Grensovergang Oldenzaal Autoweg

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grensovergang

Oldenzaal Autoweg

NLA001.svg
BAB30.png
VZP De Poppe.jpg
Tankstation niet aanwezig
Capaciteit vrachtwagens ~260
Verkeersintensiteit 25.100 mvt/etmaal
Openstelling 1985

De Grensovergang Oldenzaal Autoweg is een grensovergang ten oosten van de plaats Oldenzaal in de provincie Overijssel. Hier gaat de Nederlandse A1 over in de Duitse A30. In Duitsland wordt deze grensovergang Bad Bentheim Autobahn genoemd. De provincie Overijssel grenst hier aan de deelstaat Niedersachsen.

Naamgeving

De Nederlandse benaming van de grensovergang is afkomstig van de stad Oldenzaal die circa 9 kilometer ten westen van de grensovergang ligt. Dichterbij ligt het dorpje De Poppe. Bad Bentheim is een Duitse stad enkele kilometers ten oosten van de grensovergang.

Kenmerken

De grensovergang heeft in beide rijrichtingen een parkeergelegenheid en een eetgelegenheid. In Duitsland worden grensovergangen meegenomen in de afritnummering. Grensovergangen hebben nummer 1 als een snelweg op de grens begint.

Richting Duitsland

In deze richting is een parkeervoorziening aanwezig, een restaurant en heeft de Bundespolizei er een kantoor. Dit terrein heet Raststätte (verzorgingsplaats) Bentheimer Wald. De uitvoeger ligt op Nederlands grondgebied en wordt met die naam aangeduid op de bewegwijzering. De verzorgingsplaats is echter geheel in Duits beheer. Er is ruimte voor ongeveer 70 vrachtwagens.

Richting Nederland

Deze voorziening heet verzorgingsplaats De Poppe, de uitvoeger begint aan Duitse zijde op de A30 en is bewegwijzerd als Rasthof De Poppe. Hier zijn parkeerplaatsen aanwezig voor circa 190 vrachtwagens. Verder is er een restaurant, een douanekantoor en een weegstation.

Geschiedenis

De grensovergang is in 1985 opengesteld, gelijktijdig met de A1 en de Duitse A30 tussen De Lutte en Schüttorf. Tot 1991 moest het verkeer nog door De Lutte en Oldenzaal heen rijden via de huidige N735 die destijds als N1 genummerd was.

Voor 1985 lag de grensovergang iets zuidelijker in de Bentheimerstraat/Hengeloer Straße. De Bentheimerstraat was destijds rijksweg met het nummer N1. Deze grensovergang heet De Poppe. Die naam wordt ook gebruikt om de grensovergang van de A1/A30 te duiden omdat de verzorgingsplaats aan de noordzijde van de A1 deze naam heeft.

In 1993 trad het Schengenverdrag in werking waarmee alle Europese binnengrenzen werden opengesteld. Hiermee vervielen de grenscontroles. De grensposten zijn grotendeels opgedoekt waarmee de meeste grensovergangen nu dienst doen als verzorgingsplaats. Incidenteel kunnen nog wel controles worden gehouden. In 2012 zijn bij alle grote grensovergangen met Duitsland en België portalen geplaatst met camera's. Dit camerasysteem voor Mobiel Toezicht Veiligheid (MTV) heet @MIGO-BORAS en is ter ondersteuning voor de Koninklijke Marechaussee[1]. Met het systeem wordt steekproefsgewijs verkeer geregistreerd dat de grens over komt om illegalen en criminelen op te sporen. In Duitsland was ophef ontstaan over de plaatsing van deze camera's in verband met de privacy en eventuele schending van het Schengenverdrag. De minister heeft verklaard dat het camerasysteem binnen bestaande regels voor privacy en grenscontrole valt. Het systeem is 1 augustus 2012 in gebruik genomen.

Vroeger liep de grens dwars over de terreinen. Tussen 1994 en 1998 is er een grenscorrectie toegepast waardoor VZP De Poppe sindsdien volledig op Nederlands grondgebied ligt en Raststätte Bentheimer Wald volledig op Duits grondgebied. De A1 tussen Hengelo en de grens was destijds aangelegd met betonplaten, evenals de A30. In 2009 en 2010 is vanwege geluidoverlast het beton van de A1 vervangen door ZOAB. Gelijktijdig is aan Duitse zijde de weg vernieuwd omdat het wegdek in zeer slechte staat was.

Verkeersintensiteiten

Ter hoogte van de grensovergang reden in 2013[2] circa 20.200 voertuigen per etmaal. In 2016 was dit gestegen tot 22.900 voertuigen per etmaal[3] en 25.100 voertuigen in 2018.

Referenties