H8 (Slovenië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
H8
Begin Slovenj Gradec
Einde Šentrupert
Lengte 32 km
Route

De H8 is een in ontwikkeling zijnde hitra cesta in Slovenië. De autoweg moet een noord-zuidroute in het noorden van het land gaan vormen, tussen Slovenj Gradec en de A1 bij Šentrupert. De autoweg is 32 kilometer lang.

Routebeschrijving

De H8 begint ten zuiden van Slovenj Gradec en volgt over het algemeen de G4 zuidwaarts, maar verloopt hier wel op enige afstand van, een stukje westelijker. De weg voert door een behoorlijk heuvelachtig gebied met toppen tot ruim 800 meter. Bij het stadje Velenje voert de autoweg langs een meer. De route voert daarna zuidwaarts door een gebied met lagere heuvels met toppen tot 600 meter. In een grotere vallei van de rivier de Savinja eindigt de H8 op een aansluiting met de A1 bij Šentrupert.

Wegnummer

Het wegnummer is geen officieel wegnummer, er ligt geen besluit tot toekenning van het wegnummer aan deze route.

Geschiedenis

Het snelwegennet van Slovenië werd ontwikkeld als een X-verbinding, waarbij de A1 van zuidwest naar noordoost verloopt en de A2 van noordwest naar het zuidoost. Beide routes kruisen elkaar in Ljubljana. Binnen het geplande snelwegennet van Slovenië waren aftakkingen van deze X-verbinding gepland. Ontbrekend was echter een noord-zuidroute, aangezien hier geen grote steden liggen. Na de voltooiing van het primaire snelwegennet in de periode 2010-2015 was de derde ontwikkelingsas het primaire wegenproject van Slovenië.

Toekomst

De route wordt ontwikkeld als de 'derde ontwikkelingsas' (Tretja razvojna os). Het noordelijk deel is genummerd als de H8 en bestaat uit twee segmenten, 14,0 kilometer tussen de A2 bij Šentrupert en Velenje en 17,5 kilometer tussen Velenje en Slovenj Gradec. Dit deel wordt met 2x2 rijstroken aangelegd. Dit traject omvat 5 tweebuizige tunnels.

Op 15 oktober 2020 begon de bouw van het eerste contract bij Gaberke.[1][2][3] Op 24 augustus 2021 begon de bouw van een contract rond Jenina aan de zuidkant van Slovenj Gradec.[4] Op 30 januari 2023 werd een contract gegund voor een deel bij Velenje.[5]

Referenties

Autosnelwegen en expresswegen in Slovenië

Avtocesta:

Hitra Cesta: