Haïti

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Haiti)
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Haiti.png
Haïti
Haïti.png
Hoofdstad Port-au-Prince
Oppervlakte 27.750 km²
Inwonertal 10.413.000
Lengte wegennet 1.011 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode RH

Haïti is een land in het Caribisch gebied, gelegen op het eiland Hispaniola. Het land behoort tot het continent Noord-Amerika en telt 10 miljoen inwoners. De hoofdstad is Port-au-Prince.

Inleiding

Haïti omvat het westelijk deel van het eiland Hispaniola, en heeft één landsgrens met de Dominicaanse Republiek. Het ligt 90 kilometer van Cuba en 200 kilometer van Jamaica en 660 kilometer van Colombia. Het land bestaat uit twee westelijke schiereilanden en enkele voor de kust liggende eilanden, waarvan het Ile-de-la-Gonave het grootste is. De hoofdstad Port-au-Prince ligt in het midden aan de westkust, andere grotere plaatsen zijn Gonaïves, Cap-Haïtien en Carrefour. Het land is bergachtig en vrijwel volledig ontbost, met ernstige vormen van bodemerosie tot gevolg. De Pic de la Selle is met 2.680 meter het hoogste punt van Haïti.

Het land werd in 1804 onafhankelijk van Frankrijk, het was het tweede land in Noord- en Zuid-Amerika dat onafhankelijk werd, en was tussen 1915 en 1934 bezet door de Verenigde Staten. Het land was hiervoor en hierna een dictatuur, en heeft nooit lange stabiele periodes gekend. In 2010 werd het land door een zware aardbeving getroffen. Deze gebeurtenissen en mismanagement heeft ervoor gezorgd dat Haïti het armste land van Noord- en Zuid-Amerika is, met een inkomen van $ 1.200 per inwoner, meer dan 6 keer zo laag als buurland Dominicaanse Republiek. Het is één van de minst ontwikkelde landen van de wereld, en loopt ver achter op de regio. De belangrijkste economische sector is de landbouw, voornamelijk voor zelfvoorziening. Het is één van de meest corrupte landen ter wereld.

Wegennet

Het wegennet is in slechte staat, amper 1.000 kilometer weg is verhard. Er zijn een aantal hoofdwegen, zoals de Route Nationale 1 van Port-au-Prince naar het noordelijke Cap-Haïtien, en de Route Nationale 2 naar Les Cayes. Vanwege corruptie is er weinig geld beschikbaar voor het opknappen van het wegennet. Buitenlandse hulp voor wegenprojecten is hierom beperkt. Er zijn geen autosnelwegen in Haïti, het verkeer in de hoofdstad Port-au-Prince is chaotisch en het stadswegennet is slecht ontwikkeld, met gebrek aan wegmarkeringen, verkeerslichten en verkeersregels. In de steden zijn grote aantallen langzaam verkeer, zoals voetgangers en fietsers, op de wegen te vinden. Er is geen rondweg rond Port-au-Prince.

Er zijn een aantal strengbewaakte grensovergangen met de Dominicaanse Republiek. Vanwege de ontbossing is het contrast aan de grens erg groot, met dichtbeboste hellingen in de DR en kale bergen in Haïti. Vanaf Port-au-Prince is het nog geen 50 kilometer naar de grens van de Dominicaanse Republiek. Verder noordelijk zijn ook een aantal grensovergangen.

Wegnummering

Het wegennet is opgedeeld in Route Nationales, naar Frans model. Vanuit Port-au-Prince loopt een radiaal systeem van 3 Route Nationales, de N1, N2 en N3. Voorheen waren deze als N100, N200 en N300 genummerd, dit systeem is omstreeks 2000 gewijzigd. Er zijn verder enkele 3-cijferige N-wegen, waarbij de N100 t/m N199 (voor zover bestaand) van de N1 aftakken, de N200 t/m N299 van de N2 aftakken en de N300 t/m N399 van de N3 aftakken.

Bewegwijzering

Er is weinig bekend over eventuele bewegwijzering in Haïti.

Referenties


Wegen van Noord-Amerika

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosBelizeCanadaCosta RicaCubaDominicaDominicaanse RepubliekEl SalvadorGrenadaGuatemalaHaitiHondurasJamaicaMexicoNicaraguaPanamaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en TobagoVerenigde Staten