Habsburgtunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Habsburgtunnel
A3 CH.svg
Blank.png
Kruist Habsburg
Lengte 1.550 meter
Openstelling 17-10-1996
Intensiteit 44.100 mvt/dag
Locatie kaart

De Habsburgtunnel is een verkeerstunnel in Zwitserland. De tunnel is onderdeel van de A3 en is bijna 1,6 kilometer lang.

Kenmerken

De 1.550 meter tellende Habsburgtunnel gaat onder het plaatsje Habsburg en het Rainwald door, en ligt net ten oosten van de rivier de Aare die de weg net na de tunnel met een brug kruist. Verder volgen ten westen van de tunnel ook nog de Schinznacherfeldtunnel en de Bözbergtunnel. Ten oosten van de tunnel bevind zich een aansluiting naar de plaats Brugg.

De tunnel heeft twee tunnelbuizen en telt 2x2 rijstroken. Om de 300 meter bevindt zich een nooduitgang en de tunnel loopt in het midden op circa 30 meter diepte. De tunnel heeft een diameter van 10,2 meter, hierbij zijn de 45 cm dikke tunnelwanden niet meegerekend. Verder ligt het westportaal van de tunnel op 375 meter hoogte en het oostportaal op 425 meter, en stijgt de tunnel dus zo'n 50 meter. In de tunnel geldt een maximumsnelheid van 100 km/h.

Geschiedenis

De tunnel is geopend in 1996 en is aangelegd door middel van de schildmethode. Het 400 meter lange zuidelijke deel van de tunnel is echter gebouwd door middel van de wanden-dakmethode. De grond die daarbij vrijkwam werd gelijk gebruikt voor de bedekking en opvulling aan de buitenkant van de tunnelbuizen.[1]

Toekomst

In 2017-18 zal de tunnel worden aangepast om aan de regels voor tunnelveiligheid te kunnen voldoen. De tunnelveiligheidssystemen zullen worden vernieuwd en de ventilatiesystemen zullen worden vervangen.[2]

Verkeersintensiteiten

Door de tunnel rijden zo'n 44.100 voertuigen per dag.[3] Het aandeel van het vrachtverkeer bedraagt 10%.[4].

Referenties