Grensovergang Bergh Autoweg

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grensovergang

Bergh Autoweg

NLA012.svg
BAB3.png
Grensovergang Bergh Autoweg 1996.jpg
Tankstation niet aanwezig
Capaciteit vrachtwagens ~100
Verkeersintensiteit 35.500 mvt/etmaal
Openstelling 12-04-1962

De Grensovergang Bergh Autoweg is een grensovergang ten oosten van de plaats Babberich in de provincie Gelderland. Hier gaat de Nederlandse A12 over in de Duitse A3. In Duitsland wordt deze grensovergang Grenzübergang Elten Autobahn genoemd. De provincie Gelderland grenst hier aan de deelstaat Nordrhein-Westfalen.

Naamgeving

De Nederlandse benaming van de grensovergang is afkomstig van de voormalige gemeente Bergh. De gemeente ging op 1 januari 2005 samen met Didam op in de gemeente Montferland. Elten is een dorpje van de Duitse gemeente Emmerich am Rhein en ligt circa twee kilometer ten zuiden van de grensovergang.

Kenmerken

De grensovergang heeft in beide rijrichtingen een parkeergelegenheid en richting Duitsland een restaurant. In Duitsland worden grensovergangen meegenomen in de afritnummering. Grensovergangen hebben nummer 1 als een snelweg op de grens begint. Opmerkelijk is dat de grens over enkele honderden meters precies door de middenberm van de snelweg loopt waardoor de rijbaan in oostelijke richting in Duitsland ligt terwijl het verkeer in de andere richting in Nederland rijdt. Richting Oberhausen wordt de parkeerplaats op de bewegwijzering aangegeven als Raststätte Knauheide, richting Arnhem is er slechts een parkeerplaats en wordt dit aangegeven als Rastplatz Elten. Er is geen tankstation, daarvoor dient men gebruik te maken van de Verzorgingsplaats Bergh iets ten noordwesten van de grensovergang aan de A12. De grensovergang is verweven met deze verzorgingsplaats en met de aansluiting Beek.

Richting Duitsland

In deze richting is een parkeervoorziening aanwezig en een restaurant met de naam Raststätte Knauheide. Een deel van de uitvoeger ligt op Nederlands grondgebied en de rest van het terrein ligt op Duits grondgebied. Er is ruimte voor ongeveer 30 vrachtwagens. De Duitse grensgebouwen zijn nog aanwezig met Elten Autobahn, de Duitse naam van de grensovergang, op de gevel.

Richting Nederland

Hier zijn alleen parkeerplaatsen aanwezig voor circa 70 vrachtwagens. Er is verder geen bebouwing. Via een parallelweg langs de A12 is dit terrein verbonden met de verzorgingsplaats Bergh-Noord. Het is echter niet mogelijk hiervan gebruik te maken. De uitvoeger ligt nog net in Duitsland, het terrein ligt verder op Nederlands grondgebied.

Geschiedenis

De grensovergang in 1962.

In 1962 kwam de Nederlandse A12 tot aan de grensovergang gereed. De grensovergang is op 12 april 1962 opengesteld en sloot toen aan op een gedeelte van de Autobahn A3 tot aansluiting Emmerich, dat nog tot 1 augustus 1963 gedeeltelijk op Nederlands grondgebied zou liggen. Daarom werd de aansluiting Elten uit voorzorg afgesloten. Vanaf 1965 kon het verkeer na aansluiting Emmerich doorrijden over de Autobahn. De Autobahn A3 is tot 1975 nog als A70 genummerd geweest. De grensposten zijn op 1 januari 1993 komen te vervallen toen het Verdrag van Schengen in werking trad en de grenscontroles werden afgeschaft. Onder bepaalde voorwaarden kunnen er nog wel grenscontroles worden gehouden. Zoals bij andere grensovergangen tussen Nederland, België en Duitsland zijn ook hier de slagbomen en de overkapping verwijderd [1].

Oorspronkelijk waren er op het terrein aan de noordzijde van de A12 ook douanevoorzieningen aanwezig. De bebouwing hiervan is rond de eeuwwisseling gesloopt. Het terrein wacht op herontwikkeling[2].

Verkeersintensiteiten

Ter hoogte van de grensovergang bij Beek reden in 2013[3] circa 31.600 voertuigen per etmaal. In 2019 lag dat op 35.500 voertuigen per dag.

Externe Links

Referenties