Grenlandbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grenlandsbrua
E18 NO.svg
Grenlandsbrua.jpg
Overspant Frierfjord
Rijstroken 1x2
Totale lengte 608 meter
Hoofdoverspanning 305 meter
Hoogte brugdek 50 meter
Openstelling 19-07-1996
Verkeersintensiteit 14.500 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Grenlandbrug (Noors: Grenlandsbrua) is een tuibrug in Noorwegen, gelegen bij Porsgrunn in Telemark.

Kenmerken

De Grenlandbrug overspant het Frierfjord ten zuiden van Porsgrunn. De tuibrug heeft een totale lengte van 608 meter en een hoofdoverspanning van 305 meter. Meer bijzonder is de hoogte, het brugdek ligt 50 meter boven het fjord en de brugpyloon is 168 meter hoog, waarmee de Grenlandbrug de hoogste tuibrug van Noorwegen is. Over de brug loopt de motortrafikkvei E18 met 1x2 rijstroken. Aan beide zijden van de brug volgen tunnels. Iets naar het zuiden staat de Brevikbrug.

Geschiedenis

De brug is midden jaren '90 aangelegd om de Brevikbrug te ontlasten. De brug werd op 19 juli 1996 opengesteld door koning Harald V. Het verkeer over de E18 hoefde daarmee niet meer door de kustgemeenten ten zuiden van Porsgrunn, die samen een redelijk groot verstedelijkt gebied vormen. Dit deel van de E18 is niet eenvoudig te verbreden naar een motorvei, er zal een tweede brug naast gebouwd moeten worden, evenals aansluitende tunnels.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar de traditionele regio Grenland, dat de regio rond Skien en Porsgrunn omvat. Grenland is de meest bevolkingsrijke regio van Telemark, bijna tweederde van de inwoners van Telemark woont in Grenland.

Toekomst

De Grenlandbrug gezien vanaf de Brevikbrug.

Het is gepland om de capaciteit van de Grenlandbrug te vergroten. Hiervoor is een extra brug noodzakelijk. In drie van de vier alternatieven ging men uit van een tweede tuibrug, al dan niet gespiegeld, naast de bestaande brug. Een vierde alternatief omvatte een grotere hangbrug op iets grotere afstand.[1] Uiteindelijk is gekozen voor een identieke tuibrug. In 2018 zijn werkzaamheden begonnen voor de bouw van een tweede tunnelbuis van de aansluitende Kjørholttunnel en de Bambletunnel, maar nog niet voor een tweede Grenlandbrug.[2] De werkzaamheden aan de tweede Grenlandbrug waren gepland om in 2019 te starten,[3] maar de aanbestedingsprocedure is op 21 mei 2019 geannuleerd.[4] De tweede brug is vervolgens opgenomen in het contract van de upgrade van de E18 langs Porsgrunn, dat op 18 december 2020 gegund is voor 4,9 miljard NOK.[5] De werkzaamheden begonnen in augustus 2021.[6][7] De bouw van de pyloon startte in juni 2022.[8] De brug moet medio 2025 worden geopend.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 14.500 voertuigen van de Grenlandbrug gebruik.[9] Van de nabijgelegen Brevikbrug maken nog eens 17.000 voertuigen gebruik, zodat dagelijks 33.500 voertuigen hier het fjord oversteken.

Referenties