Hal Rogers Parkway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hal Rogers Parkway.png
Hal Rogers Parkway map.svg
HR 9006
Begin London
Einde Hazard
Lengte 91 mi
Lengte 147 km
Route

Centrum.svg Somerset

Centrum.svg London

Afslagsymbool.svg Manchester

Junction.svg Big Creek

Junction.svg Hyden

Afslagsymbool.svg Hazard

Afslagsymbool.svg Hazard

De Hal Rogers Parkway is een parkway in de Verenigde Staten, gelegen in de staat Kentucky. De weg vormt een super two in het zuidoosten van Kentucky, vanaf Somerset via London naar Hazard en is 147 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Hal Rogers Parkway begint als onderdeel van de State Route 80 en voert over 50 kilometer van Somerset naar London. Dit deel is een gelijkvloerse weg die gedeeltelijk 2x2 rijstroken telt. De Hal Rogers Parkway vormt daarna de noordelijke bypass van het regiostadje London in het zuidoosten van Kentucky. Hier is een aansluiting op de Interstate 75. De weg voert vervolgens oostwaarts en is een super two. Het is feitelijk een limited-access road, met zeer weinig kruispunten en incidenteel ongelijkvloerse aansluitingen. De weg voert door sterk heuvelachtig en dichtbebost gebied, met smalle dalen. Er liggen maar enkele dorpen langs de route. De weg gaat bij Hazard over in de State Route 80, een 2x2 divided highway naar Pikeville.

Geschiedenis

De Hal Rogers Parkway opende in november 1971 voor het verkeer als een tolweg tussen London en Hazard. Oorspronkelijk was een ongelijkvloerse bypass van London gepland, maar die is nooit aangelegd. De parkway heette oorspronkelijk de Daniel Boone Parkway, maar is in 2003 hernoemd naar Hal Rogers (1937) een Amerikaans congreslid die van belang was voor het afkopen van de tol. De weg werd in 2003 ook tolvrij.

De Hal Rogers Parkway is de enige parkway en voormalige tolweg in Kentucky die een super two is. Andere parkways zijn feitelijk freeways.

De oorspronkelijke Hal Rogers Parkway begon in London, in 2015 werd de route westwaarts verlengd over de bestaande State Route 80 naar Somerset, waar het aansluit op de Cumberland Parkway.[1] Hiermee ontstond een langere oost-westverbinding onder de naam 'parkway', alhoewel dit in de praktijk sterk variabele ontwerpstandaarden heeft.

Toekomst

De Hal Rogers Parkway wordt gezien als onderdeel van de toekomstige Interstate 66, die een oost-westsnelweg door het zuiden van Kentucky moet gaan vormen.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden tussen London en Manchester 7.800 voertuigen en 5.300 voertuigen tussen Manchester en Hazard.[2]

Referenties

Parkways in Kentucky

Audubon ParkwayBluegrass ParkwayCumberland ParkwayHal Rogers ParkwayNatcher ParkwayPennyrile ParkwayPurchase ParkwayWestern Kentucky Parkway