Guinea

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Guinea.svg
Guinée
Guinea.png
Hoofdstad Conakry
Oppervlakte 245.857 km²
Inwonertal 11.629.000
Lengte wegennet 5.033 km
Lengte snelwegennet 10 km
Eerste snelweg 196x
Benaming snelweg Autoroute
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode RG

Guinea, soms ook Guinee, is een land in het westen van Afrika. Het land is circa 6 keer zo groot als Nederland en telt ruim 11 miljoen inwoners. De hoofdstad is Conakry.

Inleiding

Guinea ligt aan de Atlantische Oceaan en grenst in het noorden aan Guinea-Bissau, Senegal en Mali, in het oosten aan Côte d'Ivoire en in het zuiden aan Liberia en Sierra Leone. De hoofdstad Conakry ligt op een schiereiland dat de oceaan in steekt. Andere belangrijke plaatsen zijn Labé en Kankan. Guinea meet maximaal 750 kilometer van oost naar west en 580 kilometer van noord naar zuid. Het land bestaat grotendeels uit tropische jungles, met savannes in het uiterste noorden langs de grenzen van Senegal en Mali. De rivier de Niger ontspringt in het land. Het westen en zuiden is bergachtig, Mont Nimba is het hoogste punt op 1.750 meter hoogte.

Guinea is een instabiel land en wordt momenteel bestuurd door een militaire junta, maar het is de bedoeling om het land te democratiseren. Guinea is een arm land met een inkomen van circa $ 1.000 per inwoner. Het land is rijk in mineralen en heeft circa 25% van 's werelds bauxietvoorraad. Diamanten en goud worden ook gedolven. Guinea kent zeer veel corruptie. Men hoopt van Guinea een olie-exporterend land te kunnen maken. In Guinea wordt Frans gesproken.

Wegennet

Het wegennet van Guinea is beperkt, met een aantal hoofdroutes, met name die van Conakry naar Kankan, waar een route naar Kissidougou afsplitst. Tevens zijn er aftakkingen naar Labé en de grens met Mali. Ook loopt er een hoofdweg naar de grens met Sierra Leone. Het wegennet is slecht geïntegreerd met dat van de buurlanden, en zijn alleen onverharde grensovergangen met Liberia, Guinea-Bissau, Senegal, Sierra Leone en Côte d'Ivoire. Buiten de hoofdweg van Conakry naar Kankan lopen er in het westen geen wegen van belang. Er zijn geen echte autosnelwegen in Guinea, alhoewel de N1 door Conakry soms wel zo beschouwd wordt, deze heet de Autoroute Fidel Castro en heeft autosnelwegbewegwijzering.[1] Feit is dat deze weg geen kruispunten heeft, wel een aantal ongelijkvloerse kruisingen en rechts in, rechts uit-aansluitingen. Het ongelijkvloerse deel is 10 kilometer lang.

Op 19 april 2018 begon de bouw van een 230 kilometer lange autoroute vanaf Conakry via Coyah naar Mamou en Dabola.[2] Het project wordt door China gefinancierd.[3] De bouwtijd wordt geschat op 3 jaar, dus de snelweg zou medio 2021 moeten worden opengesteld.

Wegnummering

Het hoofdwegennet is opgedeeld in Route Nationales, met de prefix N. Wegnummers worden vrijwel nooit aangegeven. Er is niet echt een systeem, maar hogere nummers zijn doorgaans minder belangrijke wegen.

Routes

  • N1 Conakry - Kankan - Nzérékoré - (gr. Liberia): 1.220 km
  • N2 Mamou - Kissidougou - Nzérékoré - (gr. Côte d'Ivoire): 750 km
  • N3 Conakry - Boké (gr. Guinea-Bissau): 350 km
  • N4 Coyah - (gr. Sierra Leone): 100 km
  • N5 Mamou - Labé - Koundara (gr. Senegal): 420 km
  • N6 Kissodougou - Kankan - Siguiri (gr. Mali): 410 km
  • N7 Kankan - Niantanina (gr. Mali): 160 km
  • N8 Labé - Mali (gr. Senegal): 150 km
  • N9 ?
  • N10 Konsankoro - Macenta - (gr. Liberia): 120 km

Bewegwijzering

De bewegwijzering in Guinea is identiek aan die in Frankrijk. Er worden blauwe borden gebruikt voor autosnelwegen[4][5], alhoewel er geen echte autosnelwegen zijn.

Referenties


Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan