Grensovergang Hazeldonk

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grensovergang

Hazeldonk

NLA016.svg
E19 BE.svg
Blank.png
Tankstation verzorgingsplaats Hazeldonk
Capaciteit vrachtwagens 100+
Verkeersintensiteit 56.600 mvt/etmaal
Openstelling 1971

De Grensovergang Hazeldonk is een grensovergang, zeven kilometer ten zuiden van Breda in de provincie Noord-Brabant. Hier gaat de Nederlandse A16 over in de Belgische E19 die tevens het nationale wegnummer A1 heeft. In België wordt deze grensovergang Grensovergang Meer genoemd. De Nederlandse provincie Noord-Brabant grenst hier aan de Belgische provincie Antwerpen.

Naamgeving

De Nederlandse benaming van de grensovergang is afkomstig van het buurtschap Hazeldonk dat onder de gemeente Zundert valt. Meer is een dorp in België dat enkele kilometers ten zuiden van de grensovergang ligt. Ten noorden van de grensovergang ligt aan weerszijden van de A16 de verzorgingsplaats Hazeldonk.

Kenmerken

De Verzorgingsplaats Hazeldonk net ten noorden van de grensovergang.

Ter hoogte van de grensovergang zijn zowel aan Nederlandse als Belgische zijde parkeervoorzieningen voor vrachtverkeer. Deze liggen langs het onderliggend wegennet op bedrijventerreinen, bereikbaar via aansluiting Industrie Breda 6000-7000 (Nederland) en aansluiting Transportzone Meer (België). Bij Transportzone Meer is een restaurant gevestigd. In Nederland is de verzorgingsplaats Hazeldonk voorzien van tankstation, een hotel en diverse eetgelegenheden. Tevens biedt deze verzorgingsplaats voldoende parkeergelegenheid voor vrachtwagens.

De grensovergang Hazeldonk verwerkt dagelijks gemiddeld ruim 55.000 voertuigen waarmee deze grensovergang de drukste is van Nederland en zelfs van Europa.

Geschiedenis

De grensovergang werd in 1971 opengesteld bij het gereedkomen van het aansluitende wegvak van de A16. De E19/A1 opende in 1972 volledig. De verzorgingsplaats Hazeldonk is gelijktijdig met de A16 opengesteld. De bedrijventerreinen Hazeldonk en Meer zijn midden jaren 80 gebouwd waarbij ook de aansluitingen Transportzone Meer en Industrie Breda 6000-7000 zijn aangelegd. Vanwege de bouw van de HSL-zuid zijn de aansluitingen tussen 2004 en 2006 heraangelegd.

In 1993 trad het Schengenverdrag in werking waarmee alle Europese binnengrenzen werden opengesteld. Hiermee vervielen de grenscontroles. De grensposten zijn grotendeels opgedoekt waarmee de meeste grensovergangen nu dienst doen als verzorgingsplaats. Incidenteel kunnen nog wel controles worden gehouden. In 2012 zijn bij alle grote grensovergangen met België en Duitsland portalen geplaatst met camera's. Dit camerasysteem voor Mobiel Toezicht Veiligheid (MTV) heet @MIGO-BORAS en is ter ondersteuning voor de Koninklijke Marechaussee[1]. Met het systeem wordt steekproefsgewijs verkeer geregistreerd dat de grens over komt om illegalen en criminelen op te sporen. Het systeem is 1 augustus 2012 in gebruik genomen.

Verkeersintensiteiten

Ter hoogte van de grensovergang reden in 2014 gemiddeld 55.000 voertuigen per etmaal. In 2019 was dit weinig anders met 56.600 voertuigen per dag.

Referenties