Grimselpass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Switzerland.svg
Grimselpass
Grimselpass.jpg
Hoogte 2.165 m
Weg Hauptstrasse 6.svg
Hellingspercentage 11%
Verboden voor aanhangers? ja
Wintersluiting oktober - mei
Opengesteld 1894
Kaart kaart

De Grimselpass is een bergpas in Zwitserland, gelegen tussen het kanton Bern en het kanton Wallis. De bergpas heeft een hoogte van 2.165 meter en is daarmee de 11e hoogste bergpas van het land. Over de pas loopt de Hauptstrasse 6.

Kenmerken

De Grimselpass begint aan de zuidkant bij het dorp Gletsch, in het uiterste oosten van het kanton Wallis, in het dal Obergoms. Vanaf hier begint ook de Furkapass die oostwaarts loopt. Gletsch ligt op circa 1.750 meter en men stijgt snel via een serie haarspeldbochten naar de pashoogte bij de Totesee. Men heeft richting zuiden uitzicht op de Lepontische Alpen waarachter de Nufenenpass ligt. Deze kent als hoogste punt de 3.517 meter hoge Galmihorn. Vanaf de pashoogte kan men ook de Rhônegletsjer zien, die vanaf de Furkapass zelf vrijwel niet meer zichtbaar is. Direct op de pashoogte is het uitzicht verder niet zo bijzonder, maar iets verderop langs de Grimselsee kan men westwaarts de 4.042 meter hoge Lauteraarhorn zien boven de Unteraargletsjer. Vanaf de pashoogte loopt de Panoramastrasse Oberaar naar de stuwdam bij de Oberaarsee op 2.303 meter boven zeeniveau. Na de pashoogte blijft de weg dan even op redelijk gelijk niveau, en voert langs de Räterichbodensee, een stuwmeer. Daarna volgt een fikse afdaling naar Guttannen dat op 1.100 meter ligt. Er zijn niet zo heel veel haarspeldbochten op dit stuk, en de afdaling is ook niet zo abrupt als de stijging vanuit Gletsch. Via een smal dal rijdt men dan naar Innertkirchen, waar ook de Sustenpass begint. De Hauptstrasse 6 gaat dan verder langs Meiringen en Brienz naar Interlaken.

Geschiedenis

Het historische bord voor de pashoogte.

Eind 19e eeuw is de Grimselpass aangelegd, wat later dan de Furkapass, maar eerder dan de Nufenenpass, en de verharde pasweg opende in 1894. In 1932 werd de Grimselsee voltooid als stuwmeer. In 1950 werd de Räterichbodensee aangelegd. Het gebied rond de Grimselsee was tot eind jaren '90 een militair gebied. De Grimselpass wordt vanwege het beperkte belang voor het verkeer in de winter niet open gehouden. Verkeer vanaf Bern naar Wallis en vice versa moet dan omrijden via Bern en Montreux, of per autotrein door de Lötschbergtunnel rijden. Het andere alternatief voert via de Brünigpass via de Vierwaldstättersee naar Andermatt, om dan de autotrein door de Furka-Basistunnel te nemen. In beide gevallen moet verkeer tussen het oosten van kanton Bern en Oost-Wallis fiks omrijden.

Toekomst

Het is gepland om het waterniveau van de Grimselsee met 23 meter te verhogen.[1] Daarmee zou de H6 deels onder water komen te liggen over circa 700 meter. Er is een tuibrug gepland op dit stuk.

Al sinds de 19e eeuw zijn er ideeën geopperd voor een spoortunnel onder de Grimselpass. De voorgestelde tunnel zou een schuin gelegen basistunnel zijn, stijgend vanaf 650 meter bij Innertkirchen tot 1366 meter in Oberwald. De tunnel zou 22 kilometer lang zijn.

De Berner zijde van de Grimselpass, met rechts het Haslital.

Referenties

Flag of Switzerland.svg Bergpassen in Zwitserland Flag of Switzerland.svg

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass