Gullbergsmotet

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Gullbergsmotet
Gullbergsmotet.png
Gullbergsmotet.jpg
Kruisende wegen E6 SE.svgE45 SE.svg
Type klavermolen
Opengesteld ?

Gullbergsmotet is een knooppunt in Zweden, gelegen in de stad Göteborg. Hier kruist de E6 de E45. Het knooppunt is vormgegeven als een klavermolen.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het Gullberget, waarop een vesting is gebouwd in de middeleeuwen. De wijk Gullbergsvass van Göteborg is er ook naar vernoemd. Dit is momenteel een industrieel terrein.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een substandaard klavermolen, direct ten zuiden van de Tingstadstunnel onder de rivier Göta Älv. De E6 gaat onder de E45 door en heeft ter plekke 2x2 rijstroken doorgaand, alhoewel de aansluitende wegvakken 2x3 rijstroken tellen. Het knooppunt is erg krap vormgegeven met deels stopstrepen voor zeer korte invoegstroken. Via de Partihallsförbindelsen sluit ook verkeer op de E20 indirect op het knooppunt aan.

Geschiedenis

Er is niet veel bekend over de geschiedenis van het knooppunt, mogelijk is het tegelijkertijd met de Tingstadstunnel in 1968 opengesteld.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden circa 120.000 voertuigen door de Tingstadstunnel direct ten noorden van het knooppunt. Het is niet bekend hoeveel voertuigen over de E6 direct ten zuiden van het knooppunt rijden. Over de E45 ten westen van het knooppunt rijden circa 66.000 voertuigen. Intensiteiten ten oosten van het knooppunt zijn niet bekend.

De omgeving van het knooppunt is het meest filegevoelige deel van het wegennet in en rond Göteborg.

Referenties


Knooppunten in Zweden

AdolfsbergArlandaBräckemotetBulltoftaFredriksbergGävle VästraGräsnäsGullbergsmotetHäggvikHelsingborg SödraJärnbrottsmotetKistaKronetorpKroppKungens KurvaLjungarumMölndalsmotetNybodaOlskroksmotetPetersborgRingömotetRödastensmotetSaltskog ÖstraSunnanå