N10 (Oekraïne)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf H10 (Oekraïne))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Н 10
Begin Stryi
Einde Mamalyha (MD)
Lengte 273 km
Route

Stryi

Dolyna

Kalush

Ivano-Frankivsk

Kolomiya

Snyatyn

Chernivtsi

Mamalyha

De N10 (Oekraïens: H10) is een avtomagistral of avtoshljach (Автошлях) in Oekraïne, gelegen in het zuidwesten van het land. De weg vormt een oost-westroute vanaf de M06 bij Stryi, even ten zuiden van L'viv, via Ivano-Frankivsk en Chernivtsi naar de grens met Moldavië bij Mamalyha. De weg is 273 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N10 takt in Stryi af van de M06, de belangrijke weg van L'viv naar Uzhhorod. De N10 voert eerst zuidwaarts, langs diverse dorpen en door de uitlopers van de Oekraïense Karpaten. De weg buigt dan oostwaarts af en voert door heuvelachtig gebied. Men bereikt al vrij snel de stad Ivano-Frankivsk, waar een zuidelijke rondweg ligt. Men kruist bij Ivano-Frankivsk de N09. De weg voert dan zuidoostwaarts, door glooiend tot heuvelachtig gebied, met her en der bossen. Bij Kolomiya ligt een rondweg, waarna de weg oostwaarts voert naar Chernivtsi. Er is een korte dubbelnummering met de M19, een noord-zuidas vanaf Suceava in Roemenië richting Ternopil. De N10 verloopt door het noorden van Chernivtsi en is ten oosten van Chernivtsi een eindje met de N03 dubbelgenummerd, waarna beide wegen splitsen en de N03 richting Zhytomyr verloopt. De N10 voert dan door vlak gebied, parallel aan de rivier de Prut, die de grens met Roemenië vormt. Na Mamalyha volgt de grens met Moldavië. Aan Moldavische zijde gaat de M5 verder naar Bălţi.

Geschiedenis

De N10 is van oudsher een niet al te belangrijke route, alhoewel het deel tussen Ivano-Frankivsk en de Moldavische grens nog wat transitverkeer verwerkt. Bij Ivano-Frankivsk en Kolomiya zijn in de jaren '70 of '80 rondwegen aangelegd voor het doorgaande verkeer. De N10 ontstond in 2006, toen de het Oekraïense wegennet werd omgenummerd.

Referenties


Autowegen in Oekraïne