Guinea-Bissau

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Guinea-Bissau.svg
Guiné-Bissau
Guinea-Bissau.png
Hoofdstad Bissau
Oppervlakte 36.125 km²
Inwonertal 1.693.000
Lengte wegennet 453 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode GW

Guinea-Bissau, soms ook Guinee-Bissau, is een klein land in het westen van Afrika. Het land is ongeveer even groot als Nederland en telt 1,6 miljoen inwoners. De hoofdstad is Bissau, waar het land naar vernoemd is om verwarring met buurland Guinea te voorkomen.

Inleiding

Guinea-Bissau ligt aan de Atlantische Oceaan en telt talloze baaien, inhammen en eilanden. Het land grenst in het noorden aan Senegal en in het zuiden en oosten aan Guinea. Het land meet maximaal 320 kilometer van oost naar west en 200 kilometer van noord naar zuid. De hoofdstad Bissau ligt in het midden van het land aan de kust en telt 400.000 inwoners. Het land is vlak en kent moerassen en mangroves langs de kust en savannes landinwaarts. Het hoogste punt ligt 300 meter boven zeeniveau.

Guinea-Bissau is een democratisch land, maar niet erg stabiel met regelmatig onlusten. Het land is één van de armste ter wereld, en de economie is voornamelijk op landbouw gebaseerd. Het land was vroeger een Portugese kolonie tot 1973, en Portugees wordt nog gesproken, zij het door een klein deel van de bevolking. Een groot deel spreekt een Creoolse taal die op het Portugees gebaseerd is. Frans wordt als tweede taal veel gesproken.

Wegennet

Het wegennet van Guinea-Bissau is zeer beperkt, met slechts één hoofdroute, een oost-westas vanaf Bissau naar de grens met Guinea bij Buruntuma, welke vrijwel volledig verhard is. Secundaire wegen leiden naar de grens met Senegal, maar slechts 450 kilometer weg is verhard, waarvan de meeste in slechte toestand zijn. Ook de weg van Bissau naar Ondame is grotendeels verhard, behalve het laatste deel. De weg van Bissau naar Ziguinchor in Senegal is tevens verhard. Buiten deze drie wegen zijn er geen langere verharde wegen.

Er zijn geen autosnelwegen in Guinea-Bissau, wel enkele 2x2 wegen in de hoofdstad Bissau. Eén van de grootste kunstwerken in het land is de brug over de Rio Cacheu ten noorden van Bissau.[1]. Veerdiensten zijn belangrijk voor verkeer door het westen van het land, vanwege de vele inhammen, baaien, rivierdelta's en eilanden voor de kust. Ze zijn echter onbetrouwbaar, en scheepsrampen komen veel voor.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Guinea-Bissau.

Bewegwijzering

Bewegwijzering is vrijwel non-existent in Guinea-Bissau.

Referenties

Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan