H9 (Slovenië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
H9
Begin Novo mesto
Einde Maline pri Štrekljevcu
Lengte 18 km
Route

De H9 is een in ontwikkeling zijnde hitra cesta in Slovenië. De autoweg moet een noord-zuidroute vormen in het zuidoosten van het land, vanaf Novo mesto tot Maline pri Štrekljevcu. De geplande lengte bedraagt 18 kilometer.

Routebeschrijving

De H8 ligt in de corridor van de G105 en begint bij het stadje Novo mesto op de A2. De weg vormt eerst de oostelijke bypass van Novo mesto en voert dan zuidwaarts door een heuvelachtig gebied met veel kleine dorpjes, eerst met veel weilanden, zuidelijker met meer bebossing. De weg stijgt hier naar circa 500 meter boven zeeniveau en eindigt bij het dorp Maline pri Štrekljevcu op de regionale weg R421 die naar het stadje Črnomelj voert.

Wegnummer

Het wegnummer is geen officieel wegnummer, er ligt geen besluit tot toekenning van het wegnummer aan deze route.

Geschiedenis

Het snelwegennet van Slovenië werd ontwikkeld als een X-verbinding, waarbij de A1 van zuidwest naar noordoost verloopt en de A2 van noordwest naar het zuidoost. Beide routes kruisen elkaar in Ljubljana. Binnen het geplande snelwegennet van Slovenië waren aftakkingen van deze X-verbinding gepland. Ontbrekend was echter een noord-zuidroute, aangezien hier geen grote steden liggen. Na de voltooiing van het primaire snelwegennet in de periode 2010-2015 was de derde ontwikkelingsas het primaire wegenproject van Slovenië.

Toekomst

In 2012 werd de planvorming voor het zuidelijk deel van Novo mesto naar Maline pri Štrekljevcu gestart. Dit deel omvat een 17,9 kilometer lang traject met 2x2 rijstroken en een 2.341 meter lange tunnel Gorjanci. Het zuidelijk deel bestaat uit twee segmenten met in totaal vier fases. Het noordelijk segment tussen de A2 bij Novo mesto en Osredek is 5,5 kilometer lang en het zuidelijk segment tussen Osredek en Maline pri Štrekljevcu is 12,4 kilometer lang.

Op 6 juli 2023 werd de bouwvergunning voor het 5,5 kilometer lange deel tussen de A2 en Osredek bij Novo Mesto verkregen.

Referenties


Autosnelwegen en expresswegen in Slovenië

Avtocesta:

Hitra Cesta: