Hawaii
![]() | |
---|---|
Hoofdstad | Honolulu |
Grootste stad | Honolulu |
Oppervlakte | 28.311 km² |
Inwonertal | 1.440.000 |
Lengte snelwegennet | 89 km |
Eerste snelweg | 1953[1] |
Afkorting | HI |
Hawaii (Hawaiiaans: Hawaiʻi) is een staat en eilandengroep in de Verenigde Staten. De staat bestaat uit diverse eilanden in de Pacifische Oceaan, bijna 4.000 kilometer ten westen van het vasteland. De staat telt 1,4 miljoen inwoners (2022) en de hoofdstad is Honolulu. De staat heeft een oppervlakte van 28.311 vierkante kilometer, ter grootte van driekwart van Nederland. Men spreekt de naam uit als həˈwaɪiː
Inleiding

Geografie
De staat bestaat uit een aantal eilanden in het midden van de Pacifische of Stille Oceaan. De belangrijkste eilanden zijn Hawaii, Maui, Molokai, Oahu en Kauai. De eilanden liggen 3.900 kilometer ten zuidwesten van Los Angeles, 4.300 kilometer ten zuiden van Alaska, 6.500 kilometer ten oosten van Japan en 7.500 kilometer ten noordoosten van Australië. De hoofdstad Honolulu is gelegen op het dichtstbevolkte eiland, Oahu. De staat bestaat uit hoge bergen en vulkanen waarvan de Mauna Kea als hoogste 4.205 meter boven zeeniveau uittorent, en 10 kilometer boven de zeebodem staat. Het belangrijkste eiland is Oahu en het grootste eiland is Hawaii.
Een misvatting door kaartprojecties is het idee dat Hawaii ten westen van California ligt, terwijl het in werkelijkheid veel zuidelijker ligt. Het grootste eiland Hawaii ligt 1.500 kilometer zuidelijker dan San Diego en op dezelfde breedtegraad als Mexico City. Hawaii ligt dichter bij de Aleoeten (die tot Alaska behoren) dan de kust van California. Een reis van Los Angeles naar Honolulu duurt langer dan van Los Angeles naar New York.
De staat heeft een tropisch klimaat. Op de hoogste bergen kan in de winter sneeuw vallen. Het eiland Kauai staat bekend om de neerslag, die bijna 12 meter per jaar bedraagt.
Economie
De belangrijkste economische sector is het toerisme, vanwege het aantrekkelijke klimaat trekt Hawaii het hele jaar door toeristen. Ongeveer een kwart van de Hawaiiaanse economie komt voort vanuit het toerisme. De staat exporteert relatief weinig vanwege de grote afstand tot andere markten. De import is daarom ook duur, en de staat heeft hoge kosten voor levensonderhoud. De huizenprijzen behoren tot de hoogste van de Verenigde Staten en liggen op meer dan 2,5 keer het landelijk gemiddelde. Het belastingniveau is daarnaast betrekkelijk hoog.
Defensie is een belangrijke werkgever in Hawaii, vanwege de strategische ligging is de grote marinebasis Pearl Harbor op Oahu gelegen, evenals Hickam Air Force Base. Marine Corps Base Hawaii is gelegen bij Kailua op Oahu. Daarnaast zijn er tal van kleinere militaire installaties en oefenterreinen.
Demografie
Hawaii had decennia een sterk groeiend inwonertal, wat een oorzaak is voor de hoge huizenprijzen. Vanaf 2020 keerde de groei om in een lichte krimp. Veruit de meeste inwoners wonen in en rond Honolulu. Ongeveer tweederde van alle inwoners woont op het eiland Oahu. Honolulu is de enige grotere stad van Hawaii, de meeste andere grotere plaatsen zijn voorsteden van Honolulu. De steden op andere eilanden zijn een stuk kleiner.
De staat heeft een sterk afwijkende demografie vergeleken met andere staten. Het is de enige staat waar Aziaten de grootste bevolkingsgroep vormen. Meer dan een derde van alle inwoners zijn van Aziatische afkomst. Het is de enige staat waar blanken minder dan een kwart van alle inwoners vormen. Hawaii heeft evenmin een hoog aandeel aan Hispanics. Bijna een kwart van alle inwoners zijn 'multiracial', het hoogste aandeel van alle staten. Daarnaast bestaat 10% van de inwoners uit de groep Native Hawaiian of Pacific Islander. De grootste bevolkingsgroepen qua afkomst zijn Filipino's, Japanners, Polynesiërs en Duitsers.
Geschiedenis
Hawaii was één van vier staten die een onafhankelijk land waren voordat ze staten van de Verenigde Staten van Amerika werden. De eerste Europeanen in Hawaii waren Spanjaarden in de 16e eeuw, maar bekender is het bezoek van Captain Cook aan de eilanden in 1778. Daarna kwamen tal van Europeanen naar Hawaii. Deze brachten ziekten met zich mee waarvoor Hawaiianen niet immuun waren, de inheemse bevolking halveerde in die tijd. Van 1810 tot 1893 was Hawaii een koninkrijk, begonnen door King Kamehameha. De Europeanen begonnen een revolutie tegen het koningshuis in 1893, waarna de Republiek Hawaii werd opgericht. In 1898 werd Hawaii geannexeerd door de Verenigde Staten als het Territory of Hawaii. In 1941 werd Hawaii wereldberoemd na de verrassingsaanval van Japan op Pearl Harbor. In 1959 werd Hawaii na een referendum die met overweldigende meerderheid werd goedgekeurd een Amerikaanse staat, de 50e en laatste staat. Met de opkomst van het vliegtuig werd Hawaii een belangrijke toeristische bestemming.
Wegennet
Wegbeheer
De wegbeheerder van de staat is het Hawaii Department of Transportation, afgekort HDOT of HIDOT.[2] HDOT beheert 1.526 kilometer weg en 4.011 rijstrookkilometers.
Freeways

Autosnelwegen liggen er alleen op het eiland Oahu. Op de andere eilanden liggen alleen secundaire hoofdwegen. Het bergachtige karakter maakt reizen buiten de snelwegen tot een tijdrovende zaak. Rondom Honolulu komen enorme files voor doordat honderdduizenden mensen direct langs de enige oost-westsnelweg wonen. Op Oahu liggen vier Interstate Highways, die een afwijkende nummering van de rest van het Interstate Highway systeem hebben. De Interstate H1 vormt een oost-westroute, de Interstate H2 een korte noord-zuidroute en de Interstate H3 een oost-westroute. De Interstate H201 vormt een korte verbinding bij de luchthaven van Honolulu. Alle autosnelwegen beginnen en eindigen bij een (voormalige) militaire installatie.
Highways in Hawaii |
---|
|
Oahu
Het meest uitgebreide wegennet van Hawaii ligt op Oahu. Hier zijn ook alle snelwegen van Hawaii gelegen. Rondom het eiland loopt een ringweg, grotendeels genummerd als de Highways 72, 83 en 93. Met name het oostelijk en westelijk deel hiervan zijn landschappelijk interessant. De Highway 99 vormt de primaire noord-zuidroute naar het noorden van het eiland. Dichter bij Honolulu zijn vooral de 2x2 Pali Highway en de 2x2 Likelike Highway van belang en oostelijk van de H-3 lopen. Er is geen vaste oeververbinding aan de zuidkant van Pearl Harbor, verkeer moet helemaal rond dit gebied.
Hawaii
Het eiland Hawaii, ook wel bekend als "The Big Island" is het grootste eiland van de staat Hawaii. Dit eiland kent hogere bergen, waaronder de 4.169 meter hoge Mauna Loa. Er is een rondweg over het eiland in de vorm van de Highways 11 en 19, deze zijn samen 350 kilometer lang. Er is maar één weg door het binnenland, de Highway 200. Er zijn geen snelwegen op the Big Island, alleen in de stad Hilo zijn enkele bredere wegen, zoals een deel van Highway 11 dat 2x3 rijstroken telt. In Kailua is een korte weg met 2x2 rijstroken, onderdeel van Highway 19.
Maui
Op het eiland Maui is ook een netwerk van hoofdwegen. Er is een rondweg over Maui, die ongeveer 280 kilometer lang is, maar door bijna niemand over meer dan 100 kilometer bereden wordt. Er zijn geen snelwegen op Maui, maar rond de stad Kahului zijn wel enkele wegen met 2x2 rijstroken uitgerust. De Highways 37, 311 en 380 kennen ook buiten Kahului 2x2 rijstroken. Spectaculair is de Highway 340 langs de noordkust van Maui.
Kauai
Op Kauai ligt een onvolledige ringweg die rond ¾ van het eiland gaat en 120 kilometer lang is. Buiten deze weg zijn er echter nauwelijks andere doorgaande wegen, de meeste overige wegen zijn kort en liggen in en rond de dorpen op de oostkant van Kauai. Er zijn geen snelwegen op Kauai. Een klein stuk van de Highway 50 tussen Puhi en Lihue telt 2x2 rijstroken.
Overige eilanden
Op Molokai is nog een klein netwerk van State Highways, waarvan de Highway 450 het belangrijkste is. Op Lanai zijn slechts enkele lokale wegen naar Lanai City, de enige plaats op het eiland. Kaho'Olawe is onbewoond en heeft geen geasfalteerde wegen. Op Ni'Ihau zijn enkele korte lokale wegen. De overige eilanden hebben geen wegen.
Geschiedenis
De eerste snelweg van Hawaii dateert van voor de creatie van het Interstate Highway-systeem in 1956. In 1953 opende de Mauka Arterial, Hawaii was destijds nog geen Amerikaanse staat, dat gebeurde in 1959. De rest van de H1 is in de jaren 60 aangelegd, met modernere ontwerpeisen dan de Mauka Arterial. De H2 is omstreeks 1976/1977 opengesteld. In 1972 opende het noordelijke deel van de H3 tussen Kamehameha Highway en Marine Corps Base Hawaii, in 1997 opende de rest tot Halawa, inclusief de Tetsuo Harano Tunnels. De H201 opende in 1989, maar is pas sinds 2004 een Interstate Highway, de enige Interstate Highway met 4 karakters.
Congestie
Honolulu is één van de meest filegevoelige steden in de Verenigde Staten. In 2015 bedroeg de travel time index 1.37, de op 4 na hoogste in de Verenigde Staten. Honolulu is bovendien filegevoeliger dan andere steden van deze omvang.[3] Het grootste knelpunt is de Interstate H1, bijna al het verkeer op Oahu komt op een gegeven moment op deze snelweg uit. De H1 is extreem filegevoelig. In 1982 werd dagelijks 3,3 miljoen voertuigkilometers afgelegd op het snelwegennet, dit steeg naar 5,6 miljoen voertuigkilometers in 1995, 6 miljoen voertuigkilometers in 2005 en 6,1 miljoen voertuigkilometers in 2014. De travel time index steeg van 1.18 in 1982 naar 1.37 in 2005 en schommelt sindsdien rond dat niveau.
Wegnummering
In 1955 werd in Hawaii een wegnummering ingevoerd. De wegen hebben één tot viercijferige nummers, waarbij de één- en tweecijferige routes als primary routes worden gezien, en drie- en viercijferige nummers als secondary routes. De meeste wegen volgen historische routes, en in Hawaii zijn de namen van de wegen algemener bekend dan de wegnummers. Er zijn geen US Highways in Hawaii, maar wel een aantal Interstate Highways, alleen op Oahu.
Van het wegnummer kan afgeleid worden op welk eiland de weg loopt.
- nummers beginnend met 1 of 2: Hawaii
- nummers beginnend met 3: Maui
- nummers beginnend met 4: Molokai, Lanai
- nummers beginnend met 5: Kauai
- nummers beginnend met 6 tot 9: Oahu
Bewegwijzering
De bewegwijzering in Hawaii is hetzelfde als in de rest van het land en volgt de MUTCD. Sinds 1 maart 2022 vervangt het Hawaii Department of Transportation oudere wegwijzers door nieuwe wegwijzers met aanduidingen met Hawaiiaanse namen met diakritische tekens te plaatsen.[4] Dit omvat de kahakō (macron) en een ʻokina (apostrof). De eerste locatie met de nieuwe weergave van de namen was het knooppunt tussen de H-1 en H-201.
Referenties
Alabama • Alaska • Arizona • Arkansas • California • Colorado • Connecticut • Delaware • Florida • Georgia • Hawaii • Idaho • Illinois • Indiana • Iowa • Kansas • Kentucky • Louisiana • Maine • Maryland • Massachusetts • Michigan • Minnesota • Mississippi • Missouri • Montana • Nebraska • Nevada • New Hampshire • New Jersey • New Mexico • New York • North Carolina • North Dakota • Ohio • Oklahoma • Oregon • Pennsylvania • Rhode Island • South Carolina • South Dakota • Tennessee • Texas • Utah • Vermont • Virginia • Washington • West Virginia • Wisconsin • Wyoming |