Haaientand

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Haaientanden)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Nederlands verkeersbord B06 wordt vaak in combinatie met een of meerdere haaientanden toegepast.

Definitie:

Driehoekige wegmarkering, dwars op de rijrichting aangebracht, opdat bestuurders voorrang moeten verlenen aan kruisend verkeer.


Toelichting

De haaientand zoals bedoeld bij het onderwerp wegen of verkeer wordt gebruikt als voorrangsaanduiding en wordt aangebracht in of op het wegdek. Het equivalent van de haaientand is het RVV-verkeersbord B-06 (de omgekeerde driehoek met rode rand). Vaak wordt de haaientand gebruikt in combinatie met dit bord, maar de haaientand kan zonder het verkeersbord worden toegepast zonder zijn rechtsgeldigheid te verliezen.

Bestuurders die de haaientanden naderen moeten voorrang verlenen aan het verkeer op de kruisende weg. De kruisende weg kan ook een fietspad zijn. In tegenstelling tot de stopstreep is het niet noodzakelijk om bij haaientanden tot stilstand te komen.

Op kruispunten waarbij de verkeersafwikkeling geregeld wordt door een VRI, staan meestal haaientanden op het wegdek, nog na de stopstreep van de VRI. Deze haaientanden geven de voorrangssituatie aan wanneer de VRI buiten werking is.

Externe links