Hong Kong

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf HK)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Hong Kong
Grootste stad Hong Kong
Oppervlakte 1.104 km²
Inwonertal 7.333.000
Lengte snelwegennet 262 km[1]
Eerste snelweg 1961
Afkorting 香港

Hong Kong (Chinees: 香港, Xiānggǎng) is een speciale administratieve regio (SAR) van China. Het is gelegen aan de zuidkust van China en heeft dezelfde status als een land binnen China. Het is vergelijkbaar met status aparte. De stad telt 7,3 miljoen inwoners op een oppervlakte van 1.104 km², wat het tot één van de meest dichtbevolkte gebieden ter wereld maakt.

Inleiding

De skyline van Hong Kong.

Hong Kong is opgedeeld in een aantal districten, waaronder de New Territories, Kowloon, Hong Kong Island en Lantau. Het grootste deel van de landoppervlakte bestaat uit een bergachtig schiereiland waar de New Territories en Kowloon onder vallen. Hong Kong Island ligt ten zuiden daarvan en Lantau ten westen ervan. Het grootste deel van de bevolking woont rond de Hong Kong Harbour die Kowloon en Hong Kong Island scheidt. Het landschap van Hong Kong bestaat voornamelijk uit zeer hoge en grootschalige aantallen flatgebouwen, wolkenkrabbers en beboste hellingen. Mede hierdoor is de feitelijke bevolkingsdichtheid nog veel hoger omdat grote delen van Hong Kong niet geschikt zijn voor bebouwing. De luchthaven van Hong Kong ligt sinds 1998 op het eiland Lantau, daarvoor bevond deze zich in Kowloon. Hong Kong wordt aan de noordzijde begrensd door Mainland China, het vasteland van China. Ondanks dat Hong Kong een SAR is van China zijn er wel fysieke grenzen en grenscontroles. Voor 1926 werd de naam van de stad geschreven als Hongkong. De naam Hong Kong is Kantonees, in het Mandarijn wordt de stad Xianggang genoemd.

Wegennet

De Stonecutters Bridge.

Omdat Hong Kong een compacte stad is met weinig grote afstanden is het aandeel autoverkeer in de mobiliteit de laagste ter wereld. Circa 10% van de reizigerskilometers gaat per auto. Desondanks beschikt Hong Kong over een zeer dicht netwerk van expressways. In 2015 had Hong Kong 232 kilometer snelweg. De meeste snelwegen tellen 2x2 rijstroken. Wegen met 2x3 rijstroken komen sporadisch voor. Bredere snelwegen zijn zeer uitzonderlijk, maar 2x4 rijstroken komt soms tussen nabijgelegen knooppunten voor.

Vanwege het zeer lastige en dichtbebouwde terrein lopen de snelwegen vaak over grote kunstwerken. Er zijn drie snelwegtunnels onder de Hong Kong Harbour die Hong Kong Island met Kowloon verbinden, namelijk de Route 1, Route 2 en Route 3. De Route 4 vormt een oost-westverbinding over Hong Kong Island.

Door Kowloon lopen een aantal noord-zuidsnelwegen, zoals de Routes 1, 2 en 3, maar ook twee oostwest-assen, namelijk de Route 5 en Route 7. De Routes 1, 2 en 3 eindigen in de New Territories. De Route 8 verbindt de New Territories met het Hong Kong International Airport op Lantau Island. De Route 9 vormt de langste snelweg, een 71 kilometer lange ringweg rond de New Territories. De Route 10 vormt een brugverbinding naar Shenzhen in China.

Expressways in Hong Kong

Route 1Route 2Route 3Route 4Route 5Route 6Route 7Route 8Route 9Route 10


Geschiedenis

De Tsing Ma Bridge.

De eerste snelweg van Hong Kong werd in Kowloon gebouwd en in 1961 opende de Route 7 als eerste snelweg. In de jaren 60 werd begonnen met diverse snelwegen, voornamelijk in Kowloon. In 1967 opende de Lion Rock Tunnel in de Route 1 als eerste wegtunnel. In 1972 werd de eerste tunnel onder de Hong Kong Harbour opengesteld, ook in de Route 1. In 1989 werd de Eastern Harbour Tunnel opengesteld in de Route 2 en in 1997 de Western Harbour Tunnel in de Route 3. De meeste snelwegen zijn vanaf eind jaren 80 tot midden jaren 90 opengesteld. Tussen 1998 en 2008 werd de Route 8 met zijn vele grote kunstwerken aangelegd om de nieuwe luchthaven van Hong Kong te bedienen. In 2007 opende de Route 10 als grensoverschrijdende snelwegverbinding naar Shenzhen. Aan de Chinese zijde bevindt zich de grootste grensovergang ter wereld met 32 poorten per richting.

Het grootste probleem is dat de meeste autosnelwegen, met name op Hong Kong Island en in Kowloon, overbelast zijn. De meeste autpsnelwegen tellen 2x2 rijstroken en kunnen vanwege hun tracé door street canyons en op viaducten niet fysiek uitgebreid worden. Bovendien is het alignement van sommige snelwegen substandaard en zijn aansluitingen vaak erg krap vanwege de beperkte ruimte. De oplossing wordt vaak gezocht in het bouwen van nieuwe snelwegen of nieuwe tracés voor bestaande snelwegen. Het grootste nieuwbouwproject was de Route 6 als derde oost-westroute door Kowloon. Tevens is de Route 4 op Hong Kong Island deels vervangen door een nieuw tracé met tunnels, de zogenoemde Wan Chai Bypass die in 2019 opende.

Een megaproject was de Hong Kong-Zhuhai-Macau Bridge, een bijna 50 kilometer lange brugverbinding die op 24 oktober 2018 is geopend. Op 27 december 2020 opende de Tuen Mun-Chek Lap Kok Link tussen de New Territories en Chek Lap Kok, een 5,5 kilometer lange onderzeetunnel.

Verkeersdrukte

De Route 4 in Wan Chai.

Zoals elke metropool kent Hong Kong veel verkeersdrukte. Dit komt naast de beperkte wegcapaciteit van veelal 2x2 rijstroken in de drukste gebieden door de relatief kleine tolstations voor veel tunnels, die de doorstroming beperken. Filevorming komt veel voor, met name voor de drie tunnels onder de Hong Kong Harbour. De westelijkste en nieuwste tunnel is de enige met 2x3 rijstroken, maar kent juist de laagste verkeersintensiteiten. De snelwegen in de New Territories en op Lantau Island zijn rustiger en beschikken bovendien veelal over 2x3 rijstroken. De meeste files staan in Kowloon en op Hong Kong Island.

Wegnummering

De huidige wegnummering van de snelwegen is in 2004 ingevoerd en verving een ouder systeem uit 1974. Dit wordt het "Hong Kong Strategic Route and Exit Number System" genoemd. Alleen de snelwegen zijn genummerd en hebben een sequentiële afritnummering. Andere wegen hebben geen nummering. Bij de afritnummering worden veelvuldig suffixes gebruikt vanwege de vele onvolledige aansluitingen.

Lijst van expressways in Hong Kong

# Naam Van Naar Lengte
Route 1 Aberdeen Sha Tin 21 km
Route 2 Quarry Bay Ma Liu Shui 19 km
Route 3 Sai Ying Pun Yuen Long 27 km
Route 4 Chai Wan Kennedy Town 15 km
Route 5 Ngau Tau Kok Tsuen Wan 18 km
Route 6 Yau Ma Tei Lam Tim 12 km
Route 7 Tseung Kwan O Kwai Chung 17 km
Route 8 Sha Tin Hong Kong Airport 33 km
Route 9 Tsuen Wan Tsuen Wan 71 km
Route 10 Shenzhen Tuen Mun 11 km

Referenties

  1. 01-01-2021
China

Provincies: AnhuiFujianGansuGuangdongGuizhouHainanHebeiHeilongjiangHenanHubeiHunanJiangsuJiangxiJilinLiaoningQinghaiShaanxiShandongShanxiSichuanYunnanZhejiang

Autonome regio's: GuangxiInner MongoliaNingxiaXinjiangTibet

Gemeenten: BeijingChongqingShanghaiTianjin

Speciale administratieve regio's: Hong KongMacau