HGV road user levy

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De HGV road user levy is een tol / wegenbelasting voor zware voertuigen (vanaf 12 ton) in het Verenigd Koninkrijk.[1] HGV staat voor Heavy Goods Vehicle, een veelgebruikte afkorting voor een vrachtwagen in het Verenigd Koninkrijk.

Systeem

Voor vrachtwagens die in het Verenigd Koninkrijk zijn geregistreerd wordt de belasting afgedragen via de reguliere wegenbelasting. Vrachtwagens met een buitenlands kenteken moeten de belasting apart afdragen, dit kan online en op enkele veerdiensten en truck stops.[2] Het systeem is vergelijkbaar met het eurovignet, maar valt daar niet onder. Op alle publieke wegen in het Verenigd Koninkrijk is deze belasting van toepassing.

In het Verenigd Koninkrijk waren in 2014 zo'n 465.000 vrachtwagens geregistreerd, waarvan er 260.000 zwaarder dan 12 ton zijn en dus onder deze belasting vallen. Jaarlijks rijden zo'n 130.000 buitenlandse vrachtwagens het Verenigd Koninkrijk binnen, die er 1,5 miljoen trips maken.

Tolkosten

De tolkosten zijn afhankelijk van het aantal assen, het gewicht en de tijdsduur. De tarieven voor een zware vrachtwagen met minimaal 3 assen op de trailer en een gewicht van rond de 40 ton variëren van 10 GBP per dag tot 1.000 GBP per jaar.[3]

Opbrengsten

Eigenaren van vrachtwagens die in het Verenigd Koninkrijk zijn geregistreerd merken weinig van de nieuwe belasting, want de Vehicle Excise Duty wordt met hetzelfde bedrag gereduceerd. De tolheffing is dus vooral om ervoor te zorgen dat ook buitenlandse vrachtwagens belasting betalen. Daarom zijn de extra inkomsten gering, geschat wordt dat de tolheffing zo'n 20 miljoen GBP per jaar opbrengt. Het is daarom meer een symbolische maatregel dan dat het werkelijk een verschil maakt.

Geschiedenis

In 2013 was het Verenigd Koninkrijk samen met Finland het enige grotere land in Europa waar geen aparte belasting/tol voor (buitenlandse) vrachtwagens was. Het systeem werd op 1 april 2014 geïntroduceerd.[4]

Zie ook

Referenties