Bremen

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf HB)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Bremen
Grootste stad Bremen
Oppervlakte 419 km²
Inwonertal 661.000
Lengte snelwegennet 66 km
Eerste snelweg 1937
Afkorting HB

Bremen, volledig de Freie Hansestadt Bremen, is een stadsstaat in Duitsland, bestaande uit de steden Bremen en Bremerhaven. De staat telt 661.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 419 km², de kleinste van Duitsland.

Inleiding

Ligging

Bremen en Bremerhaven zijn twee enclaves in de staat Niedersachsen, gelegen aan de rivier de Weser. De stad Bremen ligt het zuidelijkst, zo'n 50 kilometer ten zuidoosten van Bremerhaven. Bremerhaven ligt deels aan de Noordzee. De stad Bremen is in oppervlakte en inwonertal het grootste, en meet maximaal 39 kilometer van oost naar west en 15 kilometer van noord naar zuid.

Landschap

Bremen is gelegen in een veengebied, aan de rivier de Weser, die ter plekke vrij breed is. Lang niet alle oppervlakte van de stad Bremen is daadwerkelijk bebouwd, grote delen bestaan uit polderlandschap. Hoogteverschillen zijn er alleen in de wijken Vegesack en Blumenthal in het noorden van de stad Bremen. De Wümme is een zijrivier van de Weser, die vervolgens de Lesum wordt. De stad Bremerhaven ligt aan de monding van de rivier de Weser, hiervan is de oppervlakte grotendeels bebouwd. Hoogteverschillen kent Bremerhaven amper.

Steden

De stad Bremen is het grootste en telt 547.000 inwoners. De stad heeft één van de belangrijkste binnenhavens van Duitsland. De stad Bremen bestaat uit twee delen, de stad zelf met de wijken daaromheen, en de excentrisch gelegen noordelijke wijken van de stad, die 15 tot 25 kilometer van het centrum liggen. Bremen heeft enkele voorsteden in Niedersachsen, meest prominent de stad Delmenhorst.

Bremerhaven telt 113.000 inwoners en is de enige grote stad van Duitsland die direct aan de Noordzee ligt. Bremerhaven is één van de grootste havens van Duitsland, met name voor containers en de overslag van auto's. Ook de scheepvaart is een sector van belang in deze haven. Bremerhaven bestaat uit twee havens, in het noorden en in het zuiden van de stad. Bremerhaven heeft niet echt grote voorsteden in Niedersachsen, slechts wat aangegroeide dorpen.

Economie

Bremen is na Hamburg de belangrijkste exporthaven van Duitsland. De transport en logistiek gelden als belangrijke sectoren in zowel Bremen als Bremerhaven. Van belang zijn de auto-industrie (Daimler) en de luchtvaart (Airbus). De werkloosheid is met name in Bremerhaven erg hoog, in 2005 werd een piek van 25,6% bereikt. Gelukkig werd een daling ingezet naar 16,6% in 2011. De staat Bremen geldt echter wel als de op één na welvarendste van Duitsland, met een inkomen van € 39.800 per inwoner.

Geschiedenis

In 1806 ontstond de Freie Hansestadt Bremen na het opheffen van het Heilige Roomse Rijk. Tussen 1811 en 1813 was Bremen geannexeerd door het Franse rijk, maar werd in 1815 weer een stadsstaat, samen met Frankfurt, Hamburg en Lübeck. Het was één van de 39 staten die de Duitse confederatie vormden. In 1827 kocht de stad Bremen een stuk land van het Koninkrijk Hannover om Bremerhaven te ontwikkelen. In 1871 werd het een onderdeel van het Duitse Rijk en in 1935 verloor het zijn bijzondere status met bijbehorende privileges. Na de Tweede Wereldoorlog viel Bremen onder Brits militair bestuur. In 1947 werd het weer een stadsstaat om in 1949 onderdeel van de Bondsrepubliek Duitsland te worden. Het inwonertal van de staat Bremen piekte in 1970 met 735.000 inwoners en stagneert sinds de jaren 90 rond de 660.000 inwoners. De bevolking is deels gesuburbaniseerd naar de omliggende kernen in Niedersachsen.

Wegennet

Autobahnen

Bremen ligt weliswaar op een knooppunt van diverse autobahnen, maar is niet zo'n belangrijk knooppunt als Hannover of Hamburg. De A1 is de enige lange-afstandssnelweg, en voert een kort stukje door het zuiden van Bremen, en steekt er de rivier de Weser over. De A27 verbindt Cuxhaven en Bremerhaven met Bremen en verder richting Hannover, en is een belangrijke achterlandverbinding. De A28 is voor Bremen van belang voor de route naar Oldenburg en Groningen, maar loopt niet in de staat zelf. De A270 vormt een oost-westsnelweg door de noordelijke wijken van Bremen, die excentrisch liggen van de rest van de stad. De A281 is nog incompleet, en moet uiteindelijk een westelijke bypass vormen.

Autobahnähnliche Straßen

Bremen heeft een aantal autobahnähnliche verbindingen. De B6 en B75 zijn daar het belangrijkste van. De B6 verloopt dwars door het centrum, en is voor de bereikbaarheid van de stad haast even belangrijk als de A1. De Autobahnzubringer Arsten verbindt het westen van de stad met de A1. In Bremerhaven verlopen geen autobahnähnliche routes, maar de B437 verloopt door de Wesertunnel net ten zuiden van de stad. Deze weg is van belang voor verkeer naar Oldenburg en in mindere mate naar het noorden van Nederland.

Geschiedenis

De eerste snelweg van Bremen was de A27 tussen het Bremer Kreuz, waar de A1 uit Hamburg toen eindigde, en Bremen-Burglesum. Dit deel opende in 1937 voor het verkeer. Pas in 1977 en 1981 werd de A27 verder tussen Bremen, Bremerhaven en Cuxhaven opengesteld. In 1962 werd de A1 langs Bremen verlengd, en bereikte in 1964 Delmenhorst-Ost, waarmee het doorgaande verkeer rond Bremen kon rijden. In 1968 was deze verbinding gereed tot Osnabrück en Münster. De A270 is in 2001 ontstaan toen de B74 autobahnstatus kreeg. In 1994 opende het noordelijke stompje van de A281, en in 2008 volgde het deel bij de luchthaven van Bremen.

Toekomst

In Bremen moet de A281 gecompleteerd worden als westelijke bypass, zodat regionaal verkeer niet meer door het centrum van Bremen hoeft, en de havengebieden beter verbonden worden. Er is een 1.600 meter lange toltunnel onder de Weser gepland. Wanneer de A281 gereed moet zijn is vooralsnog onduidelijk.

Rondom Bremerhaven moet de A20 aangelegd worden. Dit project stond voorheen bekend als de A22, en moet van Westerstede (A28) naar Drochtersen (A26) lopen, en vervolgens een bypass om Hamburg naar Lübeck vormen. Een snelle aanleg valt echter niet te verwachten. De A20 zal gebruikmaken van de reeds bestaande Wesertunnel net ten zuiden van Bremerhaven.

Verkeersintensiteiten

In 2015 reden er dagelijks 118.300 voertuigen over de A1 door Bremen, het drukste punt binnen de staat. De A27 is met maximaal 84.000 voertuigen wat rustiger. De A27 door Bremerhaven telt maximaal 50.300 voertuigen per etmaal. De A270 telt maximaal 43.000 voertuigen. De B6 door het centrum van Bremen telt 97.000 voertuigen per etmaal, en is één van de drukste Bundesstraßen van Duitsland.

Externe links

Referenties


Autobahnen en Bundesstraßen in Bremen

Autobahnen: A1A27A270A281

Bundesstrassen: B6B71B75B212

Knooppunten: AD Bremen-Industriehäfen

Staten van Duitsland

Baden-WürttembergBayernBerlinBrandenburgBremenHamburgHessenMecklenburg-VorpommernNiedersachsenNordrhein-WestfalenRheinland-PfalzSaarlandSachsenSachsen-AnhaltSchleswig-HolsteinThüringen