigen noordelijker, rond Mount Magnet. Dagelijks rijden 10.000 voertuigen bij Port Hedland, maar buiten deze regio reden slechts 400 tot 800 voertuigen per dag. Er rijden gemiddeld slechts 200 tot 400 voertuigen per dag door The Kimberley.[4] Deze intensiteiten zijn bijzonder laag als in ogenschouw wordt genomen dat de Great Northern Highway in de meeste gebieden de enige doorgaande weg is.

Referenties

Hoofdwegen en autosnelwegen in Western Australia

Autosnelwegen: Bunbury Outer Ring RoadGraham Farmer FreewayKwinana FreewayMitchell FreewayReid HighwayRoe HighwaySwan Valley BypassTonkin Highway

Hoofdwegen: Albany HighwayBrand HighwayCoolgardie-Esperance HighwayEyre HighwayGoldfields HighwayGreat Eastern HighwayGreat Northern HighwayNorth West Coastal HighwaySouth Coast HighwaySouth Western HighwayVictoria Highway