Guam

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Hagåtña
Grootste stad Dededo
Oppervlakte 541 km²
Inwonertal 169.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg
Afkorting GU

Guam (Chamorro: Guåhan) is een territorium en eiland van de Verenigde Staten in de westelijke Pacifische Oceaan. Het eiland meet ruim 540 km² en telt bijna 170.000 inwoners. De hoofdstad is Hagåtña.

Inleiding

Geografie

Guam ligt in de westelijke Pacifische Oceaan, zo'n 2.100 kilometer ten oosten van de Filippijnen en 2.500 kilometer ten zuiden van Tokyo. De afstand tot Los Angeles bedraagt 10.000 kilometer. Het ligt ook meer dan 6.000 kilometer ten zuidwesten van Hawaii. Guam is het westelijkste punt van de Verenigde Staten. Het ligt het dichtst bij Rota Island van de Northern Mariana Islands. Guam en Rota liggen 60 kilometer uit elkaar. Guam is een langgerekt eiland dat 50 kilometer van noord naar zuid en 15 kilometer van oost naar west meet. Het grootste deel van het eiland is vrij vlak, het zuidelijke deel is heuvelachtig. Grote delen zijn verstedelijkt en andere delen bestaan uit bossen en weilanden. Er zijn enkele meren, waarvan Fena Lake het grootste is.

Het eiland heeft een tropisch klimaat met veel neerslag. De maximumtemperatuur ligt het hele jaar door rond 31°C. Er is sprake van een uitgesproken nat seizoen van juli tot oktober, wanneer er 300 tot 400 mm regen per maand valt, en een droog seizoen in maart en april, wanneer dit minder dan 100 mm per maand is. Het eiland is gevoelig voor tyfoons.

Demografie

Het inwonertal van Guam groeide snel tussen 1950 en 2000, maar de groei nam daarna sterk af. De grootste bevolkingsgroep zijn de Chamorros, gevolgd door Filipino's. Maar een klein aandeel van de bevolking is blank.

De bevolking van Guam is divers, maar hoofdzakelijk van Asia-Pacific afkomst. De inheemse bevolking Chamorro bedraagt een derde van de bevolking. Aziaten, zoals Filipino's, Koreanen, Chinezen en Japanners bedragen nog eens een derde van de bevolking. Ongeveer 15% van de bevolking is van Pacific Islander achtergrond. Ongeveer 7% is blank en 1% zwart.

De officiële talen van het eiland zijn het Engels en het Chamorro. Het Chamorro is afwijkend van andere Micronesische of Polynesische talen uit de regio. De taal is beïnvloedt door 300 jaar Spaans bestuur. Het Engels is de meest gesproken taal, gevolgd door het Filipijns.

Economie

Op Guam zijn twee belangrijke economische sectoren, toerisme en het Amerikaanse leger. Sinds 1986 heeft de Verenigde Staten een 'Compact of Free Association' met de Federated States of Micronesia, de Marshall Islands en Palau. Sindsdien zijn veel inwoners van die landen naar Guam gemigreerd voor werk.

Er zijn grote militaire installaties op Guam, dat bijna 30% van het landoppervlak omvat. Op Guam is een grote marinebasis, een luchtmachtbasis, een enorm munitiedepot en een legerbasis. Een aanzienlijk deel van de bevolking op Guam werkt op één van deze militaire bases.

Het toerisme speelt ook een rol, toeristen arriveren hoofdzakelijk uit Japan. Voor Amerikanen is Hawaii een logischer bestemming dan het nog verder weg gelegen Guam.

Geschiedenis

Guam en de Mariana Islands werden al in 1500 - 1400 BC bevolkt door mensen die op kano's over de oceaan vanuit het westen migreerden. Magellan was in 1521 de eerste Europeaan die Guam aandeed. Het eiland werd later geclaimd door Spanje. De kolonisatie van Guam door de Spanjaarden begon in 1668. Vanwege oorlogen, tyfoons en epidemieën raakte het eiland sterk ontvolkt in de decennia daarna. De Verenigde Staten bezette het eiland in 1898 tijdens de Spaans-Amerikaanse Oorlog. In 1903 werd Guam op de wereldwijde onderzeetelegraafkabel aangesloten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Guam door Japan bezet in 1941, op hetzelfde moment als de aanval op Pearl Harbor. In 1944 veroverde de Verenigde Staten het eiland terug. In 1950 werd Guam formeel een unincorporated organized territory van de Verenigde Staten. De inwoners kregen toen Amerikaans staatsburgerschap. In 1969 werd een referendum gehouden over een vereniging met de Northern Mariana Islands, maar dit werd afgewezen. Begin jaren '90 sloten diverse Amerikaanse bases op de Filipijnen, waarna veel personeel verhuisde naar Guam.

Wegennet

Guam.

Guam heeft de beschikking over 1.633 kilometer weg. Het wordt opgedeeld in 250 kilometer 'federal-aid highways' en 1.385 kilometer andere wegen. Het wegennet is relatief uitgebreid en moderner en grootschaliger dan in de meeste andere Pacifische eilanden.

Het eiland heeft geen echte autosnelwegen, maar wel brede stadswegen met 2x2 tot 2x3 rijstroken. Ten oosten van de luchthaven is een ongelijkvloerse aansluiting. Het middendeel van het eiland is het meest bevolkt en hebben de meeste militaire installaties. Hier liggen diverse wegen met 4 rijstroken. De hoofdweg door Hagåtña en Tamuning telt 2x3 rijstroken.

Plaatsen op Guam zijn voornamelijk na de tweede wereldoorlog ontwikkeld en hebben geen historische kern. Brede boulevards voeren daardoor door deze plaatsen. De meeste plaatsen hebben geen duidelijk centrum, de meeste bedrijvigheid bevindt zich langs de hoofdwegen. Wegen op het zuiden van Guam zijn soms bochtig door het heuvelachtige landschap.

Geschiedenis

Het wegennet zoals dat nu bestaat stamt grotendeels uit de jaren '90 of eerder. Vanwege de toenemende militarisatie van Guam is in 2008 het '2030 Guam Transportation Program' gelanceerd, dat de benodigde ontwikkeling van het wegennet van Guam in kaart brengt.[1] Eenheden die op Okinawa waren gestationeerd zijn naar Guam verhuisd. Daardoor was het noodzakelijk om het 'Haul Road Network' te verbeteren. Onder dit programma zijn vooral de asfaltverhardingen vervangen en versterkt vanwege het toegenomen verkeer en de coördinatie van verkeerslichten verbeterd.

Wegbeheer

Het Guam Department of Public Works (GDPW) voert het wegbeheer op het eiland uit. GDPW beheert 1.633 kilometer weg, waaronder 36 bruggen.

Wegnummering

Guam heeft een eigen wegnummering, in schrijftaal wordt de prefix 'GH' gebruikt. De nummering loopt op van de GH-1 tot GH-34. De wegnummering is omstreeks 1950 geïntroduceerd.

Lijst van Guam Highways

No. Route Lengte
GH-1 Santa Rita - Yigo 34 km
GH-2 Umatac - Naval Base Guam Gate 2
GH-3 Tamuning - Dededo
GH-4 Umatac - Hagåtña
GH-5 Santa Rita - Santa Rita
GH-6 Piti - Asan-Maina
GH-7 Asan-Maina - Hagåtña
GH-8 Hagåtña - US Naval Communication Station, Barrigada
GH-9 Dededo - Andersen Air Force Base
GH-10 Chalan Pago-Ordot - Barrigada
GH-11 Cabras Island - Piti
GH-12 Agat - Santa Rita
GH-14 Tamuning - Barrigada
GH-15 Chalan Pago-Ordot - Rear Gate Andersen Air Force Base
GH-16 Barrigada - Tamuning-Dededo border
GH-17 Santa Rita - Yona
GH-18 Drydock Island - Piti
GH-26 Adacao - Dededo
GH-27 Dededo - Dededo
GH-28 Dededo - Dededo
GH-29 Yigo - Yigo
GH-30 Tamuning - Guam Memorial Hospital
GH-32 University of Guam - Mangilao
GH-33 Hagåtña - Mongmong-Toto-Maite
GH-34 Dededo - Dededo

Referenties

Territoria van de Verenigde Staten

GuamNorthern Mariana IslandsPuerto RicoAmerikaans SamoaUnited States Virgin Islands