Héðinsfjarðargöng

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Héðinsfjarðargöng
Route 76 Iceland.svg
Blank.png
Kruist bergen
Lengte 6.900 + 3.700 meter
Openstelling 02-10-2010
Intensiteit 560 mvt/dag
Locatie kaart

De Héðinsfjarðargöng (Héðinsfjörðurtunnel) is een serie van twee tunnels in IJsland, gelegen tussen Siglufjörður en Ólafsfjörður aan de noordkust. De tunnels zijn 6,9 en 3,7 kilometer lang.

Kenmerken

De westelijke tunnel is 3.700 meter lang en doorkruist een bergrug net ten oosten van de luchthaven van Siglufjörður. Daarna volgt een kort stuk van 600 meter in de open lucht, waarna de langere oostelijke tunnel volgt, die 6.900 meter lang is en een bredere bergrug doorkruist tot aan Ólafsfjörður. Beide tunnels zijn enkelbuizig en hebben één rijstrook per richting. De bergen waar de tunnels doorheen lopen zijn maximaal circa 800 meter hoog. Door de tunnels loopt de Route 76. De tunnels zijn tolvrij.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was er geen directe wegverbinding tussen Siglufjörður en Ólafsfjörður. Men moest via een zuidelijke omweg, de afstand bedroeg 65 kilometer en de reistijd ruim 1 uur. In de besluitvorming zijn diverse alternatieven afgewogen, waaronder een zuidelijkere tunnelroute met twee tunnels van 4,7 en 8,5 kilometer lengte. Uiteindelijk is gekozen voor een directe tunnelroute tussen beide kustplaatsen.

Oorspronkelijk zouden de tunnels tegelijkertijd met de Fáskrúðsfjarðargöng aangelegd worden, die in het oosten van IJsland ligt (over de weg 360 kilometer verderop), maar vanwege oververhitting van de IJslandse economie is het project uitgesteld. Omdat IJsland een klein land is, zou het simultaan bouwen van veel grote projecten problematisch zijn. De tunnels gingen in 2006 in aanleg en zou in 2009 opengesteld moeten worden, maar vanwege lekkage is dit vertraagd tot 2010. De tunnels zijn uiteindelijk op 2 oktober 2010 opengesteld voor het verkeer.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden circa 560 voertuigen door de tunnels.

Referenties