Grenada

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grenada
Hoofdstad St. George's
Oppervlakte 344 km²
Inwonertal 125.000
Lengte wegennet 687 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode WG[1]

Grenada is een eilandnatie in het oostelijke Caribisch gebied. Het eiland telt 125.000 inwoners en de hoofdstad is St. George's.

Inleiding

Geografie

Grenada is een klein eiland, en het zuidelijkste eiland van de kleine Antillen, ten zuiden van Saint Vincent and the Grenadines, 150 kilometer ten noordoosten van Venezuela en 140 kilometer ten noordwesten van Trinidad and Tobago. Het land bestaat uit het hoofdeiland Grenada en enkele kleinere eilanden ten noordoosten ervan. Het eiland Carriacou is het tweede grootste eiland. Het hoofdeiland Grenada is bergachtig, met een fjordachtige zuidkust. De hoofdstad St. George's ligt in het zuidwesten en telt 34.000 inwoners. De meeste inwoners wonen in het zuiden van Grenada, zonder echte stedelijke kernen, verspreid door de heuvels. Mount St. Catherine is met 840 meter het hoogste punt.

Het land heeft een heet tropisch klimaat. Het is het hele jaar door rond 30°C, er valt ruim 1.100 mm neerslag per jaar, met het meeste van juni tot november en minder de rest van het jaar. Het land ligt aan de zuidkant van de Hurricane Belt en een directe landfall van een orkaan is zeldzaam.

Demografie

Het inwonertal van Grenada groeit langzaam, van 77.000 inwoners in 1950 tot 100.000 in 1998 en een doorzettende langzame groei daarna. Het land heeft te maken met substantiële emigratie maar het geboortecijfer is hoog genoeg om de bevolking op peil te houden.

De bevolking van Grenada is grotendeels van Afrikaanse afkomst, met een kleinere gemixte groep. Er is ook een kleine groep van Indiase afkomst. Het Engels is de officiële taal, maar de dagelijkse taal is een creoolse vorm van het Engels, evenals in mindere mate een creoolse vorm van het Frans.

Economie

Grenada heeft een kleine economie die vooral afhankelijk is van het toerisme. Het land heeft een nominaal BBP per inwoner van $ 12.000. Een probleem voor de economie is de hoge staatsschuld.

Geschiedenis

In 1498 was Columbus de eerste Europeaan die Grenada zag tijdens zijn derde reis naar de nieuwe wereld. Het duurde tot 1649 voordat de Fransen een permanente nederzetting op Grenada stichtten. Het was daarna een Franse kolonie die La Grenade heette. Fort Royal (thans St. George's) was in de koloniale periode beroemd vanwege zijn beschutte zeehaven. De Britten namen Grenada in 1742 in, het was daarna een Britse kolonie. Het werd pas in 1763 formeel afgestaan door Frankrijk aan het Verenigd Koninkrijk. Grenada stond ruim 200 jaar onder Brits bestuur.

In 1974 werd het land onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. In 1979 werd door de communistische oppositie een coup gepleegd. Alhoewel het een marxistische coup was, zocht het geen drastische toenadering met de Sovjetunie, tot ongenoegen tot communistische hardliners, die de toenmalige leider in 1983 afzetten. De Verenigde Staten was bang dat Cuba of de Sovjetunie een militaire basis zouden bouwen in Grenada, dit leidde uiteindelijk tot een Amerikaans militair ingrijpen op aanvraag van een aantal andere Caribische landen, maar werd bekritiseerd door de Britten en Canada. Na de Amerikaanse invasie werd de democratie hersteld.

In 2004 werd 90% van de woningen op Grenada door orkaan Ivan verwoest.

Wegennet

Grenada beschikt over circa 1.125 kilometer weg,[2] waarvan bij benadering 700 kilometer is verhard.

Het verkeer in Grenada rijdt links. Het wegennet is vrij beperkt, met enkelbaans wegen langs de kust en twee wegen door het binnenland van Grenada. De wegen zijn bochtig, smal en van matige kwaliteit. Behalve rond St. George's is er niet veel verkeer. Er is tevens één doorgaande weg op het eiland Carriacou. Veel bruggen op Grenada zijn smal en hebben maar één rijstrook.

Er zijn geen autosnelwegen in Grenada. 1 kilometer van de Maurice Bishop Memorial Highway is met 2x2 rijstroken uitgerust. Het wegennet is ingericht met rotondes.

Grenada heeft weinig geld beschikbaar voor het verbeteren van het wegennet. In 2019 kwam $ 29 miljoen van internationale donoren beschikbaar om het Grenada Western Road Corridor Project uit te voeren. Dit project is in de periode 2021-2023 uitgevoerd, waarbij 20 kilometer van de weg langs de westkust van Grenada is gemoderniseerd.[3]

Wegbeheer

Het wegbeheer is een taak van het Ministry of Infrastructure and Physical Development, Public Utilities, Civil Aviation & Transportation.[4]

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Grenada.

Bewegwijzering

De bewegwijzering bestaat uit groene borden met witte letters en is in het Engels. De aanduiding kilometers wordt gebruikt, ondanks dat Grenada voorheen een Brits territorium was.

Maximumsnelheid

wegtype Vmax

De maximumsnelheid in Grenada is vastgesteld in de Road Traffic Act (Fourth Schedule). De maximumsnelheid is in mijlen per uur. Dit bedraagt 20 mph in de bebouwde kom en 40 mph buiten de bebouwde kom.[5]

Referenties

Wegen van Noord-Amerika

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosBelizeCanadaCosta RicaCubaDominicaDominicaanse RepubliekEl SalvadorGrenadaGuatemalaHaïtiHondurasJamaicaMexicoNicaraguaPanamaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en TobagoVerenigde Staten

Wegen in het Caribisch gebied

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosCubaDominicaDominicaanse RepubliekGrenadaHaïtiJamaicaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en Tobago

AnguillaArubaBermudaBonaireCuraçaoGuadeloupeKaaimaneilandenMartiniqueMontserratPuerto RicoSabaSaint-BarthélemySint EustatiusSaint-MartinSint MaartenTurks and Caicos IslandsBritish Virgin IslandsUnited States Virgin Islands