Grensovergang Venlo Autoweg

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grensovergang

Venlo Autoweg

Tankstation niet aanwezig
Capaciteit vrachtwagens 227
Verkeersintensiteit 37.700 mvt/etmaal
Openstelling 1970
De VZP Venlose Heide bij de grens.

De Grensovergang Venlo Autoweg is een grensovergang ten noordoosten van de stad Venlo in de provincie Limburg. Hier gaat de Nederlandse A67 over in de Duitse A40. In Duitsland wordt deze grensovergang Grenzübergang Straelen-Autobahn genoemd. De provincie Limburg grenst aan de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Naamgeving

De Nederlandse benaming van de grensovergang is afkomstig van de stad Venlo. Straelen is een Duitse stad enkele kilometers ten noordoosten van de grensovergang. De Duitse plaats Herongen ligt echter dichterbij.

Kenmerken

De grensovergang heeft in beide rijrichtingen een parkeergelegenheid en in oostelijke richting ook andere voorzieningen. In Duitsland worden grensovergangen meegenomen in de afritnummering. Grensovergangen hebben nummer 1 als een snelweg op de grens begint.

Richting Duitsland

Langs de zuidelijke rijbaan ligt een parkeerplaats en een restaurant. Er zijn 127 parkeerplaatsen beschikbaar voor vrachtwagens. Bijzonder is dat de afrit en toegangsweg op Nederlands grondgebied liggen, samen met een deel van de parkeerplaatsen voor vrachtwagens. De parkeergelegenheid voor personenauto's en de rest van de voorzieningen liggen op Duits grondgebied. De Bundespolizei en de douane hebben een kantoor op het terrein. Verder is er een wegrestaurant dat wordt geëxploiteerd door Serways.

De verzorgingsplaats staat gedocumenteerd als Raststätte Niederdorf-Süd van de A40 en staat vanuit Nederland vermeld als Zoll/Douane op de bewegwijzering[1].De naam is afkomstig van het dorp Niederdorf, tegenwoordig deelgemeente van de stad Straelen[2].

Richting Nederland

Langs de noordelijke rijbaan is alleen een parkeervoorziening aanwezig. Er zijn ongeveer 100 parkeerplaatsen voor vrachtwagens beschikbaar. De afrit en toegangsweg liggen op Duits grondgebied, de parkeervoorziening ligt geheel op Nederlandse grond.

Deze voorziening wordt aangeduid als verzorgingsplaats Venlose Heide. De naam is zeer waarschijnlijk afkomstig van een voormalig heidegebied ten noorden van de verzorgingsplaats[3]. De verzorgingsplaats staat met naam op de Duitse bewegwijzering.

Geschiedenis

De grensovergang is in 1970 opengesteld gelijktijdig met het wegvak van de A67 en A40 tussen Venlo en Straelen. Het deel van de A40 ten westen van Oberhausen maakte tot 1992 onderdeel uit van de A2. Dit nummer heeft nadien nog jaren foutief op het Nederlandse welkomstbord gestaan[4]. De grensposten zijn op 1 januari 1993 vervallen toen het Verdrag van Schengen in werking trad en de grenscontroles werden afgeschaft. Onder bepaalde voorwaarden kunnen er nog wel grenscontroles worden gehouden.
Bij de grensovergangen tussen Nederland, België en Duitsland zijn de slagbomen en de meeste douaneposten verwijderd. In 2009 is het voormalige douaneterrein en de parkeerplaats aan Nederlandse zijde (noordzijde) gesaneerd en volledig opnieuw aangelegd. Sindsdien is dit verzorgingsplaats Venlose Heide.

Verkeersintensiteiten

Ter hoogte van de grensovergang reden in 2013 gemiddeld 31.500 voertuigen per etmaal[5]. Dit zijn werkdagintensiteiten. In 2019 was dat gestegen naar 37.700 voertuigen per dag.

Referenties