Guinea-Bissau

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Guiné-Bissau
Hoofdstad Bissau
Oppervlakte 36.125 km²
Inwonertal 1.815.000
Lengte wegennet 2750 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode GW

Guinea-Bissau of Guinee-Bissau, formeel de Republiek Guinea-Bissau (Portugees: República da Guiné-Bissau) is een klein land in het westen van Afrika. Het land is ongeveer even groot als Nederland en telt 1,8 miljoen inwoners. De hoofdstad is Bissau, waar het land naar vernoemd is om verwarring met buurland Guinea te voorkomen.

Inleiding

Geografie

Guinea-Bissau is een klein land aan de Atlantische kust, ingeklemd tussen Senegal in het noorden en Guinea in het oosten en zuiden. Het land meet maximaal 330 kilometer van west naar oost en 200 kilometer van noord naar zuid. Het land bestaat grotendeels uit laaggelegen kustvlakte, de kustlijn kent estuaria, baaien en eilanden. Het hoogste punt van het land is een naamloze locatie op 300 meter hoogte. Een groot deel van het land bestaat uit regenwoud, alhoewel het oosten droger is met beperktere begroeiing.

Het land heeft een tropisch klimaat met temperaturen die het hele jaar tussen 29 en 34°C liggen. Het heeft een markant droog en nat seizoen. Er valt ruim 2000 mm neerslag per jaar, vrijwel volledig in de periode van juni tot en met oktober, daarbuiten valt vrijwel geen neerslag en zijn hogere temperaturen mogelijk, temperaturen van tegen de 40 °C komen dan soms voor, wat ongebruikelijk is in een tropisch klimaat. Met name van juni tot en met september valt zeer veel neerslag, tussen 400 en 700 mm per maand.

Demografie

In 1950 had het land circa een half miljoen inwoners, de bevolkingsgroei was in eerste instantie gering maar versnelde vanaf eind jaren '60 significant. Rond 1990 werd de grens van 1 miljoen inwoners overschreden, tegenwoordig telt het circa 1,8 miljoen inwoners. Het land kent één grote stad, de hoofdstad Bissau, waar het land naar vernoemd is om het van het buurland Guinea te onderscheiden. Bissau telt een half miljoen inwoners en is tien keer zo groot als de tweede stad van het land. Er zijn slechts 7 andere plaatsen met meer dan 10.000 inwoners.

Guinea-Bissau is een divers land met verschillende etnische groepen, grotendeels vergelijkbaar met het grotere buurland Guinea. Deze etnische groepen hebben hun eigen cultuur en talen. Het Portugees is de officiële taal van het land en wordt gesproken door meer dan 90% van de bevolking, echter grotendeels als tweede taal. Er is ook enige kennis van het Frans omdat het land omgrensd wordt door Franstalige landen.

Economie

Het land geldt als één van de minst ontwikkelde ter wereld. De economie is grotendeels gebaseerd op landbouw, veelal voor de eigen voedselvoorziening. Bijna 65% van de bevolking leeft op minder dan $ 2 per dag. De export bestaat grotendeels uit kokosnoten en andere noten.

Geschiedenis

Het gebied was oorspronkelijk onderdeel van het Koninkrijk Mali tot de 18e eeuw. In de 16e eeuw stichtten de Portugezen handelsposten aan de kust, maar het binnenland werd niet gekoloniseerd tot in de 19e eeuw. De kolonie stond bekend als Portugees Guinea (Guiné Portuguesa). In 1958 begon een rebellie, de uitmondde in een grootschalige onafhankelijkheidsoorlog in 1963, waarbij rebellen werden gesteund door communistische landen. De Portugezen hadden al vrij snel alleen nog de controle over de kustplaatsen. De oorlog eindigde met de onafhankelijkheid van Guinea-Bissau in 1974.

Het land werd daarna 10 jaar lang bestuurd door een revolutionaire raad. In 1984 werden de eerste verkiezingen gehouden. In 1998-1999 vond een burgeroorlog plaats in het land, waarin de regering omver geworpen werd. Er volgden daarna meerdere staatsgrepen.

Wegennet

De estradas nacionais van Guinea-Bissau.
De verharde wegen van Guinea-Bissau.
   estrada nacional
   geasfalteerd (status 2020)

Guinea-Bissau beschikt over een beperkt netwerk van verharde wegen. Er is circa 770 kilometer verharde weg, het totale wegennet beslaat circa 2750 kilometer.[1] Het land heeft een netwerk van genummerde wegen. De primaire wegen vormen de estradas nacionais, waarvan vijf routes bestaan. Van deze vijf zijn er slechts drie gedeeltelijk geasfalteerd.

De N1 vormt de primaire oost-westroute vanaf de hoofdstad Bissau tot de grens met Guinea in het uiterste oosten van het land. Deze weg is voor ongeveer tweederde geasfalteerd. In de stad Bissau heeft de weg deels 2x2 rijstroken, de enige van dit type in het land. De N2 vormt een incomplete kustroute, vanwege het estuarium van de rivier de Geba is deze opgedeeld in twee trajecten. Hiervan is het noordelijk deel van de grens met Senegal tot Bissau geasfalteerd. De grensovergang met Senegal is de enige in het land die onderdeel is van een verharde weg. Alle andere grensovergangen zijn informeel of onderdeel van karrensporen en zandwegen. De N3 is een grotendeels geplande oost-westroute in het noorden van het land, waarvan aanzienlijke delen niet bestaan. Dit geldt ook voor een groot deel van de N4, die een noord-zuidroute door het oosten van het land vormt. De N5 is de enige estrada nacional die volledig is geasfalteerd, deze weg verbindt het zuiden en noorden van het land.

In het land zijn geen autosnelwegen of wegen die daar op lijken. Het wegennet van verharde wegen is beperkt, niet alle estradas nacionais zijn geasfalteerd en een klein aantal estradas regionais zijn verhard, met name in de regio rond Bissau. In het land zijn grote rivieren en estuaria, waardoor er een aantal langere bruggen zijn, die allemaal na 2000 zijn aangelegd. Daarvoor was men nog afhankelijk van veerdiensten, die vaak onveilig en informeel zijn.

Er zijn geen grensovergangen van enige betekenis met het buurland Guinea, alle grensoverschrijdende genummerde wegen zijn onverhard of zelfs niet meer dan paadjes door de bossen. In de praktijk is er amper verkeer tussen beide landen mogelijk. Veerdiensten zijn belangrijk voor verkeer door het westen van het land, vanwege de vele inhammen, baaien, rivierdelta's en eilanden voor de kust. Ze zijn echter onbetrouwbaar en scheepsrampen komen veel voor.

Estradas nacionais in Guinea-Bissau

N1N2N3N4N5


Wegnummering

In 2006 is een wegnummering in Guinea-Bissau geïntroduceerd, bestaande uit N-wegen (estrada nacional), R-wegen (estrada regional) en L-wegen (estrada local).[2]

Lijst van estradas nacionais

# No. route lengte opmerking
N1 Bissau - Gabú - Buruntuma (grens Guinea) 260 km oostelijk deel onverhard
N2 (grens Senegal) - São Domingos - Bissau / Enchudé - Buba - Gandembel (grens Guinea) 235 km bestaat uit twee delen. Zuidelijk deel grotendeels onverhard
N3 Ingoré - Farima - Pirada - Buruntuma ? km grotendeels hypothetische / geplande route
N4 (grens Senegal) - Pirada - Gabú - Quebo 200 km zuidelijk deel grotendeels hypothetisch / onberijdbaar
N5 Bantajã Assà - Quebo 85 km volledig geasfalteerd

Bewegwijzering

Bewegwijzering is vrijwel non-existent in Guinea-Bissau.

Referenties

  1. ESTRADAS E PONTES DA GUINÉ-BISSAU | le-cplp.lnec.pt
  2. Decreto – Lei Nº 07/2006 e Decreto – Lei Nº 08/2006
Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal-Afrikaanse RepubliekComorenDemocratische Republiek CongoRepubliek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauIvoorkustKaapverdiëKameroenKeniaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRwandaSão Tomé en PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaWestelijke SaharaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan