Grensovergang Gennep Autoweg

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grensovergang

Gennep Autoweg

NLA077.svg
BAB57.png
Blank.png
Tankstation niet aanwezig
Capaciteit vrachtwagens ~90
Verkeersintensiteit 16.100 mvt/etmaal
Openstelling 1986

De Grensovergang Gennep Autoweg is een grensovergang ten zuidoosten van de stad Gennep in de provincie Limburg. Hier gaat de Nederlandse A77 over in de Duitse A57. In Duitsland wordt deze grensovergang Grenzstation Goch-Autobahn genoemd. De provincie Limburg grenst aan de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Naamgeving

De Nederlandse benaming van de grensovergang is afkomstig van de noordwestelijker gelegen stad Gennep. Goch is een stad ten oosten van de grens aan de A57.

Kenmerken

De grensovergang heeft in beide rijrichtingen een parkeergelegenheid en in westelijke richting een restaurant. In Duitsland worden grensovergangen meegenomen in de afritnummering en hebben nummer 1 als een snelweg op de grens begint.

Richting Duitsland

In deze richting ligt een parkeerplaats. Er zijn ongeveer 40 parkeerplaatsen beschikbaar voor vrachtwagens. De afrit en toegangsweg liggen op Nederlands grondgebied. De parkeergelegenheid ligt volledig in Duitsland. De Bundespolizei heeft een bureau op het terrein en ook is het gebouw van de douane nog aanwezig. Deze parkeerplaats heet in Duitsland Raststätte Goch. Er wordt echter geen naam aangeduid op de Nederlandse bewegwijzering.

Richting Nederland

In deze richting is een parkeervoorziening en restaurant aanwezig. Er zijn ongeveer 50 parkeerplaatsen voor vrachtwagens beschikbaar. De afrit en toegangsweg liggen op Duits grondgebied, de parkeervoorziening en het restaurant "Bij Ons" liggen geheel op Nederlandse grond. De voorziening wordt op de site van Rijkswaterstaat aangeduid als de verzorgingsplaats Gennep[1]. Vanuit Duitsland staat deze voorziening aangeduid op de bewegwijzering als Grenzstation Goch-Autobahn.

Geschiedenis

De grensovergang is in 1986 tegelijk met de A77 en de A57 tussen de grens en de aansluiting Kleve opengesteld. De grensposten zijn op 1 januari 1993 vervallen toen het Verdrag van Schengen in werking trad en de grenscontroles werden afgeschaft. Onder bepaalde voorwaarden kunnen er nog grenscontroles worden gehouden. Bij de grensovergangen tussen Nederland, België en Duitsland zijn de slagbomen en de meeste douaneposten verwijderd.

Vanaf de noordzijde van de verzorgingsplaats Gennep lag voorheen een verbinding met de Kamperweg waardoor het mogelijk was op deze manier de A77 op te rijden. Dit was ten tijde van de grenscontroles noodzakelijk zodat bepaalde transporten via deze doorgang naar het onderliggend wegennet konden komen. Sinds het vervallen van de grenscontroles is dit niet meer nodig. Deze doorgangen kunnen nog "illegaal" gebruikt worden om vanaf het onderliggend wegennet de snelweg op te komen. Volgens de richtlijnen mogen verzorgingsplaatsen alleen vanaf de snelweg toegankelijk zijn. Om aan deze richtlijn te voldoen is in december 2013 deze doorgang afgezet met hekken zodat het gebruik van deze doorgang door gemotoriseerd verkeer niet meer mogelijk is [2].

Verkeersintensiteit

Ter hoogte van de grensovergang reden in 2014[3] gemiddeld 12.500 voertuigen per etmaal. In 2019 was dit gestegen naar 16.100 voertuigen per dag.

Referenties