Hafnarfjarðarvegur

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Route 40 Iceland.svg
Hafnarfjarðarvegur map.png
þjóðvegur 40
Begin Reykjavík
Einde Reykjavík
Lengte 6 km
Route

Junction.svg Vesturlandsvegur

Afslagsymbool.svg Bústaðavegur

Afslagsymbool.svg Kársnesbraut

Afslagsymbool.svg Kópavogur

Afslagsymbool.svg Arnarnes

Junction.svg Garðabær

Junction.svg Vesturbær

De Hafnarfjarðarvegur, genummerd als de þjóðvegur 40 is een autoweg in IJsland, gelegen in de hoofdstad Reykjavík. De weg vormt een noord-zuidroute ten zuiden van de stad en is 6 kilometer lang.

Routebeschrijving

De autoweg verbindt de zuidelijke voorsteden met Reykjavík en is een weg met 2x2 rijstroken en overwegend ongelijkvloerse aansluitingen, alhoewel er ook enkele kruispunten zijn. Er is in de voorstad Kópavogur een korte tunnel onder het centrum. De weg verloopt parallel aan de Reykjanesbraut die oostelijker loopt. De Hafnarfjarðarvegur eindigt in de stad Hafnarfjörður.

Geschiedenis

Er is niet zo heel veel bekend over de aanleg van de Hafnarfjarðarvegur, vermoedelijk in de jaren '70 aangelegd als verbinding tussen Reykjavík en Hafnarfjörður. De ongelijkvloerse aansluitingen bestaan al sinds minimaal de jaren '90, maar de korte tunnel in Kópavogur is later gebouwd, circa 2006.

Verkeersintensiteiten

In 2012 reden dagelijks maximaal 50.000 voertuigen bij Kópavogur, dalend naar 30.000 voertuigen op het zuidelijke deel bij Hafnarfjörður.[1]

Referenties

Flag of Iceland.svg Hoofdwegen en stadsautowegen in IJsland Flag of Iceland.svg

Route 1

HafnarfjarðarvegurReykjanesbrautVesturlandsvegur