Guadeloupe

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Guadeloupe.svg
Guadeloupe.png
Hoofdstad Basse-Terre
Grootste stad Pointe-à-Pitre
Oppervlakte 1.628 km²
Inwonertal 406.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg
Afkorting

Guadeloupe is een overzees département van Frankrijk, gelegen in de bovenwindse eilanden van de Antillen. Het is een eiland met ruim 400.000 inwoners op 1.628 km² en is derhalve vrij dichtbevolkt. De hoofdstad is Basse-Terre.

Inleiding

Guadeloupe bestaat uit enkele kleine eilandjes en een hoofdeiland, waar de grotere plaatsen op liggen. Het ligt in het noordoosten van de Antillen, ten zuiden van Montserrat en Antigua and Barbuda en ten noorden van Dominica. Het eiland is vrij bergachtig, met name de westelijke helft, waar de vulkaan La Grande Soufrière met 1.467 meter hoogte is gelegen. Het noordelijk deel van Guadeloupe bestaat uit wetlands en jungles, de rest is bebouwd, bergachtig of gecultiveerd. Alhoewel Basse-Terre de hoofdstad is, is Pointe-à-Pitre de grootste stad en het economisch centrum van Guadeloupe.

Guadeloupe is een onderdeel van Frankrijk en behoort tot de Europese Unie en de eurozone, echter niet tot het Schengengebied. De economie van Guadeloupe is gebaseerd op toerisme, lichte industrie en landbouw, maar is ook afhankelijk van Franse subsidies. Het overgrote deel van de toeristen komen uit Frankrijk zelf.

Wegennet

Vanwege de hoge bevolkingsdichtheid en de ontwikkelde economie heeft Guadeloupe een vrij dicht wegennet. Op Guadeloupe zijn route nationales en route départementales. De N1 en N4 door Pointe-à-Pitre zijn snelwegachtig. Ook de N11 rond de luchthaven is snelwegachtig. Alle plaatsen op het hoofdeiland worden verbonden door wegen en zowel langs de kust als door het binnenland lopen wegen, veelal enkelbaans met tegenverkeer. Op het eiland Marie Galante zijn ook een aantal wegen. Op de eilanden Terre-de-Haut en Terre-de-Bas zijn enkele korte wegen. Op het eiland La Désirade is maar één weg.

Bewegwijzering

In Guadeloupe wordt de gebruikelijke Franse bewegwijzering toegepast.

Referenties


Overzeese départementen en territoria van Frankrijk

Frans-GuyanaGuadeloupeMartiniqueMayotteRéunion

Frans PolynesiëNew CaledoniaSaint-BarthélemySaint-MartinSaint Pierre and MiquelonWallis and Futuna