Grimselpass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grimselpass
Hoogte 2.165 m
Weg
Hellingspercentage 11%
Verboden voor aanhangers? ja
Wintersluiting oktober - mei
Opengesteld 1894
Kaart kaart

De Grimselpass is een bergpas in Zwitserland, gelegen tussen het kanton Bern en het kanton Wallis. De bergpas heeft een hoogte van 2.165 meter en is daarmee de 11e hoogste bergpas van het land. Over de pas loopt de Hauptstrasse 6.

Kenmerken

De Grimselpass is een noord-zuid georiënteerde bergpas, gelegen op de grens van de kantons Bern en Wallis. De pasroute vormt de scheiding tussen de Urner Alpen naar het oosten en de Berner Alpen naar het westen. De pashoogte vormt de waterscheiding tussen de Rijn en Rhône, de noordzijde watert via de Aare af naar de Rijn, de zuidzijde direct naar de Rhône. De Rhône ontspringt enkele kilometers ten oosten van de Grimselpass.

De Grimselpass begint aan de zuidkant bij het dorp Gletsch, in het uiterste oosten van het kanton Wallis, in het dal Obergoms. Vanaf hier begint ook de Furkapass die oostwaarts loopt. Gletsch ligt op circa 1.750 meter en men stijgt snel via een serie haarspeldbochten naar de pashoogte bij de Totesee. Men heeft richting zuiden uitzicht op de Lepontische Alpen waarachter de Nufenenpass ligt. Deze kent als hoogste punt de 3.517 meter hoge Galmihorn. Vanaf de pashoogte kan men ook de Rhônegletsjer zien, die vanaf de Furkapass zelf vrijwel niet meer zichtbaar is. Direct op de pashoogte is het uitzicht verder niet zo bijzonder, maar iets verderop langs de Grimselsee kan men westwaarts de 4.042 meter hoge Lauteraarhorn zien boven de Unteraargletsjer.

Vanaf de pashoogte verloopt de Panoramastrasse Oberaar naar de stuwdam bij de Oberaarsee op 2.303 meter boven zeeniveau. Na de pashoogte blijft de weg dan even op redelijk gelijk niveau en voert langs de Räterichbodensee, een stuwmeer. Daarna volgt een fikse afdaling naar Guttannen dat op 1.100 meter ligt. Er zijn niet zo heel veel haarspeldbochten op dit stuk, en de afdaling is ook niet zo abrupt als de stijging vanuit Gletsch. Via een smal dal rijdt men dan naar Innertkirchen, waar ook de Sustenpass begint. De Hauptstrasse 6 gaat dan verder langs Meiringen en Brienz naar Interlaken.

Geschiedenis

Het historische bord voor de pashoogte.

Eind 19e eeuw is de Grimselpass aangelegd, wat later dan de Furkapass, maar eerder dan de Nufenenpass, en de verharde pasweg opende in 1894. In 1932 werd de Grimselsee voltooid als stuwmeer. In 1950 werd de Räterichbodensee aangelegd en in 1953 volgde de Oberaarsee. Voor de bouw van de Oberaarsee is ook een weg vanaf de Grimselpass naar de stuwdam aangelegd, die daarna een toeristische panoramastrasse werd.

Het gebied rond de Grimselsee was tot eind jaren '90 een militair gebied. Het was een onderdeel van het Festungsgebiet Gotthard, op zijn beurt weer onderdeel van de Schweizer Réduit. Dit was een verdedigingsconcept van Zwitserland dat tijdens de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld werd, waarbij de Zwitserse strijdkrachten zich bij een invasie zouden terugtrekken in fortificaties in de bergen. Bij de militaire hervorming van 1995 werd dit concept grotendeels losgelaten.

De noordzijde van de pasroute was notoir vanwege rotsverschuivingen tussen Innertkirchen en Guttannen en had decennialang een nachtrijverbod. Op 4 oktober 2001 is 150.000 m³ gesteente opgeblazen om het risico op lawines fors te verminderen.[1]

Toekomst

Het is gepland om het waterniveau van de Grimselsee met 23 meter te verhogen.[2] Daarmee zou de H6 deels onder water komen te liggen over circa 700 meter. Er is een tuibrug gepland op dit stuk.

Al sinds de 19e eeuw zijn er ideeën geopperd voor een spoortunnel onder de Grimselpass. De voorgestelde tunnel zou een schuin gelegen basistunnel zijn, stijgend vanaf 650 meter bij Innertkirchen tot 1366 meter in Oberwald. De tunnel zou 22 kilometer lang zijn.

De Berner zijde van de Grimselpass, met rechts het Haslital.

In de winter

De Grimselpass wordt in de winter niet opengehouden en is doorgaans van oktober tot mei gesloten, soms ook tot begin juni. In de winter is er geen goed alternatief, verkeer kan via de Lötschbergtunnel of helemaal westelijk rond de Berner Alpen langs het meer van Genève. De wintersluiting van de Grimselpass creëert één van de grootste obstakels voor noord-zuidverkeer in dit deel van Zwitserland, met forse omrijafstanden en reistijden tussen het oostelijk Berner Oberland en het Goms.

De Grimselpass heeft ook niet de hoogste prioriteit om heropend te worden, mogelijk omdat het zowel voor het kanton Bern als voor het kanton Wallis in een uithoek ligt. Vanwege de lange wintersluiting zijn er weinig economische banden tussen het Goms en het oostelijk Berner Oberland mogelijk, waardoor het belang vooral toeristisch is. De Grimselpass opent vaak gelijktijdig met de Furkapass, soms ook iets eerder.

Referenties

Bergpassen in Zwitserland

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass