Guanajuato

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Guanajato)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Guanajuato.png
Guanajuato.png
Hoofdstad Guanajuato
Grootste stad León
Oppervlakte 30.608 km²
Inwonertal 5.486.000
Lengte snelwegennet 260 km
Eerste snelweg 1962
Afkorting GUA

Guanajuato is een staat van Mexico, gelegen in het midden van het land. De staat is ongeveer even groot als Nederland en telt bijna 5,5 miljoen inwoners. De hoofdstad is het gelijknamige Guanajuato, de grootste stad is León.

Inleiding

Guanajuato ligt centraal in Mexico, en grenst in het westen aan Jalisco, in het noorden aan Zacatecas en San Luis Potosí, in het oosten aan Querétaro en in het zuiden aan Michoacán de Ocampo. De staat ligt grotendeels in de centrale hoogvlakte van Mexico, op een hoogte van 1.800 tot 2.200 meter boven zeeniveau. Er zijn wat berggebieden in het oosten en wat vulkanen in het zuiden. De grootste stad is León, dat 1,5 miljoen inwoners telt. Andere grotere steden zijn Irapuato, Celaya, Guanajuato en Salamanca. Het grootste deel van de bevolking woont in het midden en zuiden van de staat. Het noorden van de staat is erg droog, het zuiden is wat vochtiger, waardoor meer landbouw mogelijk is.

Wegennet

Het wegennet van Guanajuato is redelijk uitgebreid, en alle grotere plaatsen worden door goed uitgebouwde wegen verbonden. Er is zo'n 260 kilometer autopista in Guanajuato, het grootste deel daarvan zijn tolwegen. Guanajuato is een belangrijke doorvoerstaat richting het noorden van Mexico, met name op de as van Mexico City naar Monterrey en de woestijnsteden in het noorden. De best uitgebouwde verbindingen zijn oost-west gericht, en buigen af in noordwestelijke richting. Door het zuiden en midden van de staat vormen drie snelwegen de belangrijkste oost-westas, namelijk de Autopista Querétaro - Irapuato, de Autopista Irapuato - León en de Autopista León - Aguascalientes. De Autopista San Luis Potosí - Querétaro verloopt noord-zuid door het oosten van de staat Guanajuato. Sprake van stedelijke snelwegennetten is er niet, alhoewel León nog wat hoogwaardige wegen heeft. De hoofdstad Guanajuato is niet met snelwegen verbonden, maar een 2x2-weg verbindt het met Silao, aansluitend op de autopista van Irapuato naar León.

Geschiedenis

De eerste snelweg van Guanajuato opende in 1962 voor het verkeer, toen de autopista Querétaro - Irapuato werd opengesteld. In 1992 opende de Autopista León - Aguascalientes. De andere autopistas zijn tolvrij, en betreffen upgrades van bestaande carreteras federales. De Autopista Irapuato - León is omstreeks 2006 of 2007 verbreed naar 2x3 rijstroken en gemoderniseerd.

Referenties


Flag of Mexico.png Mexico Flag of Mexico.png

AguascalientesBaja CaliforniaBaja California SurCampecheChiapasChihuahuaCoahuilaColimaDurangoGuanajuatoGuerreroHidalgoJaliscoMéxicoMexico CityMichoacán de OcampoMorelosNayaritNuevo LeónOaxacaPueblaQuerétaroQuintana RooSan Luis PotosíSinaloaSonoraTabascoTamaulipasTlaxcalaVeracruzYucatánZacatecas