Groenland

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Greenland.svg
Groenland.png
Hoofdstad Nuuk
Grootste stad Nuuk
Oppervlakte 2.166.086 km²
Inwonertal 56.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting GL

Groenland (Groenlands: Kalaallit Nunaat, Deens: Grønland) is een land binnen het Koninkrijk Denemarken. Het eiland omvat circa 98% van de landoppervlakte van het koninkrijk, maar heeft slechts een ruime 50.000 inwoners. De hoofdstad is Nuuk (Godthåb).

Inleiding

Groenland is een reusachtig eiland dat geografisch tot Noord-Amerika behoort. Het eiland ligt het dichtst bij Canada, op circa 30 kilometer van het Canadese eiland Ellesmere Island. De afstand tot het Canadese vasteland van Newfoundland and Labrador bedraagt bijna 800 kilometer. Zo'n 300 kilometer uit de kust van Groenland ligt IJsland. De afstand tot het vasteland van Noorwegen bedraagt circa 1.350 kilometer en Groenland ligt bijna 2.100 kilometer van Denemarken zelf. Groenland meet circa 2.650 kilometer van noord naar zuid en tot circa 1.300 kilometer van oost naar west. Het zuidelijkste punt van Groenland ligt op 59 graden noorderbreedte, vergelijkbaar met zo'n 140 kilometer ten noorden van Schotland of 170 kilometer ten noorden van Denemarken. Het noordpunt van Groenland ligt circa 700 kilometer van de Noordpool. Vrijwel geheel Groenland ligt onder een dikke ijskap. Alleen langs de kusten is geen permanente ijsbedekking. Groenland kent vele fjorden. Het hoogste punt in Groenland is het Gunnbjørn Fjeld op 3.700 meter.

Wegennet

Er zijn enkele wegen op Groenland, maar deze hebben geen verbindende functie, waardoor elke nederzetting in de praktijk een eiland is. De Arctic Umiaq Line is een veerdienst die de meeste plaatsen langs de westkust bedient in ongeveer 73 uur per richting. De dienst is enigszins vergelijkbaar met de Noorse Hurtigruten, behalve dat de AUL geen voertuigen meeneemt. Voertuigen worden per vrachtboot vervoerd, terwijl de bestuurder zich per vliegtuig of veerboot dient te verplaatsen. Het vliegtuig is de belangrijkste vorm van vervoer tussen de plaatsen, terwijl helikopters en kleine vrachtboten de meer afgelegen dorpen verbinden met de regionale hoofdplaatsen. Het wegennet bestaat uit 150 kilometer hoofdwegen, waarvan 60 kilometer verhard is. Slechts twee dorpen zijn per weg met elkaar verbonden over een lengte van 4,5 kilometer; de overige wegen liggen in en rond de grotere plaatsen en lopen alle dood. Er is geen veerverbinding naar bestemmingen buiten Groenland.

Nuuk

Nuuk (Deens: Godthåb) is de hoofdstad en grootste stad van Groenland. De stad had in 2016 ruim 17.000 inwoners en groeit in inwonertal. In Nuuk is een stratennet aanwezig. De meeste belangrijke straten zijn geasfalteerd. De belangrijkste weg loopt vanaf het centrum naar de nieuwbouwwijk Qinngorput. Deze weg heeft ook de meeste rotondes die in Groenland zijn. Tevens loopt er een weg rondom de luchthaven van Nuuk. Er lopen geen wegen tot buiten Nuuk. De meeste van de circa 4.000 personenauto's in Groenland rijden in Nuuk. De grootste afstand die op het wegennet in Nuuk is af te leggen is circa 5 kilometer, plus nog zo'n 500 meter over onverharde doodlopende wegen.

Sisimiut

Sisimiut is de tweede stad van Groenland met circa 5.500 inwoners. Het ligt 300 kilometer ten noorden van Nuuk. Er is sprake van een geasfalteerd stratennet, een geasfalteerde weg naar het vliegveld en wat korte gravelwegen tot net buiten Sisimiut. Er is een korte brug over de Kangerluarsunnguaq Baai. Er waren plannen voor een 170 kilometer lange weg van Sisimiut naar het oostelijker gelegen Kangerlussuaq.

Ilulissat

Ilulissat is met circa 4.900 inwoners de derde stad van Groenland en ligt 570 kilometer ten noorden van Nuuk. Net zoals in Sisimiut en Nuuk is er alleen een lokaal stratennet, en een geasfalteerde weg naar het vliegveld dat een paar kilometer ten noorden van Ilulissat ligt. Het stadje ligt bij het Ilulissat IJsfjord, en is daardoor de populairste toeristische bestemming in Groenland.

Bewegwijzering

Er is zo goed als geen bewegwijzering in Groenland, op privéborden na. De in Denemarken courante verkeersborden worden ook in Groenland gebruikt, met op onderborden vaak zowel Groenlands als Deens.[1]

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Groenland.

Referenties