Guyana

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Guyana.svg
Guyana
Guyana.png
Hoofdstad Georgetown
Oppervlakte 214.999 km²
Inwonertal 736.000
Lengte wegennet 7.790 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg Motorway
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode GUY

Guyana is een land in Zuid-Amerika. Het land ligt aan de noordkust van het continent en telt 736.000 inwoners en is ruim 5 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Georgetown.

Inleiding

Guyana ligt aan de noordkust van Zuid-Amerika, aan de Atlantische Oceaan. Het land grenst in het westen aan Venezuela, in het zuiden aan Brazilië en in het oosten aan Suriname. Het land meet maximaal 800 kilometer van noord naar zuid en 470 kilometer van oost naar west. De hoofdstad Georgetown telt telt 239.000 inwoners en ligt in het noorden van het land. Circa 90% van de bevolking woont in de kuststrook in het noorden. Het westen en zuiden is zeer dunbevolkt. Venezuela claimt de westelijke helft van Guyana als haar grondgebied. Guyana bestaat grotendeels uit tropisch regenwoud, met een vlakke kuststrook in het noorden en het Hoogland van Guyana in het midden en zuiden. Mount Ayanganna is met 2.042 meter het hoogste punt van het land. De langste rivier is de 1.010 kilometer lange Essequibo, terwijl de Courantyne de grens met Suriname vormt. Guyana heeft één van de meest ontoegankelijke regenwouden ter wereld.

De eerste nederzettingen werden vanaf 1616 door de Nederlanders gebouwd, maar het gebied werd Brits in 1814. In 1966 werd het land onafhankelijk. De economie van Guyana omvatten de landbouw, de delving van bauxiet en goud en bosbouw. Het inkomen per inwoner is circa $ 4.000, vergelijkbaar met Suriname, maar lager dan in de meeste andere landen van Zuid-Amerika. De kosten voor levensonderhoud in Guyana zijn hoog, daar vrijwel alles geïmporteerd moet worden. Benzine in Guyana kost circa € 1 per liter, circa 30 keer zo hoog als buurland Venezuela. De officiële taal in Guyana is Engels, maar ook Creoolse talen worden wijdverbreid gesproken.

Wegennet

Guyana is samen met Suriname het enige land in Zuid-Amerika dat links rijdt, een overblijfsel van de Engelse koloniale tijd. Het wegennet is zeer beperkt en omvat circa 8.000 kilometer weg. Hiervan is slechts 600 kilometer verhard. De meeste verharde wegen liggen in het noordoosten langs de kust. De belangrijkste weg voert vanaf Georgetown langs de noordkust via New Amsterdam tot aan de grens met Suriname. Een grensovergang met Suriname is er niet, men moet via veerdiensten. Guyana heeft een grensovergang met Brazilië, de Tukutu Bridge die aansluit op de weg naar Boa Vista en Manaus. Hier is één van de weinige plekken van de wereld waar linksverkeer met rechtsverkeer wisselt. Dit gebeurt ongelijkvloers.[1] Deze brug opende op 31 juli 2009 en werd betaald door Brazilië. Deze weg wordt noordwaarts verhard naar Georgetown, zodat Braziliaanse producten uit het Amazone regenwoud de havens van Georgetown kunnen bereiken.

Er zijn geen doorgaande wegen naar Venezuela, het gehele westen van Guyana is extreem dunbevolkt met geen enkele stad van omvang. Ditzelfde geldt voor het zuiden van Guyana, waar slechts wat dorpjes liggen die onbereikbaar zijn over de weg.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Guyana.

Referenties

Wegen van Zuid-Amerika

ArgentiniëBoliviaBraziliëChiliColombiaEcuadorGuyanaParaguayPeruSurinameUruguayVenezuela