Guerrero

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Guerrero.png
Guerrero.png
Hoofdstad Chilpancingo de los Bravo
Grootste stad Acapulco de Juárez
Oppervlakte 63.621 km²
Inwonertal 3.389.000
Lengte snelwegennet 238 km
Eerste snelweg 1990
Afkorting GRO

Guerrero is een staat Mexico, gelegen in het zuiden van het land. De staat is circa twee keer zo groot als Nederland en telt bijna 3,4 miljoen inwoners. De hoofdstad is Chilpancingo de los Bravo, kortweg Chilpancingo, en de grootste stad is Acapulco de Juárez, beter bekend als Acapulco.

Inleiding

Guerrero ligt in het zuiden van Mexico, en kent een lange kustlijn aan de Pacifische Oceaan. De staat grenst in het westen aan Michoacán de Ocampo, in het noorden aan México, Morelos en Puebla en in het oosten aan Oaxaca. De hoofdstad Chilpancingo ligt centraal in het midden van de staat, de grootste stad Acapulco ligt centraal aan de zuidkust. Andere grote steden zijn er amper. Guerrero is behoorlijk bergachtig. In het noorden liggen slecht toegankelijke droge berggebieden, met lager gelegen dalen in het midden en een groener kustgebergte met een smalle vlakke kuststrook. Guerrero is van oudsher een wat achtergebleven gebied, alhoewel Acapulco en Ixtapa al decennia belangrijk zijn voor het toerisme. Desondanks is de emigratiegraad in Guerrero de hoogste van Mexico.

Wegennet

Guerrero heeft door het gebrek aan grote stedelijke centra buiten Acapulco geen omvangrijk wegennet. Grote delen van de staat zijn geïsoleerd en slecht toegankelijk. Veruit de belangrijkste route is de Carretera Federal 95, en de parallelle Autopista Cuernavaca - Acapulco, die binnen Guerrero ruim 200 kilometer lang is, en veel kunstwerken zoals bruggen en tunnels kent. De enige andere snelweg is de Libramento de Acapulco, een oostelijke bypass. Andere wegen verlopen door berggebieden of langs de kust. Er is een kustweg, maar deze is door het gebrek aan grotere steden op de route niet goed uitgebouwd. Afgezien van Acapulco is alleen Ixtapa en Zihuatanejo nog van belang. Bij deze laatste stad ligt een korte 2x2-weg. In het noorden van de staat ligt de stad Iguala vrij geïsoleerd van het hoofdwegennet. In het westen en oosten van Guerrero zijn maar een handjevol doorgaande wegen, die vaak erg bochtig zijn vanwege het bergachtige karakter. In Guerrero zijn er maar 3 interregionale noord-zuidverbindingen.

Geschiedenis

Acapulco was al vroeg een toeristische plaats, maar de meeste toeristen kwamen per vliegtuig, en er was lange tijd geen urgente noodzaak om een snelweg aan te leggen. Die noodzaak kwam er vanaf de jaren 80, toen Mexicanen zelf, met name uit de regio Mexico City, welvarend genoeg werden om ook te kunnen recreëren langs de Pacifische kust rond Acapulco. In 1990 werd de belangrijke Autopista Cuernavaca - Acapulco opengesteld voor het verkeer, waardoor Acapulco binnen ongeveer 3,5 á 4 uur uit Mexico City te bereiken was. Daarnaast is nog de bypass van Acapulco gebouwd, maar wanneer deze is opengesteld is niet exact bekend.

Referenties


Flag of Mexico.png Mexico Flag of Mexico.png

AguascalientesBaja CaliforniaBaja California SurCampecheChiapasChihuahuaCoahuilaColimaDurangoGuanajuatoGuerreroHidalgoJaliscoMéxicoMexico CityMichoacán de OcampoMorelosNayaritNuevo LeónOaxacaPueblaQuerétaroQuintana RooSan Luis PotosíSinaloaSonoraTabascoTamaulipasTlaxcalaVeracruzYucatánZacatecas