Guam

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Guam.svg
Guam.png
Hoofdstad Hagåtña
Grootste stad Dededo
Oppervlakte 541 km²
Inwonertal 159.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg
Afkorting GU

Guam is een territorium en eiland van de Verenigde Staten in de westelijke Pacifische Oceaan. Het eiland meet ruim 540 km² en telt bijna 160.000 inwoners. De hoofdstad is Hagåtña.

Inleiding

Guam ligt in de westelijke Pacifische Oceaan, zo'n 2.100 kilometer ten oosten van de Filippijnen en 2.500 kilometer ten zuiden van Tokyo. De afstand tot Los Angeles bedraagt 10.000 kilometer. Het ligt het dichtst bij Rota Island van de Northern Mariana Islands. Guam en Rota liggen 60 kilometer uit elkaar. Guam is een langgerekt eiland dat 50 kilometer van noord naar zuid en 15 kilometer van oost naar west meet. Het grootste deel van het eiland is vrij vlak, het zuidelijke deel is heuvelachtig. Grote delen zijn verstedelijkt en andere delen bestaan uit bossen en weilanden. Er zijn enkele meren, waarvan Fena Lake het grootste is.

Op Guam zijn twee belangrijke economische sectoren, toerisme en het Amerikaanse leger. Het inwonertal van Guam groeide snel tussen 1950 en 2000, maar de groei nam daarna sterk af. De grootste bevolkingsgroep zijn de Chamorros, gevolgd door Filipino's. Maar een klein aandeel van de bevolking is blank.

Wegennet

Guam heeft 675 kilometer verharde weg, maar geen snelwegen. De meeste wegen zijn genummerd, van de GH-1 tot de GH-34. GH staat voor Guam Highway. Alhoewel er geen echte snelwegen zijn, heeft Guam wel een aantal wegen met gescheiden rijbanen, veelal met 2x2 rijstroken, maar de GH-1 telt ook deels 2x3 rijstroken. Plaatsen op Guam zijn voornamelijk na de tweede wereldoorlog ontwikkeld en hebben geen historische kern. Brede boulevards voeren daardoor door deze plaatsen. De meeste plaatsen hebben geen duidelijk centrum, de meeste bedrijvigheid bevindt zich langs de hoofdwegen. Wegen op het zuiden van Guam zijn soms bochtig door het heuvelachtige landschap.

Referenties


Territoria van de Verenigde Staten

GuamNorthern Mariana IslandsPuerto RicoUnited States Virgin Islands