Miami-Dade Expressway Authority

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Greater Miami Expressway Agency)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
   In het beheer van MDX
   In het beheer van FDOT

De Miami-Dade Expressway Authority of MDX, is een publieke tolwegbeheerder in Florida. Het beheert een aantal tolwegen in Miami-Dade County in de regio Miami met een gezamenlijke lengte van 50 kilometer.

Tolwegen

MDX beheert vijf tolwegen in de agglomeratie Miami:

MDX beheert echter niet alle tolwegen in Miami-Dade County. Zo behoren Florida's Turnpike, de Homestead Extension en de express lanes op I-75, I-95 en I-595 niet tot MDX.

Tolheffing

De tolheffing op de tolwegen in het beheer van de Miami-Dade Expressway Authority is volledig elektronisch met een SunPass. Voertuigeigenaren zonder SunPass krijgen de rekening thuisgestuurd. Met SunPass betaalt men naar gereden afstand, zijn tolvrije routes niet meer mogelijk en is de congestie voor de tolstations verleden tijd. De tolinkomsten worden gebruikt om te investeren in onderhoud en uitbreiding van de tolwegen. De tolinkomsten worden niet buiten MDX gespendeerd zoals in sommige andere Amerikaanse steden het geval is. De toltarieven via kentekentol zijn doorgaans het dubbele als die via SunPass.

Geschiedenis

De Miami-Dade Expressway Authority werd in december 1994 opgericht door de staat Florida en de Miami-Dade County Commission. Sinds 1997 heeft het vijf tolwegen in beheer die voorheen door het Florida Department of Transportation (FDOT) in beheer waren.[1] Miami-Dade Expressway Authority heeft zelf nog geen nieuwe tolwegen aangelegd, maar wel bestaande tolwegen verbeterd. In 2007 is alleen een klein stukje van de Dolphin Expressway (SR-836) verlengd.

De tolheffing werd oorspronkelijk handmatig uitgevoerd met een open tolsysteem. In 2010 werd volledig elektronische tolheffing ingevoerd op de Gratigny Parkway, Don Shula Expressway en Snapper Creek Expressway, en sinds 2014 is ook de tolheffing op de Airport Expressway en Dolphin Expressway volledig elektronisch.

Tussen 1997 en 2010 heeft MDX voornamelijk kleine projecten uitgevoerd om de doorstroming te verbeteren, zoals extra weefstroken en een enkele extra rijstrook. Na 2010 zijn grotere projecten gestart, zoals het enorme stack met de Palmetto Expressway (SR-826). In de toekomst zijn enkele verbredingen en uitbreidingen van het tolwegennet gepland.[2]

Poging tot afschaffing MDX

Op 3 juli 2019 heeft de gouverneur een wetsvoorstel getekend waarin de Miami-Dade Expressway Authority werd opgeheven en de assets werden overgezet naar de Greater Miami Expressway Agency (GMX).[3][4] Hier werd bezwaar tegen gemaakt, wat in eerste instantie gegrond werd verklaard, maar op 1 april 2021 werd in een hoger beroep bepaald dat de opheffing van de Miami-Dade Expressway Authority niet ongrondwettelijk was.[5] Op 9 april 2021 werd de Greater Miami Expressway Agency officieel opgericht.[6] Echter in mei 2021 heeft Miami-Dade County GMX weer afgeschaft.[7] Nadien waren er verdere rechtszaken over wie er jurisdictie heeft over de tolwegen van MDX, de staat of Miami-Dade County.[8]

Externe links

Referenties