N06 (Oekraïne)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf H06 (Oekraïne))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Н 06
Begin Simferopol
Einde Sevastopol
Lengte 66 km
Route

Simferopol

Bakhchysarai

Sevastopol

De N06 (Oekraïens: H06) is een avtomagistral of avtoshljach (Автошлях) in Oekraïne, gelegen op de Krim in het zuiden van het land. De weg vormt een vrij korte noord-zuidroute vanaf Simferopol tot aan Sevastopol aan de kust. De weg is feitelijk uitgevoerd als de Russische R260 en was oorspronkelijk 66 kilometer lang.

Routebeschrijving

De oorspronkelijke N06 begon in de stad Simferopol, waar de N05 uit Krasnoperekopsk eindigt en men de M18 naar Yalta kruist. In Simferopol zelf is de N06 een drukke vierstrooks stadsweg, buiten Simferopol liggen 2x2 rijstroken. Daarna lag nog een stukje 2+1 rijstroken. De rest van de route was enkelbaans en voert door het gebergte van de Krim, dat aan deze zijde nog vrij laag is. Het laatste deel naar Sevastopol is een mooie afdaling naar het fjord waaraan de stad is gelegen. In Sevastopol eindigt ook de N19 uit Yalta.

Geschiedenis

Van oorsprong was de weg de belangrijkste op de Krim, dit was ook één van de weinige wegen die voor de Tweede Wereldoorlog al geasfalteerd was.

De N06 is van oudsher al een belangrijke route, en verbindt de strategische M18 uit Rusland met de stad Sevastopol, waar een deel van de Russische marine zich bevindt. De weg is derhalve van groot belang voor Rusland. Voor Oekraïne is de weg vooral van belang voor het toerisme op het Krim schiereiland. De N06 ontstond in 2006 toen het wegennet van Oekraïne werd omgenummerd.

De Krim stond vanaf 1783 onder Russisch bestuur. Het werd in 1954 ten tijde van de Sovjetunie overgedragen van de Russische SFSR naar de Oekraïense SSR. Na 1991 werd het onderdeel van het land Oekraïne. De Krim werd in 2014 geannexeerd door Rusland, de-facto staat de weg daardoor niet meer onder Oekraïens beheer. De weg is tussen 2018 en 2020 vervangen door een nieuwe autosnelweg, de R260 (Rusland) 'Tavrida'.

Referenties


Autowegen in Oekraïne