N23 (Oekraïne)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf H23 (Oekraïne))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Н 23
Begin Kropyvnytskyi
Einde Zaporizhia
Lengte 245 km
Route

Kropyvnytskyi

Kryvyi Rih

Nikopol

Marhanets

Zaporizhia

De N23 (Oekraïens: H23) is een avtomagistral of avtoshljach (Автошлях) in Oekraïne, gelegen in het midden van het land. De weg vormt een oost-westroute vanaf Kropyvnytskyi via Kryvyi Rih naar Zaporizhia. De weg is 245 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N23 begint in Kropyvnytskyi (voorheen: Kirovohrad), een grote stad in het midden van de Oekraïense steppe. Men kruist hier diverse andere wegen, zoals de M12, M13 en N11. Rondom Kropyvnytskyi ligt een volledige ringweg. De N23 voert oostwaarts de stad uit, buigt later naar het zuidoosten af en voert door de kale steppes van Centraal-Oekraïne. Na ruim 110 kilometer bereikt men de industriestad Kryvyi Rih, waar één van de grootste staalfabrieken van Oekraïne staat. Men kruist in Kryvyi Rih de N11, die naar Dnipro verloopt. De N23 voert verder zuidoostwaarts, met lange rechte stukken tot aan een groot stuwmeer van de rivier de Dnieper en voert dan oostwaarts, langs Nikopol, tot aan de industriestad Zaporizhia, waar de N23 op de N08 uit Dnipro eindigt.

Geschiedenis

Al voor de Tweede Wereldoorlog bestond er een doorgaande wegverbinding tussen Kropyvnytskyi en Krivyi Rih, die een verbeterde onverharde weg was. Tussen Krivyi Rih en Zaporizhia bestond nog geen doorgaande verbinding, dit deel is pas in de jaren '50-60 aangelegd als nieuwe weg tussen Krivyi Rih en Apostolove en een upgrade van oudere zandwegen langs de Dnieper naar Zaporizhia. Het feit dat de N23 hier vaak van richting wisselt is daar een gevolg van.

De N23 is een vrij belangrijke weg en verbindt drie grote industriesteden met elkaar. Met name Kryvyi Rih en Zaporizhia zijn van belang voor de Oekraïense industrie. De weg is relatief weinig goed uitgebouwd, met name door Kryvyi Rih, waar een rondweg ontbreekt. Er is echter wel een soort bypass van het centrum van de stad. In 2006 ontstond de N23 tijdens de grote hernummering van het Oekraïense wegennet.

In 2020 is 103 kilometer van de N23 tussen Kropyvnytskyi en Kryvyi Rih gemoderniseerd.[1]

Referenties

Autowegen in Oekraïne