HU-GO

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

HU-GO is het elektronische tolsysteem van Hongarije dat verplicht is voor voertuigen die meer dan 3,5 ton wegen.[1] Per 1 juli 2013 moet op 6.513 kilometer weg tol worden betaald, namelijk op alle autosnelwegen en hoofdwegen.

Kenmerken

HU-GO werkt met GPS transponders (OBU) of een pre-paid ticket. Met een pre-paid ticket moet de af te leggen route vooraf worden ingevoerd, waarna er maximaal 2 dagen over die route gereden kan worden. Dit kan via internet of bij een kantoor van HU-GO, maar niet via terminals bij verzorgingsplaatsen zoals in Duitsland. Voor de invoering van de elektronische tol wordt een netwerk van 1.700 retailpunten opgezet, waaronder bij de meeste grensovergangen.

Het systeem wordt gehandhaafd met portalen en met rijdende controlevoertuigen. Hier is geen verkeersstop voor nodig. Tevens zijn er tijdelijke controles op willekeurige plekken binnen het netwerk. Bij de creatie van het elektronische tolsysteem waren er 74 nieuwe portalen en 100 mobiele controlevoertuigen, in aanvulling op het reeds bestaande handhavingssysteem van de matrica dat soortgelijke controle heeft.

Geschiedenis

Het systeem is op 1 juli 2013 geïntroduceerd en verving de matrica voor voertuigen van meer dan 3,5 ton. Het e-vignet matrica is sindsdien alleen nog voor personenauto's, bestelauto's en motorfietsen.

Tarieven

De hoogte van de tol is zoals de meeste systemen in Europa, afhankelijk van de euroklasse en aantal assen. Daarnaast zijn er verschillende tarieven voor autosnelwegen en hoofdwegen, op autosnelwegen betaalt men beduidend meer.

Bij introductie op 1 juli 2013 bedroeg de tol voor een zware vrachtwagen met een Euro III-motor of schoner 86,70 HUF/km (€ 0,30) op autosnelwegen en 54,08 HUF/km (€ 0,19) op hoofdwegen.[2]

Opbrengsten

Voor 2014 werd een opbrengst van 150 miljard HUF (€ 500 miljoen) geprojecteerd.[3]

Zie ook

Externe links

Referenties