Hampton Roads Bridge-Tunnel

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf HRBT)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hampton Roads Bridge-Tunnel
I-64.svg
Hampton Roads Bridge-Tunnel-2.jpg
Overspant Hampton Roads
Rijstroken 2x2
Totale lengte 5.600 meter
Hoofdoverspanning ?
Hoogte brugdek ?
Openstelling 01-11-1957 / 01-11-1976
Verkeersintensiteit 87.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Hampton Roads Bridge-Tunnel is een oeververbinding in de Verenigde Staten, gelegen in de regio Hampton Roads in Virginia.

Kenmerken

De Hampton Roads Bridge-Tunnel.

De verbinding is een brug-tunnelcombinatie, met een 2.275 meter lange tweebuizige afzinktunnel en aansluitende brugverbindingen met liggerbruggen over de Hampton Roads, zowel ten noorden als ten zuiden van de brug. Dit zijn twee parallelle bruggen. De bruggen sluiten op de tunnels aan via een kunstmatig eiland. De totale verbinding is 5,6 kilometer lang, de kortste vaste oeververbinding in de regio Hampton Roads. Over de oeververbinding loopt de Interstate 64 in Virginia met 2x2 rijstroken en verbindt Hampton met Norfolk. Het is de belangrijkste en drukste verbinding in de regio. De verbinding is tolvrij.

Geschiedenis

Oorspronkelijk voer er een veerdienst op deze locatie, die Hampton met Norfolk verbond. De eerste brug in de regio was de westelijker gelegen James River Bridge die in 1928 werd opengesteld, maar dit was een dermate lange omweg dat de veerdienst sneller was. De Hampton Roads Bridge-Tunnel was de eerste oeververbinding bij Norfolk zelf en is midden jaren '50 aangelegd met één rijbaan met 2 rijstroken en tegenverkeer. Deze verbinding opende op 1 november 1957 voor het verkeer. De bouwkosten bedroegen destijds $ 44 miljoen en de verbinding was een tolweg.

De haven van Norfolk nam gedurende de koude oorlog in belang toe als belangrijkste haven van de U.S. Navy. Het verkeer over de Hampton Roads nam toe en een tweede overspanning is midden jaren '70 gebouwd als onderdeel van het Interstate Highway programma. De tweede verbinding opende op 1 november 1976 voor het verkeer. De aanleg van de tweede verbinding kostte $ 95 miljoen. Toen deze werd opengesteld werd de tolheffing op de eerste verbinding stopgezet. De groei van het verkeer nam verder toe en in 1992 werd westelijker de Monitor-Merrimac Memorial Bridge-Tunnel opengesteld die de Hampton Roads Bridge-Tunnel ontlastte van het intensieve verkeer.

Toekomst

De tunnel is overbelast en daarom wordt de capaciteit uitgebreid naar 8 rijstroken.[1] De nieuwe capaciteit bestaat uit twee nieuwe boortunnels met elk 2 rijstroken, zodat de corridor uit 4 tunnelbuizen met elk 2 rijstroken bestaat. De aansluitende wegvakken worden naar 2x3 rijstroken verbreed waar dat nog niet het geval is. Op 15 februari 2019 werd de aannemer geselecteerd voor het $ 3,3 miljard kostende project.[2] Dit is het grootste project in de geschiedenis van Virginia. De bouw begon op 29 oktober 2020.[3] Het project moet uiterlijk 1 november 2025 gereed zijn.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 90.000 voertuigen over de verbinding, die daarmee overbelast is.

Referenties

Bruggen en tunnels in Virginia

Chesapeake Bay Bridge-TunnelHampton Roads Bridge-TunnelJames River BridgeJordan BridgeDowntown TunnelMidtown TunnelMonitor-Merrimac Memorial Bridge-TunnelNice BridgeWoodrow Wilson Memorial Bridge