Hauptstrasse 2 (Zwitserland)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf H2 (Zwitserland))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hauptstrasse 2.svg
CH H2 map.svg
H2
Begin Basel
Einde Chiasso
Lengte 318 km
Route

Centrum.svg Basel Hauptstrasse 7.svgHauptstrasse 12.svgHauptstrasse 18.svg

Centrum.svg Muttenz

Centrum.svg Pratteln


A22 CH.svg

Centrum.svg Sissach

Centrum.svg Thürnen

Centrum.svg Diepflingen

Centrum.svg Buckten

Centrum.svg Läufelfingen

Centrum.svg Olten Hauptstrasse 5.svg

Centrum.svg Aarburg

Centrum.svg Oftringen Hauptstrasse 1.svg

Afslagsymbool.svg A1 CH.svg

Centrum.svg Zofingen

Centrum.svg Reiden

Centrum.svg Dagmarsellen

Centrum.svg Sursee Hauptstrasse 23.svgHauptstrasse 24.svg

Centrum.svg Nottwill

Centrum.svg Neuenkirch

Centrum.svg Emmen Hauptstrasse 10.svgHauptstrasse 26.svg

Centrum.svg Luzern Hauptstrasse 4.svgHauptstrasse 9.svg

Centrum.svg Küssnacht Hauptstrasse 2b.svg

Centrum.svg Immensee

Centrum.svg Arth Hauptstrasse 25.svg

Centrum.svg Goldau

Afslagsymbool.svg A4 CH.svg

Centrum.svg Schwyz Hauptstrasse 8.svg

Afslagsymbool.svg A4 CH.svg

Centrum.svg Brunnen Hauptstrasse 2b.svg

Centrum.svg Sisikon

Centrum.svg Flüelen

Centrum.svg Altdorf Hauptstrasse 17.svg

Centrum.svg Erstfeld

Centrum.svg Amsteg

Centrum.svg Wassen Hauptstrasse 11.svg

Centrum.svg Göschenen

Centrum.svg Andermatt Hauptstrasse 19.svg

Centrum.svg Hospental Hauptstrasse 19.svg

Bergpas.svg Gotthardpass

Centrum.svg Airolo

Centrum.svg Faido

Centrum.svg Bodio

Centrum.svg Biasca

Centrum.svg Claro

Afslagsymbool.svg A13 CH.svg

Centrum.svg Bellinzona Hauptstrasse 13.svg

Afslagsymbool.svg A2 CH.svg

Centrum.svg Cadenazzo

Bergpas.svg Passo del Monte Ceneri

Centrum.svg Bironico

Centrum.svg Mezzovico-Vira

Centrum.svg Lugano

Centrum.svg Melide

Centrum.svg Mendrisio

Centrum.svg Coldrerio

Centrum.svg Balerna

Afslagsymbool.svg A2 CH.svg

Centrum.svg Chiasso

De Hauptstrasse 2 of H2, in het Italiaans de Strada principale 2 of P2, is een Hauptstrasse in Zwitserland. De weg vormt een noord-zuidroute door het gehele land, van Basel via Luzern naar Chiasso, via de Gotthardpass. De route is in totaal 318 kilometer lang en heeft nergens nog een primair belang.

Routebeschrijving

De Axenstrasse langs het Vierwaldstättersee.

De Hauptstrasse 2 is overal vervangen door de A2 en heeft daarom nergens een doorgaand belang. De H2 loopt door zo goed als alle plaatsen op de route; het afrijden van de H2 kost uren meer dan de A2. Het tracé van de H2 wijkt met name tussen Luzern en Altdorf van de A2 af; de H2 loopt oostelijker via Küssnacht en Schwyz en vormt tussen Brunnen en Altdorf de beroemde Axenstrasse. Tussen Basel en Zofingen loopt de H2 iets verder van de A2. Tussen Pratteln en Sissach is de H2 vervangen door de A22. Tussen Sursee en Neuenkirch loopt de H2 aan de andere kant van de Sempacher See ten opzichte van de A2. Bij Sursee ligt een rondweg.

De route door de Alpen loopt parallel aan de A2, waarbij de H2 over de Gotthardpass gaat. Dit is het best uitgebouwde deel van de H2, met name tussen Andermatt en Airolo, waar de H2 deels een autostrasse is. Bij Andermatt ligt een bypass. In Ticino volgt de H2 de oude route tussen de plaatsen en is deze nergens goed uitgebouwd. De H2 eindigt in de stad Chiasso op de grens met Italië.

Geschiedenis

De H2 is de historische noord-zuidroute van Zwitserland en is al vrij snel op grote stukken vervangen door de A2. De H2 is bijna nergens hoogwaardig uitgebouwd. Enkele uitzonderingen zijn het deel tussen Pratteln en Sissach, dat inmiddels de A22 is. Bij Sursee is één van de weinige rondwegen aangelegd. Elders gaat het verkeer nog grotendeels door de centra van dorpen en stadjes.

Axenstrasse

Oorspronkelijk waren er geen wegen langs de oostkant van de Vierwaldstättersee. Daarom is in de jaren '60 van de 19e eeuw de Axenstrasse door de bergwand aangelegd. Deze opende in 1864-1865 voor het verkeer. De weg was gevoelig voor aardverschuivingen en in de jaren 1980 was de weg langdurig onderbroken door een aardverschuiving. Daarom zijn op veel plekken galerijen aangelegd tegen lawines. Op 10 juni 2005 opende de tunnel rond Flüelen.

Gotthard

In 1953 begon de bouw van de nieuwe, huidige Gotthardpass. In de jaren 60 werd de pas verder uitgebouwd. Als laatste werd in 1983 de rondweg van Andermatt geopend. In 1980 opende de Gotthardtunnel, zodat snelverkeer niet meer over de pas hoefde. De pas wordt sindsdien in de winter niet meer open gehouden.

Ticino

Ten zuiden van Bellinzona voert de H2 over de 554 meter hoge Passo del Monte Ceneri; de A2 gaat er met een tunnel onderdoor. Bijzonder is de Ponte di Melide die in 1848 als dam over het Lago di Lugano is aangelegd. De H2 en A2 lopen hier samen met een spoorlijn overheen.

Vervanging door A2 en A4

De H2 was in 1986 volledig vervangen door de A2 tussen Basel en Chiasso. Alleen de Gotthardtunnel is nog enkelbaans. Het laatste deel van de H2 dat door de A2 werd vervangen was tussen Biasca en Bellinzona in Ticino. In 2013 werd de H2 tussen Pratteln en Sissach bij Basel omgenummerd tot A22, nadat hier een nieuw stuk enkelbaans Autostrasse gereedkwam. Daarvoor was de route tussen Liestal en Sissach als 2x2 Autostrasse H2 aangelegd in 1967. Tussen Küssnacht en Brunnen is de H2 vervangen door de A4 tussen 1976 en 1981.

De A2 en H2 tussen Faido en Biasca in Ticino.

Toekomst

Axenstrasse

Er bestaan plannen om de Axenstrasse tussen Brunnen en Altdorf geleidelijk beter uit te bouwen door de aanleg van tunnels door de bergwand. Vooralsnog is er geen plan om de weg als A4 aan te leggen, alhoewel het wel een ontbrekende schakel is die Luzern zou kunnen ontlasten.

Referenties


Hauptstrassen in Zwitserland

Hauptstrasse 1.svgHauptstrasse 2.svgHauptstrasse 2a.svgHauptstrasse 2b.svgHauptstrasse 3.svgHauptstrasse 4.svgHauptstrasse 5.svgHauptstrasse 6.svgHauptstrasse 7.svgHauptstrasse 8.svgHauptstrasse 9.svgHauptstrasse 10.svgHauptstrasse 11.svgHauptstrasse 12.svgHauptstrasse 13.svgHauptstrasse 14.svgHauptstrasse 15.svgHauptstrasse 16.svgHauptstrasse 17.svgHauptstrasse 18.svgHauptstrasse 19.svgHauptstrasse 20.svgHauptstrasse 21.svgHauptstrasse 22.svgHauptstrasse 23.svgHauptstrasse 24.svgHauptstrasse 25.svgHauptstrasse 26.svgHauptstrasse 27.svgHauptstrasse 28.svgHauptstrasse 29.svgHauptstrasse 30.svg