Grensovergang Eijsden

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grensovergang

Eijsden

NLA002.svg
E25 BE.svg
Blank.png
Tankstation niet aanwezig
Capaciteit vrachtwagens ~70
Verkeersintensiteit 23.100 mvt/etmaal
Openstelling 1974

De Grensovergang Eijsden is een grensovergang ten zuiden van de plaats Eijsden in de provincie Limburg. Hier gaat de Nederlandse A2 over in de Belgische E25 (A25). In België wordt deze grensovergang Grensovergang Visé genoemd. De Nederlandse provincie Limburg grenst ter hoogte van de grensovergang aan de Belgische provincie Limburg.

Naamgeving

De Nederlandse benaming van de grensovergang is afkomstig van het dorp Eijsden enkele kilometers in noordelijke richting langs de A2. Visé is een Belgische stad in zuidelijke richting aan de E25 en ligt in de Waalse provincie Liège (Luik). De Nederlandse naam voor deze stad is Wezet.

Kenmerken

De grensovergang heeft in beide richtingen een parkeervoorziening. Er is plaats voor in totaal circa 70 vrachtwagens. Verder zijn er enkele kantoorgebouwen aanwezig maar geen voorzieningen. De terreinen liggen op Belgisch grondgebied. De grensovergang is gekoppeld met de aansluiting Moelingen en in de richting Liège met de verzorgingsplaats Aire de Lixhe waar eveneens parkeergelegenheid is voor vrachtverkeer. Daarnaast is daar een frietkot aanwezig.

Geschiedenis

De grensovergang werd in 1974 opengesteld bij het gereedkomen van de aansluitende wegvakken van de A2 en de E25/A25. De grenspost lag bij Aire de Lixhe die in beide richtingen voorzien was van een parkeerterrein. In de richting Maastricht is het terrein verdwenen bij de aanpassing van de aansluiting Moelingen. In de aansluiting zijn extra parkeervoorzieningen gemaakt voor vrachtwagens. Het is onduidelijk wanneer dit is gebeurd, waarschijnlijk in jaren 90 vlak na de openstelling van de grenzen. Een restant van de oude afrit en de toerit van de aansluiting is nog steeds zichtbaar [1][2].

In 1993 trad het Schengenverdrag in werking waarmee alle Europese binnengrenzen werden opengesteld. Hiermee vervielen de grenscontroles. De grensposten zijn grotendeels opgedoekt waarmee de meeste grensovergangen nu dienst doen als verzorgingsplaats. Incidenteel kunnen nog wel controles worden gehouden. In 2012 zijn bij alle grote grensovergangen met België en Duitsland portalen geplaatst met camera's. Dit camerasysteem voor Mobiel Toezicht Veiligheid (MTV) heet @MIGO-BORAS en is ter ondersteuning voor de Koninklijke Marechaussee[3]. Met het systeem wordt steekproefsgewijs verkeer geregistreerd dat de grens over komt om illegalen en criminelen op te sporen. Het systeem is 1 augustus 2012 in gebruik genomen.

Verkeersintensiteiten

Ter hoogte van de grensovergang reden in 2013 en in 2016 circa 18.700 voertuigen per etmaal.[4][5] In 2018 reden er 23.100 voertuigen per dag.

Referenties