Hainan

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Blank.png
Hainan.png
Hoofdstad Haikou
Grootste stad Haikou
Oppervlakte 33.920 km²
Inwonertal 8.950.000
Lengte snelwegennet 795 km[1]
Eerste snelweg ~1992
Afkorting

Hainan is een eiland en de kleinste provincie van China, gelegen in de Zuid-Chinese Zee. De provincie is iets kleiner dan Nederland en telt 8,9 miljoen inwoners. De hoofdstad en grootste stad is Haikou.

Inleiding

Hainan is de zuidelijkste provincie van China, en tevens het grootste eiland van het land. Het wordt via een 25 kilometer brede zeestraat van de provincie Guangdong gescheiden, en ligt op 230 kilometer van de kust van Vietnam. Het eiland is ovaalvormig en licht bergachtig, met vrij veel bos en veelal een brede, vlakke kuststreek. De grootste stad is Haikou, gelegen aan de noordzijde. Aan de zuidzijde ligt de stad Sanya. Veel andere grote steden zijn er niet, enkel wat regionale steden. China claimt ook de Paracel en Spratly Islands als onderdeel van Hainan. De provincie is relatief onderontwikkeld, er is geen grootschalige industrie. Wel is het hele eiland een speciale economische zone om investeringen aan te moedigen.

Wegennet

De expressways van Hainan.

Hainan is niet verbonden met de rest van China via vaste verbindingen. Verkeer gaat via veerdiensten. Er is wel een brug gepland. Er zijn twee snelwegen op Hainan, de Ring Expressway, genummerd G98, die rond het hele eiland loopt, en de korte Haiwen Expressway van Haikou naar Wenchang. Beide snelwegen sluiten niet op elkaar aan.

Expressways in Hainan

Hainan Ring Expressway (G98) • Hainan Zhongxian Expressway (G9811) • Haiqiong Expressway (G9812) • Wanyang Expressway (G9813) • Haiwen Expressway (S11) • East Line Expressway (S81)


Referenties

  1. 01-01-2017
Flag of the People's Republic of China.svg China

Provincies: AnhuiFujianGansuGuangdongGuizhouHainanHebeiHeilongjiangHenanHubeiHunanJiangsuJiangxiJilinLiaoningQinghaiShaanxiShandongShanxiSichuanYunnanZhejiang

Autonome regio's: GuangxiInner MongoliaNingxiaXinjiangTibet

Gemeenten: BeijingChongqingShanghaiTianjin

Speciale administratieve regio's: Hong KongMacau