Guatemala

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Guatemala.png
Guatemala
Guatemala.png
Hoofdstad Guatemala City
Oppervlakte 108.890 km²
Inwonertal 15.439.000
Lengte wegennet 4.863 km
Lengte snelwegennet 10 km
Eerste snelweg 197x
Benaming snelweg Autopista
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode GCA[1]

Guatemala is een land in Centraal-Amerika, onderdeel van het continent Noord-Amerika. Het land is ruim 2,5 keer zo groot als Nederland en telt ruim 15 miljoen inwoners. De hoofdstad is Guatemala City.

Inleiding

Guatemala ligt aan de Pacifische Oceaan en de Caribische Zee, en grenst in het noorden en westen aan Mexico, in het noordoosten aan Belize en in het zuidoosten aan Honduras en El Salvador. De hoofdstad Guatemala City ligt centraal in het zuiden van het land. Andere grote steden zijn Quetzaltenango, Jalapa en Puerto Barrios. Het centrale deel van Guatemala is zeer bergachtig, met de Volcán Tajumulco op 4.220 meter als hoogste punt. De kuststreek is vlakker en het noorden van Guatemala bestaat uit ondoordringbare en dunbevolkte jungles. De meeste grote steden liggen in het midden van het land, maar buiten de hoofdstad Guatemala City zijn er weinig andere grote stedelijke gebieden, alleen Quetzaltenango is een wat grotere stad.

Guatemala werd in 1850 onafhankelijk van Spanje en kende daarna een turbulente geschiedenis met conflicten en dictatuur. In de jaren 60 was er sterke Amerikaanse en Sovjetinvloed, om te voorkomen, of juist te zorgen dat het land communistisch werd. De jaren 70 waren toneel van interne conflicten wat in de jaren 80 aanhield, met talloze coups. Het conflict eindigde in 1996 en het land werd daarna democratisch. Het land is mede door de lange conflicten ook arm met een inkomen van $ 4.500 per inwoner. Diensten en landbouw zijn de belangrijkste economische sectors, en in recente jaren neemt het toerisme toe.

Wegennet

   Ruta centroamericana
   Ruta nacional

Door de decennia durende interne conflicten is er nooit een goed onderhouden wegennet van de grond gekomen in Guatemala. De meeste wegen zijn kronkelende bergwegen, alhoewel er rond Guatemala City enkele dubbelbaans wegen liggen. Spectaculair is de dual carriageway van Guatemala City naar Escuintla, die over korte afstand 500 meter daalt en kronkelende rijbanen kent. Er loopt tevens een dual carriageway van Guatemala City naar Quetzaltenango, en de CA9 is naar 2x2 rijstroken verbreed tussen Guatemala City en Sanarate. Het meeste verkeer speelt zich af in en rond de hoofdstad Guatemala City. In de stad is geen echt snelwegennet, maar er zijn wel enkele snelwegachtige wegen met ongelijkvloerse kruisingen. De Anillo Periférico komt het dichtst bij een autopista, en is de enige weg van Guatemala die volledig ongelijkvloers is. Eén van de problemen is het bergachtige karakter van de stad, waardoor een ringweg nooit van de grond is gekomen. Alle vlakke delen van het stedelijk gebied zijn dichtbebouwd. Enkele hoofdassen zijn hoogwaardig uitgebouwd met rijbaanscheidingen en incidentele ongelijkvloerse kruisingen. Rond het centrum is een gridpatroon.

Buiten de regio Guatemala City is het aantal wegen beperkt, er zijn een aantal transitroutes naar de buurlanden, zoals naar de Mexicaanse staat Chiapas, naar San Salvador in het land El Salvador en een tweetal routes naar Honduras. In de noordelijke helft van Guatemala is amper sprake van een wegennet. Er is maar één grensovergang met Belize. In het noordelijke departement Petén, dat een derde van het landoppervlak beslaat, is maar één weg van de hoogste wegklasse, en geen één ruta nacional. Langs de vlakke zuidelijke kuststrook lopen geen doorgaande oost-westwegen, wel bereiken enkele wegen vanuit het binnenland de kuststrook, maar er zijn geen grotere steden langs de Pacifische kust gelegen.

De wegen zijn vaak in slechte toestand, en veel voertuigen op de weg zijn onveilig, met name vrachtwagens en bussen, vaak oude Amerikaanse modellen. In 2012 besloeg het nationale wegennet (red vial nacional) 8.696 kilometer, waarvan 6.337 kilometer geasfalteerd was en nog 2.359 kilometer onverhard was.

Rutas nacionales in Guatemala

CA1CA2CA8CA9CA10CA11CA12CA13CA14

RN1RN2RN5RN7RN8RN9RN10RN11RN12RN13RN14RN15RN16RN17RN18RN19RN20RN23FTN


Geschiedenis

Door de Guatemalteekse burgeroorlog tussen 1960 en 1996 verslechterde de conditie van het wegennet dermate dat het nauwelijks nog in staat was economische activiteit in het land te ondersteunen. In 1994 besloot de regering daarom het wegennet op te waarderen en een nationaal wegennet (red vial nacional) vast te stellen. De ontwikkeling van deze wegen kreeg prioriteit, en daarom is in 1996 het wegenfonds (fondo vial) opgericht. Als uitvoerend agentschap is in 1997 het Unidad Ejecutora de Conservación Vial (COVIAL) opgericht. Het wegennet is daarna langzaam verbeterd, maar is nog onderontwikkeld vergeleken met buurlanden Mexico en El Salvador. In 2018 is in navolging van veel Latijns-Amerikaanse landen het eerste PPS project gegund om met tolheffing de weg tussen Escuintla en Puerto Quetzal op te waarderen naar autopista.[2]

Wegnummering

CA-1.png

Rutas centroamericanas

Er zijn drie wegnummerlagen in Guatemala, het hoogste netwerk zijn de rutas centroamericanas met de prefix "CA", een geïntegreerd systeem met de buurlanden ten zuiden van Guatemala. Het loopt niet door tot in Mexico. De CA-1 is onderdeel van de Interamericana, de transitroute van El Salvador via Guatemala City naar de Mexicaanse grens. De CA-2 door het zuiden van het land loopt, een eind landinwaarts van de kust. De CA-9 vormt een route tussen Guatemala City en Puerto Barrios aan de Caribische kust. De CA-10 en CA-12 zijn korte routes in het oosten van Guatemala.

Rutas nacionales

Het nationale wegennet bestaat uit één- en tweecijferige nummers, die een N, S, E, W suffix krijgen als ze gesplitst zijn in twee routes, wat vaak voorkomt, bijvoorbeeld de 9N en 9S. De meeste nummers hebben één cijfer, wegen met een regionale functie hebben twee cijfers. De afkorting is RN. De nummering loopt van 1 t/m 20, plus de RN23. De Franja Transversal del Norte (FTN) heeft geen nummer, maar wordt vaak als een ruta nacional beschouwd vanwege zijn grote lengte en doorgaand belang voor de betreffende regio.

Rutas departementales

Tevens zijn er departementale wegen. Deze zijn per departement genummerd, het wegnummer krijgt in administratieve documenten een prefix, de afkorting van het departement. Bijvoorbeeld de SRO-17 is de ruta departementale 17 van het departement Santa Rosa. De Guatemalteekse departementen zijn meestal klein, dus per departement zijn er niet heel veel genummerde rutas departementales. Vaak is maar een beperkt deel van deze rutas departementales geasfalteerd.

Bewegwijzering

De bewegwijzering in Guatemala is vergelijkbaar met wat men elders in Centraal-Amerika aantreft, met groene wegwijzers met witte kapitaalletters. De bewegwijzering is niet al te ver doorontwikkeld. Plompe pijlen zijn kenmerkend voor de Centraal-Amerikaanse bewegwijzering, en ook in Guatemala. Wegnummers worden doorgaans aangegeven.[3][4][5]

Referenties

Wegen van Noord-Amerika

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosBelizeCanadaCosta RicaCubaDominicaDominicaanse RepubliekEl SalvadorGrenadaGuatemalaHaitiHondurasJamaicaMexicoNicaraguaPanamaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en TobagoVerenigde Staten