Great River Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Great River Bridge
US 34.svg
Great River Bridge.jpg
Overspant Mississippi River
Rijstroken 2x2
Totale lengte ~870 meter
Hoofdoverspanning 201 meter
Hoogte brugdek 18 meter
Openstelling 04-10-1993
Verkeersintensiteit 10.500 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Great River Bridge is een tuibrug in de Verenigde Staten, gelegen op de grens van de staten Iowa en Illinois. De brug overspant de Mississippi River bij Burlington.

Kenmerken

De Great River Bridge vanaf Iowa gezien.

De Great River Bridge is in totaal circa 870 meter lang, met een hoofdbrug van 379 meter, met een hoofdoverspanning van 201 meter. De brug heeft één H-vormige pyloon van 113 meter hoogte die midden in de rivier staat. Over de brug loopt de US 34 in Iowa die overgaat in de US 34 in Illinois, ter plekke een freeway met 2x2 rijstroken, richting Illinois is ook een weefstrook. Aan beide kanten van de brug is een aansluiting, waarbij de viaducten daarvan onderdeel zijn van de totale bruglengte.

Geschiedenis

De eerste brug op deze locatie was de MacArthur Bridge, die in 1917 werd opengesteld. Dit was een stalen cantilever vakwerkbrug. De brug was in slechte toestand en bleek achteraf slecht verankerd te staan in de modderbodem van de Mississippi, als twee vrachtwagens over de brug reden bewoog de brug vervaarlijk. Begin jaren '90 is de nieuwe brug aangelegd, die op 4 oktober 1993 werd opengesteld voor het verkeer, te midden van hevige overstromingen die de Mississippi River gedurende 1993 troffen. De aanleg kostte $ 49 miljoen.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 10.500 voertuigen over de brug, die daarmee licht bereden wordt. De stad Burlington in Iowa is van redelijke omvang, maar aan de kant van Illinois zijn geen grotere plaatsen, bovendien is de US 34 geen belangrijke doorgaande route.

Zie ook

Referenties