Halfklaverbladaansluiting

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Halfklaverblad-aansluiting (bron: ROA 2019)

Een halfklaverbladaansluiting, is een variant op een standaard klaverblad. De aansluiting is ontwikkeld door het Ministerie van Transportation van de Canadese provincie Ontario voor een vervanging van enkele aansluitingen op de 400-snelwegserie in de provincie. Het ontwerp moest ervoor zorgen dat er niet geweefd hoeft te worden, en er meer ruimte is om te acceleren of af te remmen. Het ontwerp is daarna uitgebreid toegepast in Noord-Amerika, en vele andere landen over de wereld, waaronder Duitsland en Nederland.

Uitvoeringen

Er zijn diverse varianten van het halfklaverblad. In Nederland wordt het halfklaverblad het meest gebruikt waarbij de gehele aansluiting aan één zijde van de kruisende weg is gebouwd. Een halfklaverblad geeft een vrije aansluiting op de snelweg, maar is geen volledige ongelijkvloerse kruising, zoals bij een klaverblad. Bij een halfklaverblad is de aansluiting met de verbindingswegen op de kruisende weg gelijkvloers. Wel is er een variant dat rechtsafbewegingen conflictvrij maakt, maar deze worden in Nederland over het algemeen niet toegepast.

In de Verenigde Staten en Canada wordt de Parclo, zoals het Partial Cloverleaf ook wel genoemd wordt, vooral toegepast op aansluitingen waarbij het gezien de verkeersdrukte niet nodig is om de hele aansluiting ongelijkvloers te maken, maar waar een standaard Haarlemmermeeraansluiting niet voldoet. Het voordeel is namelijk dat er twee T-kruisingen zijn, in plaats van twee volledige kruisingen.

Deze aansluiting wordt in Europa regelmatig gebruikt.
Deze aansluiting wordt in Noord-Amerika vaak gebruikt.

Zie ook

Aansluiting

In andere talen

  • Engels (English): Partial cloverleaf interchange
  • Duits (Deutsch): Halbkleeblatt